Universitair Docent Ruimtelijke Vraagstukken

Universitair Docent Ruimtelijke Vraagstukken

Geplaatst Deadline Locatie
30 apr 21 mei Amsterdam

Functieomschrijving

Ben je gespecialiseerd in ruimtelijke analyses en duurzaamheidsvraagstukken, en wil je je wetenschappelijke analyse op hoog niveau combineren met het bijdragen aan concrete oplossingen? Ligt je hart bij transdisciplinair onderzoek, en wil je je daarin graag verder ontwikkelen? Ben je een bevlogen docent, wil je jouw passie ook overdragen op studenten en ben je een changemaker?

De opleidingen Future Planet Studies en Bèta-gamma en de afdeling Geografie, Planologie en Internationale Ontwikkelingsstudies (GPIO) zijn per 15 augustus 2024 op zoek naar een Universitair Docent ruimtelijke vraagstukken die op basis van sociaal-wetenschappelijke en methodologische kennis een bijdrage kan leveren aan vragen rond duurzaamheid. De persoon die we zoeken heeft aantoonbare interesse in inter- of transdisciplinair onderwijs en onderzoek waarbij sociaal- en natuurwetenschappelijke benaderingen worden gecombineerd.

De opleiding Future Planet Studies is een interdisciplinaire opleiding waar studenten leren over het samenspel tussen mens en milieu. Studenten leren vraagstukken rondom onder andere water, voedsel en klimaat in hun complexiteit te bestuderen. Bèta-gamma is een studie die zich bevindt op het snijvlak van sociale en natuurwetenschappen. Naast een specialisatie in één van de 21 aangeboden majoren leren studenten inzichten uit verschillende disciplines te combineren om innovatieve oplossingen te vinden voor complexe maatschappelijke vraagstukken. De opleidingen worden aangeboden binnen het Instituut voor Interdisciplinaire Studies (IIS). Het IIS verzorgt op verschillende manieren interdisciplinair onderwijs binnen de UvA en is een organisatie waar met veel enthousiasme en creativiteit wordt gewerkt aan vernieuwend onderwijs.

Jouw onderzoek zal ingebed worde in een van de vier programmagroepen van de afdeling Geografie, Planologie, en Internationale Ontwikkelingsstudies (GPIO). Het onderzoek van GPIO richt zich vooral op ruimtelijk-maatschappelijke betrekkingen (zowel binnen als tussen Noord en Zuid), op stedelijke aspecten en op de maatschappelijke, economische en milieutechnische aspecten van ontwikkeling en duurzaamheid.

Wat ga je doen
Als universitair docent combineer je onderwijs en onderzoek. Je onderwijs (60% van je werktijd) zul je grotendeels uitvoeren binnen de BSc programma’s Future Planet Studies en Bèta-gamma. Je wordt verantwoordelijk voor enkele vakken met een geografische en methodologische component, bijv. Geographical Information Systems en De Stad, en draagt in mindere mate bij aan andere vakken in het curriculum. Daarnaast begeleid je bachelorscripties. Hoofddocent zijn van een vak betekent naast het vormgeven van onderwijs ook het aansturen van werkgroep docenten. Je geeft zowel hoorcolleges als werkgroeponderwijs. Je vervult een dragende rol in het docententeam, in vak- en curriculumontwikkeling en in bijvoorbeeld de opleidings- of examencommissie.

We vragen je in je onderwijs statement je visie op onderwijs te geven, onderbouwd met wat je in het verleden hebt gedaan in je onderwijs of wat je zou willen bereiken in het onderwijs bij Future Planet Studies en Bèta-gamma.

Waar je je onderzoekstijd (40% van je werktijd) zult besteden hangt af van je onderzoeksagenda, specifieke expertise en disciplinaire achtergrond. We zoeken een collega van wie de onderzoeksagenda aansluit bij (één of meer) thema’s uit het lopende onderzoek binnen de programmagroepen Governance and Inclusive Development, Political and Economic geographies, Urban geographies, en Urban Planning zich op richt. De Governance and Inclusive Development groep onderzoekt de ontwikkelingsdynamiek op verschillende geografische, jurisdictie- en temporele schaalniveaus, in het besef dat deze zich in verschillende maar onderling verbonden processen op meerdere niveaus bevinden. Het onderzoek van de Political and Economic geographies groep richt zich op het begrijpen van de sociale en ruimtelijke grondslagen van lokale, nationale en mondiale economieën, evenals van binnenlandse, regionale en transnationale politiek. De achtergrond voor het onderzoek van de Urban geographies groep zijn cruciale stedelijke transformaties en actuele debatten over onderling verbonden sociale, culturele en economische kwesties in steden en grootstedelijke gebieden. Het onderzoek van de Urban Planning groep richt zich op de relaties tussen de sociale, ruimtelijke en ecologische dimensies van stedelijke processen, en op manieren om deze doelbewust en positief te beïnvloeden.

We vragen je in je onderzoek statement in te gaan op de vraag bij welke programmagroep je jouw agenda en expertise het beste tot zijn recht ziet komen. Details over het onderzoek en de betrokken onderzoekers staan op de website van de vier programmagroepen.

Als UD lever je een actieve bijdrage in de onderzoeksgroepsseminars, publiceert in hoogwaardige internationale tijdschriften of bij gerenommeerde internationale uitgeverijen, bent betrokken bij begeleiding van junior onderzoekers, en dient voorstellen in om externe financiering te verwerven.

Wat neem je mee
  • je bent gepromoveerd in sociale geografie, planologie, internationale ontwikkelingsstudies, of een sterk verwante discipline en bent gespecialiseerd in ruimtelijke vraagstukken;
  • je hebt een aantoonbaar interdisciplinair profiel;
  • je hebt ervaring met inter- of transdisciplinair onderwijs en onderzoek, of wilt dit graag ontwikkelen;
  • uitstekende onderzoeksvaardigheden, o.a. blijkend uit publicaties en onderzoeksacquisitie;
  • affiniteit en bij voorkeur ervaring met het zelfstandig ontwikkelen en uitvoeren van (interdisciplinair) bacheloronderwijs;
  • je beheerst voortreffelijk zowel kwalitatieve als kwantitatieve toepassingen van Geographical Information Systems (GIS), in ieder geval voldoende om deze te kunnen doceren;
  • je hebt uitstekende beheersing van zowel Nederlands als Engels in woord en geschrift;
  • je vindt onderwijsvernieuwing een leuke uitdaging;
  • je bent een goede teamspeler en netwerker, en je kunt goed heen en weer bewegen tussen verschillende groepen (het team van de opleiding, de onderzoeksgroep, de verschillende afdelingen).

Wat bieden we jou
We bieden een fulltime dienstverband voor 38 uur per week voor een periode van 1,5 jaar (18 maanden) met een proeftijd van twee maanden. Voor interne kandidaten bieden wij een fulltime dienstverband van 1 jaar (12 maanden). Bij gebleken geschiktheid zal het dienstverband daarna worden omgezet naar onbepaalde tijd. De beoordeling vindt plaats op basis van het UFO profiel Universitair Docent, op de competenties Conceptueel vermogen, Omgevingsgerichtheid, Presenteren en Resultaatgerichtheid. Daarnaast verwachten we een actieve bijdrage aan het goed functioneren van de afdeling en onderwijsprogramma (‘good citizenship’).

Het salaris bedraagt, afhankelijk van relevante ervaring bij aanvang van het dienstverband, € 4.332 tot € 5.929 bruto per maand op basis van volledige werktijd (38 uur per week), volgens salarisschaal 11. Dit is exclusief 8% vakantie- en 8,3% eindejaarsuitkering. De Cao Nederlandse Universiteiten is van toepassing.

Wat bieden we je verder
  • een uitdagende functie met afwisselende werkzaamheden en volop ruimte voor eigen initiatief en ontwikkeling bij een inspirerende organisatie;
  • een functie waarbij eigen initiatief en input sterk gewaardeerd worden;
  • een enthousiast en warm team dat openstaat voor nieuwe collega’s;
  • een inspirerende academische en internationale werkomgeving in het hart van Amsterdam.
  • Alle nieuwe universitair docenten met een vaste aanstelling komen, in beginsel, in aanmerking voor een ‘starting grant’ van 300.000 euro die kan worden aangewend voor eigen omderzoek

Over ons
De Universiteit van Amsterdam is de grootste universiteit van Nederland, met het breedste opleidingsaanbod. Een intellectueel knooppunt met 39.000 studenten, 6.000 medewerkers en 3.000 promovendi. Verbonden door een cultuur van nieuwsgierigheid. Meer lezen. De Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen speelt een leidende rol in het adresseren van de grote maatschappelijke uitdagingen waar de wereld, Nederland en Amsterdam mee worden geconfronteerd, nu en in de toekomst. De afdeling Geografie, Planologie en Internationale Ontwikkelingsstudies kent vier onderzoeksgroepen, naast Political Economic Geographies and Urban Geographies ook Urban Planning en Governance for Inclusive Development. De afdeling biedt naast de bachelor Sociale Geografie en Planologie ook drie master en twee research masterprogramma’s aan.

Future Planet Studies en Bèta-gamma zijn vernieuwende opleidingen, met ieder jaar ongeveer 100 nieuwe studenten. Binnen beide opleiding leren studenten naast de domeinspecifieke kennis uit hun gekozen richting die kennis effectief te gebruiken en verbinden met andere domeinen door interdisciplinaire vaardigheden.

Nieuwsgierig naar onze organisatie? Hier lees je meer over werken bij de Universiteit van Amsterdam.

Vragen
Voor vragen over de functie of de afdeling kun je tijdens kantooruren contact opnemen met:
  • Luca Bertolini, L.Bertolini@uva.nl (Onderzoek)
  • Emiel van Loon, E.E.vanLoon@uva.nl (Onderwijs)

Sollicitatie
Herken je je in het profiel en ben je geïnteresseerd in de functie, dan zien we sollicitatie graag tegemoet! Studies tonen aan dat vrouwen en leden van ondervertegenwoordigde groepen (o.a. migratieachtergrond) alleen solliciteren naar banen als zij aan 100% van de kwalificaties voldoen. Wij streven naar een diverse onderwijs- en onderzoeksomgeving. Voldoe jij wel aan de opleidingseisen, maar hebt je nog niet alle gevraagde ervaring? Dan moedigen wij je aan om toch te solliciteren!

Je kunt via onderstaande link online solliciteren, graag ontvangen we het volgende in 1 gebundeld PDF bestand:
  • Je brief
  • CV
  • Een onderwijs- en onderzoeksstatement (beide maximaal 1 pagina)

    te uploaden in het verplichte veld ‘CV’ op de volgende pagina.

De reactietermijn sluit op 21 mei 2024. Sollicitaties die we na de reactietermijn ontvangen, die niet via de link worden verstuurd, of niet compleet zijn, kunnen we helaas niet in behandeling nemen.

Als werkgever handhaaft de UvA een beleid van gelijke kansen. We vinden diversiteit belangrijk en zetten ons volledig in om een plek te zijn waar iedereen zich thuis voelt. We koesteren de onderzoekende geest en het doorzettingsvermogen en laten de ruimte om door te vragen. Bij ons vormen nieuwsgierigheid en creativiteit de heersende cultuur.

Wij stellen acquisitie niet op prijs.

Specificaties

Universiteit van Amsterdam (UvA)

Specificaties

  • Universitair docent
  • max. 38 uur per week
  • €4332—€5929 per maand
  • Gepromoveerd
  • 12931

Werkgever

Universiteit van Amsterdam (UvA)

Lees meer over deze werkgever

Locatie

Nieuwe Achtergracht 166, 1018WV, Amsterdam

Bekijk op Google Maps

Interesting for you

X

Solliciteer op deze vacature

Solliciteer op deze vacature

Dit sollicitatieproces wordt beheerd door de werkgever (Universiteit van Amsterdam (UvA)). Heb je nog aanvullende vragen over jouw sollicitatie, neem dan contact op met de werkgever.

Bedankt voor je sollicitatie

Voor vragen over jouw sollicitatie kun je contact opnemen met de werkgever.

Tip: sla deze vacature op als favoriet in je AcademicTransfer account. Zo heb je meteen een overzicht en kun je de vacature makkelijk terugvinden. Nog geen account? Maak deze dan nu aan en profiteer van nog meer handige functionaliteiten!

Sollicitatieprocedure

Sollicitatieprocedure

Solliciteer uiterlijk op 21 mei 2024 23:59 (Europe/Amsterdam).