Kwantitatief onderzoeker duurzame akkerbouw

Kwantitatief onderzoeker duurzame akkerbouw

Geplaatst Deadline Locatie
29 apr 30 mei Wageningen

Je kunt niet meer op deze vacature solliciteren (deadline was 30 mei 2024).

Bekijk het actuele vacature aanbod of kies een item in de hoofdnavigatie hierboven.

Functieomschrijving

Als kwantitatief onderzoeker duurzame akkerbouw werk je aan een kwantitatieve onderbouwing van de duurzaamheid van innovaties in de akkerbouw en vollegrondsgroenteteelt. Je onderzoekt bedrijfseconomisch haalbare oplossingen waarmee landbouwbedrijven kunnen inspelen op nieuwe kansen en voldoen aan maatschappelijke en ecologische randvoorwaarden.

Binnen het team Landbouw & Samenleving van de business unit Open Teelten ben jij verantwoordelijk voor de kwantitatieve analyses van ons onderzoek naar innovaties. Wat is het verdienmodel en/of de kosten en baten? Hoe zit het met de praktische haalbaarheid? Hoe scoort het op verschillende kritische prestatie indicatoren voor maatschappij en milieu.

Jouw taken en verantwoordelijkheden als kwantitatief onderzoeker duurzame akkerbouw zijn:
 • Je ontwikkelt samen met collega’s uit verschillende onderzoeksteams innovatieve oplossingen voor toekomstbestendige landbouwbedrijven. Jij bent hierin verantwoordelijk voor een goede onderbouwing van kosten & baten, inschatting van risico’s, energiegebruik, arbeidsbehoefte en praktische haalbaarheid, maar ook voor kwantitatieve inzichten over de gevolgen van deze strategieën voor bijvoorbeeld de afnemers, het klimaat, waterkwaliteit en de biodiversiteit.
 • Je verdiept je in de ambities en doelstellingen van alle relevante stakeholders rond de landbouw incl. beleid en draagt bij aan de ontwikkeling van nieuwe perspectieven op voedselproductie die hier invulling aan geven.
 • Je doet desk research, modelstudies, kosten/baten analyses, ontwerpt scenario’s en neemt het voortouw in de ontwikkeling en gebruik van KPI’s, methodieken en rekentools om prestaties meetbaar te maken.
 • Je zorgt ervoor dat onderzoeken op een gedegen wijze worden uitgevoerd en bent in staat om de resultaten te rapporteren en te communiceren op een wijze die aansluit bij de wensen van de opdrachtgever.
 • Je initieert en leidt projecten. Afhankelijk van jouw werkervaring en inschaling zullen deze steeds complexer zijn en komt er meer nadruk op projectontwikkeling.

Jij maakt onderdeel uit van het team Landbouw & Samenleving van de Business Unit Open Teelten in Lelystad. Dit team staat voor het vormgeven en versterken van een vitale rol van de landbouw in maatschappelijke vraagstukken. We werken hiervoor met netwerken van boeren, adviseurs, experts en beleidsmakers. Heel vaak zul je samenwerken met collega’s uit andere teams en van andere organisaties met specifieke expertises op bijvoorbeeld het gebied van teelt, gewasgezondheid, bodem & water, klimaat, markt- en keten, regio of beleid.

Specificaties

Wageningen University & Research

Functie-eisen

 • Je beschikt over een afgeronde WO-opleiding met een combinatie van bedrijfseconomie en plantwetenschappen en eventueel aangevuld met kennis over duurzaam landgebruik of milieu;
 • Je bent betrokken bij en hebt feeling met de Nederlandse akker- en tuinbouw en bent bekend met de innovaties en duurzaamheidsopgaven die hier spelen;
 • Je hebt ervaring met kwantitatief onderzoek, bijvoorbeeld de kwantitatieve evaluatie van systeemonderzoek, nieuwe teeltsystemen of regeneratieve landbouw. Ervaring met kosten-baten analyses, LCA, scenario studies en/of modellering is een pré;
 • Je hebt goede conceptuele vaardigheden en bent in staat om complexe duurzaamheidsvraagstukken te analyseren, te vertalen naar kwantitatieve doelen en indicatoren, hier een lijn uit te zetten en er verschillende deskundigen bij te betrekken;
 • Je bent uitstekend in staat te communiceren in het Nederlands en in het Engels met verschillende doelgroepen zoals agrarisch ondernemers, adviseurs en andere belanghebbenden;
 • Je bent nieuwsgierig, oplossingsgericht en bereid om je te verbreden in het kennisveld en om nieuwe vaardigheden op te doen.
 • Je kunt goed samenwerken in een team, kunt projectmatig werken en hebt een zakelijke instelling. Je weet uitdagingen op jouw vakgebied om te zetten in heldere projectaanvragen en bent in staat deze te acquireren.

Bij voorkeur zoeken wij een nieuwe collega met 5 tot 10 jaar ervaring in dit onderzoeksveld. Mocht je hier nog niet aan voldoen maar wel een heel goed gevoel hebben bij de uitdagingen in deze functie, dan raden we aan om toch te solliciteren. Bij een goede match kunnen we altijd kijken hoe we tot een passende overeenkomst kunnen komen met aandacht voor ontwikkelmogelijkheden.

Hier ga je werken
De Businessunit Open Teelten van Wageningen University & Research heeft zijn hoofdlocatie in Lelystad. We weken aan de duurzame transitie van de open teelten in antwoord op grote maatschappelijke vragen, zowel nationaal als internationaal. Dat doen we in samenwerking en dialoog met de agrarische ondernemers, de ketens, overheden en maatschappelijke groepen. Met hart voor de sectoren agenderen en signaleren wij ontwikkelingen en kansen. Hiertoe ontwikkelen en testen wij innovaties die een boer of tuinder vandaag of morgen kan toepassen voor een succesvolle bedrijfsvoering. Wij verbinden fundamentele kennis met praktijkervaringen en maken daarbij gebruik van onze netwerken, proefbedrijven en bewaarfaciliteiten. Dit doen we via projecten die gefinancierd worden door bedrijven, regionale en nationale overheden en de EU.

Arbeidsvoorwaarden

Als het gaat om arbeidsvoorwaarden zit je goed bij Wageningen University & Research.�Highlights uit onze CAO zijn bijvoorbeeld:
 • werktijden die in overleg kunnen worden vastgesteld, zodat een optimale balans tussen werk en privé mogelijk is;
 • de mogelijkheid om door meer te werken extra compensatie uren op te bouwen;
 • sabbatical leave, studieverlof en deels betaald ouderschapverlof;
 • een structurele eindejaarsuitkering van 8,3%;
 • uitstekende pensioenregeling via ABP.

Bij deze uitstekende secundaire arbeidsvoorwaarden hoort natuurlijk ook een passend salaris. Wij bieden afhankelijk van je opleiding en ervaring, een marktconform salaris van minimaal € 3.088,= tot maximaal € 5.737,= bruto per maand bij een volledige werkweek van 36 uur conform CAO Wageningen Research (schaal 10/11). Bovendien is een aanstelling van 32 uur per week bespreekbaar. In eerste instantie bieden we je een jaarcontract, welke bij wederzijds enthousiasme daarna verlengd zal worden naar een contract voor onbepaalde tijd. Uiteraard gaan we graag het gesprek met je aan als hier vragen over zijn.
Wageningen University & Research stimuleert interne doorgroeimogelijkheden en mobiliteit met een intern recruitment beleid. Er zijn ruime mogelijkheden voor eigen initiatief in een lerende omgeving, wij bieden uitstekende opleidingsmogelijkheden. Je krijgt bij ons een veelzijdige baan in een internationale omgeving met een plezierige en open werksfeer.

Werkgever

Wageningen University & Research

De missie van Wageningen University & Research is ‘To explore the potential of nature to improve the quality of life’. Binnen Wageningen University & Research bundelen Wageningen University en gespecialiseerde onderzoeksinstituten van Stichting Wageningen Research hun krachten om bij te dragen aan de oplossing van belangrijke vragen in het domein van gezonde voeding en leefomgeving. Met ongeveer 30 vestigingen, 7.600 medewerkers (6.700 fte) en 13.100 studenten en ruim 150.000 Leven Lang Leren-deelnemers behoort Wageningen University & Research wereldwijd tot de aansprekende kennisinstellingen binnen haar domein. De integrale benadering van de vraagstukken en de samenwerking tussen verschillende disciplines vormen het hart van de unieke Wageningen aanpak.

Deze punten geven onze medewerkers aan als goede redenen om te komen werken bij WUR: lees de 6 redenen om te komen werken bij WUR

Wij werven zelf voor deze vacature. Acquisitie wordt niet op prijs gesteld, maar delen in je netwerk wel.

Specificaties

 • Onderzoek, ontwikkeling, innovatie
 • Landbouw
 • max. 36 uur per week
 • €3088—€5737 per maand
 • Universitair
 • P1505656-1

Werkgever

Wageningen University & Research

Lees meer over deze werkgever

Locatie

Droevendaalsesteeg, 6708 PB, Wageningen

Bekijk op Google Maps

Interesting for you