PhD Sociale Veiligheid, Ethiek & Impact

PhD Sociale Veiligheid, Ethiek & Impact

Geplaatst Deadline Locatie
29 mrt 15 apr Amsterdam

Je kunt niet meer op deze vacature solliciteren (deadline was 15 apr 2024).

Bekijk het actuele vacature aanbod of kies een item in de hoofdnavigatie hierboven.

Wil jij graag uniek impact- en actieonderzoek doen naar sociale veiligheid en ethiek support? En ben jij nieuwsgierig naar hoe de ethiek support dialoogsessies kunnen bijdragen aan moresprudentie hierover? Dan past deze baan bij jou!

Functieomschrijving

In 2022 heeft de Ethiek Support groep van de afdeling Ethiek, Recht & Humaniora, samen met Bureau Ombuds- & Vertrouwenszaken, op verzoek van twee klinische afdelingen van het Amsterdam UMC, een uniek ethiek support programma ontwikkeld. De doelstelling van dit programma is het spreken over en het bevorderen van een sociaal veilige werk- en leeromgeving. Na deze twee pilots is er nu een subsidie beschikbaar voor de doorontwikkeling van dit programma. In dit vervolgproject ligt de nadruk op de verdere ontwikkeling, implementatie en evaluatie van de dialoogsessies binnen het ziekenhuis. Het doel is om samen met de betrokken afdelingen het werk- en leerklimaat te versterken en te monitoren, door een combinatie van evaluatieonderzoek en participatief actieonderzoek.

Centraal in dit vervolgproject staat een dialogische ethiek support interventie bestaande uit drie verschillende dialoogsessies over sociale veiligheid begeleid door specifiek getrainde senior gespreksleiders/trainers. Daarnaast worden er, middels een nog verder door te ontwikkelen vragenlijst, voor- en nametingen gedaan om medewerkers te vragen hoe ze de sociale veiligheid en de dialoogsessies ervaren, en wat ze zouden willen versterken. Tot slot worden er middels participatief actieonderzoek samen met de betrokkenen van de afdelingen verscheidene acties ingezet om het werk- en leerklimaat daadwerkelijk te gaan versterken.

Als promovendus werk je in dit onderzoek samen met de regiegroep aan de volgende onderdelen:
  1. Samen met senior trainers doorontwikkelen van de dialogische ethiek support interventie (inclusief de ontwikkelde dialoogmethoden en de training van nieuwe gespreksleiders);
  2. Een thematische analyse van de onderwerpen die besproken worden in de dialoogsessies;
  3. Doorontwikkeling van de vragenlijst;
  4. Kwantitatieve en kwalitatieve evaluatie van dialoogsessies;
  5. In kaart brengen van impact en actieonderzoek naar concrete verbeteracties;
  6. Oogsten van lessons learned middels ontwikkelen en disseminatie van moresprudentie.

Je voornaamste taken en verantwoordelijkheden als promovendus zijn:
  • Mede vormgeven van het definitieve onderzoeksplan en het programma;
  • Doorontwikkelen en aanpassen van onderzoeksinstrumenten (evaluatie vragenlijst, voor- en nameting, en follow-up metingen, interviews, focusgroepen);
  • Uitvoeren en coördineren van het onderzoek (inclusief dataverzameling, invoer en kwantitatieve en kwalitatieve analyse);
  • Samenwerkingsrelaties opbouwen met de diverse betrokkenen binnen Amsterdam UMC (waaronder terugkoppelen en rapporteren van onderzoeksresultaten naar de betrokken afdelingen);
  • Met betrokkenen in kaart brengen en verspreiden van lessons learned en moresprudentie;
  • Presentaties op (inter)nationale congressen;
  • Schrijven van Engelstalige artikelen in internationale tijdschriften van waaruit ook je proefschrift zal ontstaan.

Specificaties

Amsterdam UMC

Functie-eisen

Wij zijn op zoek naar een enthousiaste, zelfstandige, communicatief sterke en analytische collega die zorgvuldig om kan gaan met zowel inhoud als betrokkenen bij een doorgaans sensitief thema. We hopen dat je de volgende kennis en ervaring meebrengt:
  • Je hebt een afgeronde wo-opleiding in gezondheidswetenschappen of in brede zin sociale wetenschappen;
  • Je hebt aantoonbare ervaring met zowel kwalitatief als kwantitatief onderzoek;
  • Je kunt zelfstandig werken met SPSS (of bent bereid om dit te leren);
  • Je hebt aantoonbare (onderzoeks)ervaring op het gebied van integriteit, ethiek, dialoog of andere gespreksmethodieken zoals moreel beraad;
  • Je bent een teamplayer en hebt (of ontwikkelt snel) gevoel voor bestuurlijke en politieke verhoudingen;
  • Je beschikt over sterke communicatieve en organisatorische vaardigheden en je kunt zelfstandig en gestructureerd werken;
  • Je beschikt over een goede beheersing van de Nederlandse en Engelse taal in woord en geschrift.

Arbeidsvoorwaarden

We bieden je een interessante en dynamische werkomgeving in een enthousiast en gemotiveerd team. Het betreft een arbeidsovereenkomst als Onderzoeker in Opleiding (OIO), met daarin ruimte voor investeringen in jezelf middels opleidingen en trainingen, en het opdoen van onderwijservaring.

Daarmee bieden wij jou:
  • Een jaarcontract voor 36 uur per week (bij een positieve evaluatie wordt de overeenkomst voortgezet voor de duur van de opleiding (in principe 4 jaar fulltime)).
  • Inschaling in salarisschaal OIO: € 2.901 tot € 3.677 bruto bij een fulltime dienstverband (afhankelijk van opleiding en ervaring).
  • Naast een goed basissalaris krijg je onder andere 8,3% eindejaarsuitkering en 8% vakantietoeslag. Bereken hier jouw netto salaris.
  • Gratis en onbeperkt toegang tot onze online leeromgeving GoodHabitz.
  • Pensioenopbouw bij het ABP, waarvan wij 70% van de premie betalen.
  • Een (gedeeltelijke) vergoeding van je OV-reiskosten. Kom je liever op de fiets? Dan hebben we een goede fietsregeling.
  • Een actieve personeelsvereniging én Jong Amsterdam UMC vereniging, die beide leuke (sportieve) activiteiten en evenementen organiseren.
  • Een enthousiast team dat samen met jou wil zorgen voor kwalitatief goede zorg.

Werkgever

Amsterdam UMC

Als promovendus werk je samen met onderzoekers binnen de sectie Ethiek Support & Wetenschapsintegriteit (ES&WI) van de afdeling Ethiek, Recht en Humaniora (ERH) van Amsterdam UMC (locatie VUmc). Verder werk je nauw samen met Bureau Ombudszaken en Vertrouwenspersonen, de participerende afdelingen en de klankbordgroep. Je promotieonderzoek zal worden begeleid door Prof.dr. Bert Molewijk, dr. Eva van Baarle & dr. Charlotte Kröger. Daarnaast is er vanuit de sectie een sterk internationaal netwerk en zijn er diverse samenwerkingsverbanden met interne onderzoeksgroepen en internationale partners op het gebied van onderzoek naar impact en innovatie van (training en implementatie van) ethiek support (waaronder meerdere sociale veiligheidsonderzoeken).

De afdeling Ethiek, Recht en Humaniora van Amsterdam UMC is gespecialiseerd in participatief en responsief onderzoek, waarbij samenwerking, co-creatie en het ontwikkelen en doen van onderzoek mét en in de praktijk centraal staat. Door gezamenlijk met betrokkenen uit de praktijk - al doende en in dialoog - het onderzoek vorm te geven en daarnaast onderzoeksresultaten te valoriseren in concrete (beleids)aanbevelingen en producten, streeft de afdeling ERH naar maatschappelijke impact. Ons onderzoek wordt ingezet om praktijken en samenwerkingsverbanden in die praktijken te versterken en te verbeteren. Onze werkwijze richt zich op het gedeeld eigenaarschap van onderzoek, zowel met betrekking tot de doelen alsook tot de inzet en disseminatie van de resultaten van het onderzoek.

De sectie ES&WI verricht onderzoek op het gebied van klinische ethiek, ethiek support (inclusief tools en trainingen), patiëntenparticipatie, innovatie van ethiek support werkvormen en methodieken en wetenschappelijke integriteit en wetenschapsethiek. Naast de sectie ES&WI heeft de afdeling drie andere secties: Participatie & Diversiteit, Ethiek van Zorg en Gezondheidsrecht. Binnen de gehele afdeling geldt dat we medewerkers vragen zich in te zetten voor zowel onderzoek, onderwijs als dienstverlening. Het promotieonderzoek wordt ingebed in de Amsterdam School of Public Health, programma Quality of Care.

Specificaties

  • PhD
  • Gezondheid
  • max. 36 uur per week
  • €2901—€3677 per maand
  • Universitair
  • 11334

Werkgever

Locatie

De Boelelaan 1117, 1081HV, Amsterdam

Bekijk op Google Maps

Interesting for you