PhD Historisch onderzoek eenzaamheid en handicap

PhD Historisch onderzoek eenzaamheid en handicap

Geplaatst Deadline Locatie
16 apr 19 mei Leiden

Je kunt niet meer op deze vacature solliciteren (deadline was 19 mei 2024).

Bekijk het actuele vacature aanbod of kies een item in de hoofdnavigatie hierboven.

Functieomschrijving

Vacaturetitel: PhD Historisch onderzoek eenzaamheid en handicap

Promovendus (1.0 fte)
Op het Instituut van Geschiedenis van de Universiteit Leiden wordt in het kader van een NWA-project (Collaborative learning from loneliness (COLLELO). A transdisciplinary approach to understand and reduce loneliness together with people with mild intellectual disabilities) de komende jaren transdisciplinair onderzoek verricht naar de eenzaamheid van mensen met een licht verstandelijke beperking. Voor het historisch onderzoek binnen dit project zoekt het Instituut een promovendus (PhD kandidaat).

Startdatum van het project is 1 september 2024.

Het project
De commissie zoekt een kandidaat die zich wil richten op de geschiedenis van de eenzaamheid van mensen met een licht verstandelijke beperking. Recentelijk is dit onderwerp in de belangstelling van wetenschappers en beleidsmakers komen te staan. De kandidaat contextualiseert deze belangstelling en onderzoekt hoe mensen met een licht verstandelijke beperking en hun (in)formele netwerken omgingen met eenzaamheid en relaties vanaf de jaren 1990.

Werkzaamheden:
 • Het schrijven van een proefschrift binnen vier jaar;
 • Presenteren van onderzoeksresultaten in workshops en op conferenties;
 • Een beperkte onderwijstaak in de BA Geschiedenis;
 • Participeren in de PhD-cursussen van de Graduate Schools en landelijke onderzoeksscholen;
 • Participeren in activiteiten van het project in het algemeen, ook op het terrein van contacten met de maatschappelijke partners, samenwerken in een trans- en interdisciplinair team, en ondersteunen bij publiekelijk toegankelijk maken van bevindingen

Uw profiel:
 • (Res)MA Geschiedenis;
 • affiniteit met de thematiek van het project;
 • kennis van de Nederlandse contemporaine geschiedenis;
 • excellente studieresultaten;
 • affiniteit met trans-/interdisciplinair onderzoek en het ‘vertalen’ van wetenschappelijk onderzoek naar de praktijk;
 • aantoonbare ervaring met archiefonderzoek en mogelijk ook met oral history;
 • uitstekende schriftelijke en mondelinge uitdrukkingsvaardigheden in het Nederlands en Engels;
 • zelfstandige werkhouding en aantoonbaar vermogen om in teamverband te werken.

Over onze organisatie
De Universiteit Leiden heeft sinds haar oprichting in 1575 een internationale reputatie opgebouwd op het gebied van excellent onderwijs en onderzoek. Met ruim 800 medewerkers verzorgt de Faculteit der Geesteswetenschappen 26 bachelor- en 27 masteropleidingen voor ruim 7200 studenten op locaties in de historische binnenstad van Leiden en in Den Haag.

Het Instituut voor Geschiedenis is de thuisbasis van een levendige gemeenschap van onderzoekers en docenten. Alle onderzoekers van het Instituut voor Geschiedenis zijn verbonden aan een van de zes onderzoeksspecialisaties: The Unification of the Mediterranean World (400 BC – 400 AD), Collective Identities and Transnational Networks in Medieval and Early Modern Europe, 1000-1800, Political Culture and National Identities, Colonial and Global History, Cities, Migration and Global Interdependence and History and International Studies. Meer informatie staat op onze Engelstalige website: https://www.universiteitleiden.nl/en/humanities/institute-for-history

Wij bieden
Het betreft een aanstelling conform de cao Nederlandse Universiteiten in eerste instantie voor de duur van 1 jaar. Na een positieve evaluatie volgt een verlenging met drie jaar. Het salaris bedraagt €2770,- bruto per maand in het eerste jaar en loopt op tot €3529,- bruto per maand in het laatste jaar (salarisschaal P).

De Universiteit Leiden heeft een aantrekkelijk arbeidsvoorwaardenpakket, waaronder een arbeidsvoorwaardenkeuzemodel, een eindejaarsuitkering (8,3%) en vakantietoeslag (8%). Informatie hierover kun je nalezen op: https://www.werkenbij.leidenuniv.nl.

Diversiteit en Inclusie
Het Instituut voor Geschiedenis van de Universiteit Leiden hecht veel waarde aan diversiteit en zoekt kandidaten die bijdragen aan een werkomgeving waarin studenten en medewerkers van alle identiteiten en achtergronden zich gesteund voelen. We moedigen personen met een ondervertegenwoordigde achtergrond ten zeerste aan om te solliciteren.

Informatie
Nadere inlichtingen over deze functie zijn te verkrijgen bij dr. Paul van Trigt, email p.w.van.trigt@hum.leidenuniv.nl.

Sollicitaties
Sollicitanten wordt gevraagd om behalve een sollicitatiebrief met c.v. en cijferlijst ook de MA scriptie en/of een paper of publicatie mee te sturen (in PDF).

Bij een eventueel tweede gesprek worden kandidaten gevraagd om een beschrijving te geven van de wijze waarop zij het onderwerp zouden willen onderzoeken en om referenties te overleggen.

Sollicitaties kun je indienen via de blauwe knop in ons sollicitatiesysteem.

De deadline voor sollicitaties is 19 mei 2024 De gesprekken vinden plaats op 4 en 7 juni 2024.

Specificaties

Universiteit Leiden

Specificaties

 • Beleid- en staf
 • €2770—€3529 per maand
 • Universitair
 • 14765

Werkgever

Universiteit Leiden

Lees meer over deze werkgever

Locatie

Rapenburug 70, 2311EZ, Leiden

Bekijk op Google Maps

Interesting for you