Promovendus ‘Beyond the algorithm: A psychological perspective on AI use in healthcare’

Promovendus ‘Beyond the algorithm: A psychological perspective on AI use in healthcare’

Geplaatst Deadline Locatie
19 mrt 30 apr Heerlen

Je kunt niet meer op deze vacature solliciteren (deadline was 30 apr 2024).

Bekijk het actuele vacature aanbod of kies een item in de hoofdnavigatie hierboven.

Functieomschrijving

Ben jij geïnteresseerd in de psychologische aspecten van Artificial Intelligence (AI) gebruik in de gezondheidszorg? Lijkt het je leuk om deel uit te maken van een enthousiast team? Motiveert het jou om onderzoek te doen dat direct relevant is voor de praktijk? Voor het project ‘Beyond the algorithm: A psychological perspective on AI use in healthcare’ zoeken we een gedreven promovendus.

In de komende jaren zal het gebruik van AI in de gezondheidszorg aanzienlijk toenemen. AI-tools kunnen een rol spelen bij het stellen van diagnoses, het nemen van behandelingsbeslissingen en het vergroten van de patiëntbetrokkenheid. Momenteel wordt AI echter nog maar beperkt ingezet in de gezondheidszorg. De afgelopen jaren is er veel aandacht besteed aan de prestaties van AI-tools en aan vereiste infrastructuren. Goede prestaties en een adequate infrastructuur zijn echter geen garantie voor een succesvolle implementatie. Voor veel AI-tools is de bereidheid van zorgprofessionals om deze tools te gebruiken van cruciaal belang. De implementatie van AI-tools in de gezondheidszorg vereist een socio-technische benadering, waarbij er niet alleen aandacht is voor technische kwesties, maar ook voor de menselijke factor. Het werken met AI-tools heeft namelijk gevolgen voor de manier waarop zorgprofessionals hun werk uitvoeren en ervaren. De promovendus op dit project zal onderzoek doen naar factoren die van invloed zijn op de bereidheid van zorgprofessionals om AI-tools te gebruiken. Hierbij wordt speciale aandacht besteed aan de psychologische aspecten van AI-gebruik. Een dieper inzicht in de kritische succesfactoren voor het gebruik van AI-tools door zorgprofessionals kan waardevolle inzichten opleveren voor het ontwerp van toekomstige AI-tools en bijdragen aan een succesvolle implementatie van bestaande AI-tools. Dit vergroot de kans dat het volledige potentieel van AI in de gezondheidszorg optimaal benut kan worden in de komende decennia.

Het project bestaat uit verschillende deelstudies, waaronder een AI-gebaseerde literatuur review, een survey onderzoek en een mixed-methods studie (interviews en experience sampling). Het einddoel is om een pilot-interventie te ontwikkelen, gericht op het verhogen van de bereidheid van zorgprofessionals om AI tools te gebruiken.

Specificaties

Open Universiteit (OU)

Functie-eisen

Wie zoeken wij?

We zijn op zoek naar een enthousiaste, getalenteerde promovendus die het onderzoeksvoorstel verder uitwerkt en verschillende studies uitvoert. De resultaten van dit onderzoek worden gepresenteerd in internationale wetenschappelijke tijdschriften en op internationale congressen. Het geheel moet resulteren in een academisch proefschrift.

Eisen

 • Je hebt een afgeronde (research) masteropleiding in de psychologie of een aanverwant wetenschapsgebied (bijv. gezondheidswetenschappen).
 • Je bent geïnteresseerd in de menselijke factor bij technologische innovaties in de zorg.
 • Je hebt een positieve houding ten aanzien van praktijkgericht onderzoek.
 • Je beschikt over goede analytische vaardigheden.
 • Je hebt kennis van en aantoonbare ervaring met het verrichten van (sociaal-)wetenschappelijke onderzoek en schrikt niet terug voor statistische analyses. Ervaring of affiniteit met de Experience Sampling Methode en/of kwalitatief onderzoek is een pre.
 • Je hebt sterke mondelinge en schriftelijke (wetenschappelijke) vaardigheden in het Nederlands en het Engels. Ervaring met het schrijven van Engelstalige wetenschappelijke artikelen strekt tot aanbeveling.
 • Je bent gemotiveerd om volgens Open Science standaarden geheel transparant jouw werkzaamheden als wetenschapper uit te voeren.
 • Je werkt zelfstandig, maar kan ook goed samenwerken met professionals uit verschillende vakgebieden.
 • Je bent gestructureerd en beschikt over goede organisatorische en sociale vaardigheden.
 • Je ben een doorzetter en hebt een proactieve instelling.
 • Je bent bereid om voor het promotieonderzoek in binnen- en buitenland te reizen.

Arbeidsvoorwaarden

Dienstverband voor bepaalde tijd: 4 jaar (bij omvang 1,0 fte) en 5 jaar (bij omvang 0,8 fte).

Salaris
Het salaris wordt vastgesteld overeenkomstig salarisschaal P van Bijlage A van de CAO Nederlandse Universiteiten en bedraagt bij aanvang € 2.770,- bruto per maand bij een volledig dienstverband.

Duur
Het betreft een tijdelijk dienstverband voor een periode van 15 maanden. Bij een goede voortgang en goed functioneren wordt dit verlengd tot 4 jaar (bij omvang 1,0 fte) en 5 jaar (bij omvang 0,8 fte).

Standplaats
Heerlen. Je bent (in principe) twee dagen per week aanwezig op de campus in Heerlen.

Werkgever

Open Universiteit

Flexibel studeren overal in Nederland en Vlaanderen

De Open Universiteit (OU) is de deeltijduniversiteit van Nederland. Studenten volgen er gepersonaliseerd en activerend academisch afstandsonderwijs en binnen de verschillende wetenschapsgebieden wordt disciplinair onderzoek verricht. Studenten kunnen universitaire bachelor- en masteropleidingen in negen vakgebieden doorlopen. Kenmerken van het onderwijs zijn openheid, flexibiliteit en kwaliteit. Er is veel aandacht voor verbetering van het studiesucces van studenten. Aan de OU studeren 17.000 studenten en werken meer dan 850 medewerkers. De OU heeft 16 studiecentra in Nederland en België). De hoofdvestiging bevindt zich in Heerlen.

De nieuwste technologieën en onderwijskundige inzichten worden toegepast, zowel in de bachelor- en masteropleidingen en cursussen, als in projecten en programma's met partners. Nationaal en internationaal speelt de OU een belangrijke rol in de innovatie van het hoger onderwijs. Het onderwijs is verweven met het onderzoek waardoor tevens wordt gegarandeerd dat de actuele stand van de wetenschap wordt verwerkt. De OU investeert niet alleen in vakinhoudelijk onderzoek op acht wetenschapsgebieden, maar ook in onderzoek in een multidisciplinair programma: Innovating for resilience.

Afdeling

Faculteit Psychologie – vakgroep Arbeids- en organisatiepsychologie (in samenwerking met de vakgroep Levenslooppsychologie)

De faculteit Psychologie is sterk in onderwijs, onderzoek en valorisatie. De faculteit biedt een wetenschappelijke bachelor en master Psychologie. De masteropleiding Psychologie heeft vier varianten: Arbeids- en organisatiepsychologie, Gezondheidspsychologie, Klinische psychologie en Levenslooppsychologie. Een vijfde variant gericht op klinische kind- en jeugdpsychologie zal worden ontwikkeld. Daarnaast maakt de masteropleiding Gezondheidswetenschappen organisatorisch onderdeel uit van de faculteit. Het huidige onderzoeksprogramma van Psychologie is gepositioneerd binnen twee van de vier vakgroepen die overeenkomen met de vier afstudeervarianten. Het onderzoek van de faculteit vindt plaats binnen het onderzoeksprogramma ‘Understanding human change in a dynamic, digital era’.

Specificaties

 • PhD
 • Gedrag en maatschappij
 • 30.4—38 uur per week
 • max. €2770 per maand
 • Universitair
 • FAC/PSY/24037

Werkgever

Open Universiteit (OU)

Lees meer over deze werkgever

Locatie

Postbus 2960, 6401 DL, Heerlen

Bekijk op Google Maps

Interesting for you