Promovendus: How do Cities Make Women?

Promovendus: How do Cities Make Women?

Geplaatst Deadline Locatie
19 apr 2 jun Utrecht
Wil je bijdragen aan onderwijsgelijkheid? Heb je een passie voor de vroegmoderne tijd? Onderzoek hoe steden de zelfontplooiing van vrouwen mogelijk maken.

Functieomschrijving

Wil je bijdragen aan onderwijsgelijkheid? Heb je een passie voor de vroegmoderne tijd? In dit project onderzoek je hoe steden de zelfontplooiing en identiteiten van vrouwen mogelijk maken.

Wat ga je doen?
De secties Cultuurgeschiedenis en Vroegmoderne Nederlandse Letterkunde van de Universiteit Utrecht zijn op zoek naar een gemotiveerde promovendus (m/v/x) die onderzoek wil doen naar de manier waarop vroegmoderne stedelijke infrastructuur vrouwen in staat stelde zich op te leiden en literaire en geleerde identiteiten te ontwikkelen.

In dit project onderzoek je hoe jonge vrouwen—die maar beperkt toegang hadden tot kennisinstituties zoals de universiteit—tot zelfontplooiing kwamen in de vroegmoderne stad (1500-1800). Centraal staat de zogeheten culturele infrastructuur in de Nederlandse Republiek: in vroegmoderne steden kwamen vrouwen in aanraking met salons, tuinen, bibliotheken, drukkerijen, geleerde huishoudens en culturele circuits in de breedste zin van het woord. Welke kansen tot zelfontplooiing boden deze culturele instituties en gemeenschappen aan vrouwen?

Aan de hand van een analyse van verschillende schrijvende vrouwen uit de Nederlandse Republiek identificeer je hoe en in welke mate de culturele infrastructuur in vroegmoderne steden hen in staat stelden om literaire en geleerde identiteiten te ontwikkelen. Hierbij ligt de nadruk op drie fases in hun leven:
  1. Welke vaardigheden konden vrouwen ontwikkelen in steden? (formatie)
  2. Wat voor media konden vrouwen aangrijpen om hun geleerde en literaire identiteiten uit te drukken? (uitdrukking)
  3. Hoe droeg de culturele infrastructuur in vroegmoderne steden bij aan de roem die vrouwen al dan niet konden verwerven? (erkenning)

Door te kijken naar een brede groep geleerde en literaire vrouwen uit verschillende Nederlandse steden (Utrecht, Middelburg, Deventer) werpt dit onderzoek een nieuw licht op de wisselwerking tussen gender en zelfontplooiing in de vroegmoderne samenleving. In bredere zin lever je een bijdrage aan maatschappelijke discussies over de lange geschiedenis van kansenongelijkheid in het Nederlandse onderwijs.

Het onderzoeksproject wordt begeleid door een interdisciplinair team van onderzoekers van het Onderzoekinstituut voor Geschiedenis en Kunstgeschiedenis (OGK) en het Instituut voor cultuurwetenschappelijk onderzoek (ICON) binnen de faculteit Geesteswetenschappen: dr. Richard Calis, dr. Nina Geerdink en prof. dr. Arnoud Visser. Via de begeleiders heb je aansluiting bij het Utrecht University Centre for Early Modern Studies en het Descartes Centre evenals de sectorplanthema’s ‘Talen en culturen’ en ‘Erfgoed en identiteit’, en twee van de strategische thema’s van de UU, namelijk ‘Dynamics of Youth’ en ‘Institutions for Open Societies’.

Als je interesse hebt in vroegmoderne literatuur- en cultuurgeschiedenis en het belangrijk vindt aandacht te geven aan gemarginaliseerde groepen en de mechanismen die tot die marginalisatie geleid hebben, dan moedigen we je aan om te solliciteren op deze positie. Je krijgt de kans om je onderzoeksvaardigheden te ontwikkelen, samen te werken met een dynamisch team en een waardevolle bijdrage te leveren aan interdisciplinair onderzoek en het onderwijs. Ook zijn er volop mogelijkheden om je eigen draai aan het onderzoeksproject te geven.

Als promovendus (AiO) kun je 10% van je vierjarige dienstverband besteden aan niet-onderzoek gerelateerde taken, zoals doceren. Let op, het is niet mogelijk om een basiskwalificatie onderwijs (BKO) te behalen tijdens je promotietraject.

Dit promotietraject is onderdeel van het interdisciplinaire PhD-programma van de faculteit Geesteswetenschappen van de UU en wordt gefinancierd door het bestuursakkoord tussen het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) en de universiteiten.

Specificaties

Universiteit Utrecht

Functie-eisen

Wat betreft kennis en ervaring heb je:
  • een met een goed resultaat behaalde onderzoeksmaster of master Cultuurgeschiedenis, Literatuurgeschiedenis, Literatuurwetenschap, Kunstgeschiedenis, Gender Studies of een aanverwante opleiding;
  • uitstekende onderzoekskwaliteiten (analytische kwaliteiten, theoretische kennis) en uitstekende schriftelijke en mondelinge vaardigheden in Engels en Nederlands;
  • kennis van de vroegmoderne cultuurgeschiedenis van de Republiek;
  • affiniteit met of interesse in onderzoek naar schrijvende vrouwen;
  • bereidheid om onderwijs aan de Universiteit Utrecht te verzorgen.

Ervaring met archiefonderzoek is een pre, evenals enige taalvaardigheid in Latijn en/of Frans. Mocht je een andere disciplinaire achtergrond hebben en toch enthousiast zijn over de vacature dan horen we ook graag van je. Bij vragen kan je eventueel ook van tevoren contact opnemen met onderstaande contactpersoon.

Tot de taken behoort:
  • uitvoeren van een onderzoeksproject op het hierboven genoemde onderzoeksthema;
  • voltooien van een proefschrift binnen vier jaar;
  • publiceren van enkele wetenschappelijke en populairwetenschappelijke artikelen (in overleg met begeleiders te bepalen);
  • in samenwerking met archieven en bibliotheken publieksactiviteiten verzorgen rond de thematiek van het project;
  • verzorgen van (beperkte hoeveelheid) onderwijs binnen de Bacheloropleidingen Geschiedenis en/of Nederlandse taal en cultuur.

Arbeidsvoorwaarden

Wij bieden:
  • een functie voor vier jaar;
  • een werkweek van 38 uur met een bruto maandsalaris van minimaal € 2.770,- tot maximaal € 3.539,- bij een fulltime dienstverband (schaal P van de cao Nederlandse Universiteiten);
  • 8% vakantiegeld en een eindejaarsuitkering van 8,3%;
  • een pensioenregeling, gedeeltelijk doorbetaald ouderschapsverlof en flexibele arbeidsvoorwaarden op basis van de cao Nederlandse Universiteiten.

Naast de arbeidsvoorwaarden die zijn vastgelegd in de cao Nederlandse Universiteiten kent de Universiteit Utrecht een aantal eigen regelingen. Zo zijn er afspraken over professionele ontwikkeling, verlofregelingen, regelingen op het gebied van sport en cultuur en krijg je korting op software en andere IT-producten. Ook geven we je de ruimte om je arbeidsvoorwaarden uit te breiden via het Keuzemodel Arbeidsvoorwaarden. Zo stimuleren we je graag om te blijven groeien. Kijk voor meer informatie op werken bij de Universiteit Utrecht.

Werkgever

Universiteit Utrecht

Een betere toekomst voor iedereen. Die ambitie motiveert onze wetenschappers bij hun toponderzoek en het geven van inspirerend onderwijs. Bij de Universiteit Utrecht werken diverse disciplines intensief samen aan maatschappelijk belangrijke thema's. Onze focus ligt op Dynamics of Youth, Institutions for Open Societies, Life Sciences en Pathways to Sustainability. Sharing science, shaping tomorrow.

Aan de faculteit Geesteswetenschappen zijn ongeveer 1.100 medewerkers en 7.000 studenten verbonden. De faculteit omvat vier kennisdomeinen: filosofie en religiewetenschap, geschiedenis en kunstgeschiedenis, media- en cultuurwetenschappen en talen, literatuur en communicatie. Met het onderwijs en onderzoek op deze gebieden wil de faculteit bijdragen aan een beter begrip van Nederland en Europa in een sterk veranderende maatschappelijke en culturele context. De enthousiaste en betrokken collega's en de uitstekende voorzieningen in de historische binnenstad van Utrecht, waar de faculteit is gehuisvest, zorgen voor een inspirerend werkklimaat.

Additionele informatie

Neem voor meer informatie contact op met dr. Richard Calis via r.a.calis@uu.nl.

Wij verzorgen zelf de werving voor deze vacature. Acquisitie wordt niet op prijs gesteld.

Specificaties

  • PhD
  • Gedrag en maatschappij
  • 36—40 uur per week
  • €2770—€3539 per maand
  • Universitair
  • 3846

Werkgever

Universiteit Utrecht

Lees meer over deze werkgever

Locatie

Drift 6, 3512BS, Utrecht

Bekijk op Google Maps

Interesting for you

X

Solliciteer op deze vacature

Solliciteer op deze vacature

Dit sollicitatieproces wordt beheerd door de werkgever (Universiteit Utrecht). Heb je nog aanvullende vragen over jouw sollicitatie, neem dan contact op met de werkgever.

Bedankt voor je sollicitatie

Voor vragen over jouw sollicitatie kun je contact opnemen met de werkgever.

Tip: sla deze vacature op als favoriet in je AcademicTransfer account. Zo heb je meteen een overzicht en kun je de vacature makkelijk terugvinden. Nog geen account? Maak deze dan nu aan en profiteer van nog meer handige functionaliteiten!

Sollicitatieprocedure

Als Universiteit Utrecht willen we een thuis zijn voor iedereen. We waarderen medewerkers met diverse achtergronden, perspectieven en identiteiten, onder andere op het gebied van culturele, religieuze of etnische achtergrond, gender, seksuele oriëntatie, functiebeperking of leeftijd. We streven naar een veilige en inclusieve omgeving waarin iedereen kan floreren en waaraan iedereen kan bijdragen.

Heb je interesse om te solliciteren? Stuur dan de volgende documenten op via de sollicitatieknop:
  1. je motivatiebrief;
  2. je cv;
  3. een geschreven stuk in het Nederlands of Engels waaruit jouw schrijfvaardigheid en analytisch vermogen blijkt (liefst een scriptie, maar een paper of essay mag ook).

De sollicitatiegesprekken zullen plaatsvinden in Utrecht op 14 juni 2024. De voorziene startdatum voor de positie is 1 september 2024.

Sollicitatieprocedure

Sollicitatieprocedure

Als Universiteit Utrecht willen we een thuis zijn voor iedereen. We waarderen medewerkers met diverse achtergronden, perspectieven en identiteiten, onder andere op het gebied van culturele, religieuze of etnische achtergrond, gender, seksuele oriëntatie, functiebeperking of leeftijd. We streven naar een veilige en inclusieve omgeving waarin iedereen kan floreren en waaraan iedereen kan bijdragen.

Heb je interesse om te solliciteren? Stuur dan de volgende documenten op via de sollicitatieknop:
  1. je motivatiebrief;
  2. je cv;
  3. een geschreven stuk in het Nederlands of Engels waaruit jouw schrijfvaardigheid en analytisch vermogen blijkt (liefst een scriptie, maar een paper of essay mag ook).

De sollicitatiegesprekken zullen plaatsvinden in Utrecht op 14 juni 2024. De voorziene startdatum voor de positie is 1 september 2024.

Solliciteer uiterlijk op 2 jun 2024 23:59 (Europe/Amsterdam).