Medewerker wetenschappelijk bureau sectie civiel

Medewerker wetenschappelijk bureau sectie civiel

Geplaatst Deadline Locatie
11 apr 7 mei Den Haag

Je kunt niet meer op deze vacature solliciteren (deadline was 7 mei 2024).

Bekijk het actuele vacature aanbod of kies een item in de hoofdnavigatie hierboven.

Wil je meeschrijven aan een conclusie van een advocaat-generaal of een arrest van de Hoge Raad? Dan is de functie van wetenschappelijk medewerker iets voor jou.

Functieomschrijving

Het parket bestaat uit advocaten-generaal die een zaak voorbereiden en daarover een advies uitbrengen (conclusie). De raad bestaat uit raadsheren die een zaak beslissen door daarin uitspraak te doen. Het wetenschappelijk bureau (WB) ondersteunt het parket en de raad. De sectie civiel telt op dit moment circa 40 medewerkers, ook wel WB’ers genoemd. De meesten van hen werken voor het parket.

Werken voor het wetenschappelijk bureau betekent inhoudelijk werken op juridisch hoog niveau. Je bent nauw betrokken bij de totstandkoming van conclusies of uitspraken over uiteenlopende en belangrijke rechtsvragen die aan de Hoge Raad worden voorgelegd. Als WB’er civiel werk je altijd eerst voor het parket en word je in het team geplaatst van een van de advocaten-generaal. Voor deze advocaat-generaal schrijf je concepten voor conclusies. Hiervoor verricht je juridisch onderzoek en bestudeer je het dossier. Jouw concept bespreek je vervolgens met de advocaat-generaal.

Uitgangspunt is dat je om de twee jaar rouleert naar het team van een andere advocaat-generaal. Het is ook mogelijk dat je een periode voor de raad gaat werken.

Binnen het wetenschappelijk bureau werk je samen met een team van getalenteerde, civielrechtelijk geïnteresseerde collega’s met uiteenlopende achtergronden. Dat maakt het wetenschappelijk bureau een inspirerende werkomgeving. Binnen de Hoge Raad heerst een informele en betrokken sfeer.

Specificaties

Hoge Raad der Nederlanden

Functie-eisen

Je hebt een rechtenstudie aan een Nederlandse universiteit voltooid en beschikt over een grondige kennis van, inzicht in en belangstelling voor het civiele recht in brede zin. Je bent analytisch sterk, beschikt over een uitstekende schriftelijke uitdrukkingsvaardigheid en kunt zelfstandig werken. Vereist is juridische werkervaring van ten minste vier jaar na afronding van je rechtenstudie. De Hoge Raad is geïnteresseerd in zowel kandidaten met ervaring in de rechtspraktijk (bijvoorbeeld in de advocatuur, rechtspraak of het bedrijfsleven), als kandidaten met een andere, bijvoorbeeld een rechtswetenschappelijke, achtergrond. Juristen met een brede civielrechtelijke ervaring, maar ook meer gespecialiseerde juristen (in het bijzonder erfrecht en/of huwelijksvermogensrecht) of juristen met bestuursrechtelijke kennis worden uitgenodigd om te solliciteren. Publicaties strekken tot aanbeveling.

Arbeidsvoorwaarden

Dienstverband voor bepaalde tijd: 1 jaar, met uitzicht op onbepaalde tijd.

Arbeidsvoorwaarden

 • Salarisniveau: schaal 11
 • Salarisomschrijving: Salariëring vindt plaats conform CAO Rijk. Afhankelijk van het aantal jaar werkervaring zal inschaling plaatsvinden in schaal 11 met een maximum salaris van €5586,12 bruto per maand bij een 36-urige werkweek. Bij zes jaar relevante juridische werkervaring, waarvan ten minste één jaar bij de Hoge Raad, en goed functioneren vindt een bevordering naar schaal 12 plaats met een maximum salaris van €6320,43 bruto per maand. Tevens biedt de Hoge Raad goede secundaire arbeidsvoorwaarden zoals betaald ouderschapsverlof, een vervoersplan en de mogelijkheid om een deel van je arbeidsvoorwaarden zelf samen te stellen door middel van een Individueel Keuzebudget (IKB) van (momenteel) 16,37% van je bruto salaris.
 • Maandsalaris: Min €3.662 – Max. €5.586 (bruto)
 • Dienstverband: Arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd met uitzicht op onbepaalde tijd
 • Contractduur: 1 jaar
 • Minimaal aantal uren per week: 32
 • Maximaal aantal uren per week: 36

Overige arbeidsvoorwaarden

Naast het salaris ontvang je een Individueel Keuzebudget (IKB). Het IKB bestaat uit geld (16,37% van je bruto jaarsalaris) en tijd. Met het IKB maak jij de keuzes die bij jou passen en kun je een deel van je arbeidsvoorwaarden zelf samenstellen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een deel van je maandinkomen te laten uitbetalen wanneer jij dat wenst. Ook kun je dit budget omzetten in verlof en andersom of besteden aan fiscaal vriendelijke doelen. De Rijksoverheid hecht sterk aan persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling en biedt daarvoor tal van mogelijkheden. Tot de secundaire arbeidsvoorwaarden behoren onder meer verschillende studiefaciliteiten, bedrijfsfitness, volledige vergoeding van je OV-reiskosten woon-werkverkeer en gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof.

Specificaties

 • Juridisch personeel; Onderzoek, ontwikkeling, innovatie
 • Recht
 • 32—36 uur per week
 • €3662—€5586 per maand
 • Universitair
 • AT HRDNL 20241104

Werkgever

Hoge Raad der Nederlanden

Lees meer over deze werkgever

Locatie

Korte Voorhout 8, 2511 EK, Den Haag

Bekijk op Google Maps

Interesting for you