Promovendus-beleidsmedewerker

Promovendus-beleidsmedewerker

Geplaatst Deadline Locatie
11 apr 28 apr Den Haag

Je kunt niet meer op deze vacature solliciteren (deadline was 28 apr 2024).

Bekijk het actuele vacature aanbod of kies een item in de hoofdnavigatie hierboven.

Heb je een dienstverband als promovendus bij een van de universiteiten en wil je ervaring opdoen in onderzoeksfinanciering en wetenschapsbeleid? Dan is NWO op zoek naar jou!

Functieomschrijving

Binnen het NWO-domein SGW (Sociale en Geesteswetenschappen) is het aantal ingediende onderzoeksaanvragen de laatste jaren fors toegenomen. Dat legt grote druk op het hele wetenschapssysteem. Wetenschappers steken veel tijd en energie in het schrijven en beoordelen van aanvragen. Slechts een relatief klein deel daarvan kan door NWO gehonoreerd worden, terwijl voor veel onderzoekers het succesvol verwerven van onderzoeksgeld van groot belang is voor hun loopbaanontwikkeling.

Het terugbrengen van deze aanvraagdruk met het oog op een gezonde onderzoekscultuur in het wetenschapsveld is voor SGW – en NWO in het algemeen – een belangrijk strategisch doel. Om dit te bereiken hebben we meer inzicht nodig in de manier waarop universiteiten en faculteiten omgaan met indieningen, met name in het Talentprogramma (Veni, Vidi en Vici). We zijn vooral geïnteresseerd in ‘best practices’: voorbeelden van gerichte benaderingen die een aantoonbare bijdrage leveren aan de vermindering van de aanvraagdruk.

Om deze ‘best practices’ in kaart te brengen en op basis hiervan aanbevelingen te formuleren voor een effectiever indieningsbeleid zijn we, in afstemming met de SSH Raad en Domeinbestuur SGW, op zoek naar een promovendus voor de functie van beleidsmedewerker bij de afdeling Vrij Onderzoek en Wetenschapsdomein. Het gaat om een periode van zes maanden. De vragen waarmee je o.a. aan de slag gaat zijn:
  • Is er sprake van een gericht indienbeleid op universitair/facultair niveau, en hoe is dit beleid vormgegeven? En wat zijn de effecten daarvan op honoreringskansen?
  • Welke praktijken bestaan er t.a.v. het identificeren en trainen van kansrijke kandidaten, en hoe effectief zijn deze?
  • Wat zijn de verschillen in de rol die indiening van onderzoeksaanvragen speelt in het HR-beleid van de diverse instellingen?

Specificaties

Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO)

Functie-eisen

  • een afgeronde masterstudie op het gebied van de sociale of geesteswetenschappen en bent momenteel in dienst bij een Nederlandse universiteit of onderzoeksinstelling als promovendus (vereiste is dat de medewerker tijdelijk in dienst treedt bij NWO en na afloop van het dienstverband bij NWO terugkeert naar het dienstverband én het promotietraject aan de universiteit);
  • grondige kennis van kwantitatieve en kwalitatieve onderzoeksmethoden;
  • een brede belangstelling voor onderzoek, onderzoekers en onderzoeksfinanciering;
  • uitstekende contactuele eigenschappen en een goed ontwikkeld gevoel voor de diplomatieke verhoudingen binnen het hoger onderwijs;
  • goede redactionele en communicatieve vaardigheden, zowel mondeling als schriftelijk in Nederlands en Engels.

Arbeidsvoorwaarden

  1. een tijdelijk contract van zes maanden voor 0,8-1,0 fte als beleidsmedewerker A;
  2. een effectieve kennismaking met de tweede geldstroom, een oriëntatie op werkzaamheden buiten de wetenschap en daarnaast een onderbreking van het promotietraject die nieuwe inspiratie kan geven om de dissertatie af te ronden;
  3. de mogelijkheid om onder deskundige begeleiding professionele vaardigheden, zoals samenwerken en communiceren, (verder) te ontwikkelen.

Het salaris is afhankelijk van jouw kennis en ervaring en bedraagt bij een fulltime dienstverband tussen € 3.241 en € 5.141 bruto per maand (schaal 10, CAO Onderzoeksinstellingen). Daarnaast bieden we je onder andere 8% vakantiegeld, een eindejaarsuitkering van 8,33% en een zeer ruime verlofregeling.

Werkgever

NWO

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) is de belangrijkste wetenschapsfinancier in Nederland en zorgt voor kwaliteit en vernieuwing in de wetenschap. NWO investeert jaarlijks één miljard euro in onderzoek. Het bevorderen van wetenschappelijk onderzoek en het vergroten van wetenschappelijke en maatschappelijke impact – oftewel het succes van NWO – valt of staat met de inzet, kwaliteit, bevlogenheid en diversiteit van onze medewerkers. We werken elke dag weer aan een inclusieve omgeving waarin alle medewerkers hun talenten kunnen ontwikkelen en zich gewaardeerd en betrokken voelen. Een werkomgeving waarin ruimte is voor verschillen en waarin iedereen kan uitblinken, zich geïnspireerd en gemotiveerd voelt.

Afdeling

Bij het NWO-domein SGW stimuleren we met ongeveer 250 ambitieuze collega’s baanbrekend onderzoek op het terrein van de sociale en geesteswetenschappen. Wat is de invloed van de vergrijzing op ons onderwijs? Wat verklaart de leefbaarheid, bereikbaarheid en vitaliteit van steeds grotere steden? Hoe houden we kunst en cultureel erfgoed voor een breed publiek toegankelijk? En welke rol speelt religie in nationale en internationale conflicten? Voor dit soort onderzoeken zijn verschillende financieringsinstrumenten beschikbaar.

SGW is gevestigd in Den Haag, maar door de invoering van hybride werken kun je ook een deel van je tijd vanuit huis werken. We hebben een open en betrokken sfeer, zijn gedreven, enthousiast en gericht op samenwerken.

De vacature is binnen de SGW-afdeling Vrij Onderzoek. Binnen deze afdeling vallen alle ‘vrije’ financieringsrondes waarbij aanvragers zelf het onderwerp van het onderzoeksvoorstel bepalen, zoals het NWO-Talentprogramma, de Open Competitie SGW en de Promotiebeurs voor Leraren. Deze subsidierondes van de afdeling Vrij Onderzoek zijn belangrijk voor veel wetenschappers en hun carrières. Binnen de afdeling hebben we daarom bijzondere aandacht voor het stimuleren van een gezonde onderzoekscultuur en het reduceren van de tijd die onderzoekers kwijt zijn aan het doen van aanvragen.

Specificaties

  • Beleid- en staf
  • Gedrag en maatschappij; Taal en cultuur
  • 32—38 uur per week
  • €3241—€5141 per maand
  • Universitair
  • 4463

Werkgever

Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO)

Lees meer over deze werkgever

Locatie

Laan van Nieuw Oost-Indië 300, 2526HZ, Den Haag

Bekijk op Google Maps

Interesting for you