Docent/onderzoeker Rechtsgeschiedenis

Docent/onderzoeker Rechtsgeschiedenis

Geplaatst Deadline Locatie
6 mei 22 mei Amsterdam

Je kunt niet meer op deze vacature solliciteren (deadline was 22 mei 2024).

Bekijk het actuele vacature aanbod of kies een item in de hoofdnavigatie hierboven.

Wil jij je verder ontwikkelen in wetenschappelijk onderzoek en onderwijs in Rechtsgeschiedenis, solliciteer dan bij de Vrije Universiteit Amsterdam (VU).

Functieomschrijving

Als Docent/onderzoeker bij de sectie Rechtsgeschiedenis combineer je onderwijs en promotieonderzoek. Je geeft onderwijs in de bacheloropleiding Rechtsgeleerdheid. Daarnaast besteed je 50% van je tijd aan vernieuwend en fundamenteel juridisch onderzoek, waarmee je binnen acht jaar een promotietraject afrondt. Deze bijzondere combinatie is mogelijk dankzij een stimuleringsbeurs. Wij ondersteunen jouw ontwikkeling als onderzoeker, met onder andere de promovendiopleiding, seminars, masterclasses, cursussen en bijeenkomsten van de Graduate School van de faculteit.

Jouw taken
Je bent deel van een team van bevlogen wetenschappers. Wij verzorgen onderwijs in de bacheloropleiding Rechtsgeleerdheid. Je zult naast Rechtsgeschiedenis, ook andere vakken geven, zoals bijvoorbeeld Inleiding in de rechtswetenschap. De sectieleden doen daarnaast onderzoek in het facultaire onderzoeksprogramma Law, Markets and Behavior. Het betreft voornamelijk de vroegmoderne periode. Jouw onderzoek zal gaan over de Consultatiën- en advysboeken in de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Je zal daarbij onder meer focussen op het samenspel van Romeinsrechtelijke en particulierrechtelijke argumenten.

Specificaties

Vrije Universiteit Amsterdam (VU)

Functie-eisen

 • je hebt een juridische universitaire master Privaatrecht of Rechtsgeschiedenis afgerond;
 • je hebt goede onderzoeksvaardigheden en bent bereid deze verder te ontwikkelen;
 • je hebt affiniteit met het geven van onderwijs. Onderwijservaring is een pré. Je bent bereid je hierin verder te ontwikkelen, door het behalen van de Basiskwalificatie Onderwijs (BKO);
 • je beheerst het Nederlands uitstekend, in woord en geschrift. Een goede beheersing van het Engels is een pré;
 • je hebt kennis van het Latijn en bent bereid je hierin verder te bekwamen;
 • je hebt de ambitie om juridisch onderzoek te doen en binnen acht jaar te promoveren op dat onderzoek;
 • je staat open voor samenwerking in diverse verbanden en het delen van kennis en ervaringen. Je draagt graag actief bij aan een collegiale, open en inclusieve werkomgeving;
 • je kan goed omgaan met deadlines en je kan presteren onder druk je bent in staat om zelfstandig en planmatig te werken.

Om je schrijf- en onderzoeksvaardigheden te toetsen vragen we je tijdens de sollicitatieprocedure om een recent geschreven artikel/hoofdstuk/masterthesis toe te sturen.

Als universiteit streven we naar gelijke kansen voor iedereen, in het besef dat diversiteit vele vormen kent. Wij geloven dat diversiteit in al haar complexiteit van onschatbare waarde is voor de kwaliteit van ons onderwijs, onderzoek en onze dienstverlening. We zijn altijd op zoek naar talent met diverse achtergronden en ervaringen. Dat betekent ook dat we ons inzetten voor het creëren van een inclusieve gemeenschap, zodat we diversiteit als meerwaarde kunnen benutten.

We beseffen dat elk individu een unieke set aan vaardigheden, expertise en denkwijze met zich meebrengt. We nodigen dan ook graag iedereen uit die zich herkent in het profiel om te solliciteren, zelfs als je niet aan alle eisen voldoet.

Arbeidsvoorwaarden

Dienstverband voor bepaalde tijd: 8 jaar.

Een uitdagende functie bij een maatschappelijk betrokken organisatie. Bij de VU draag je bij aan onderwijs, onderzoek en dienstverlening voor een betere wereld. En daar mag wat tegenover staan. Daarom bieden wij jou:
 • Een salaris van minimaal € 3.226,00 (Schaal 10) en maximaal € 5.090,00 (Schaal 10) bruto per maand, bij een voltijds dienstverband. Dit is gebaseerd op het UFO-profiel Docent 4, Onderzoeker 4. Het precieze salaris hangt af van je opleiding en ervaring.
 • Een functie voor minstens 1 fte. Je arbeidsovereenkomst duurt in eerste instantie 8 jaar. Daarna is er uitzicht op een vast contract.

Daarnaast bieden wij je aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden en regelingen. Enkele voorbeelden:
 • Bij een voltijdse 38-urige werkweek hoort een vakantietegoed van 232 uur per jaar. Als je ervoor kiest om 40 uur te werken, beschik je op jaarbasis over 96 extra vakantie-uren. Bij een deeltijdaanstelling wordt dit naar rato berekend.
 • 8% vakantietoeslag en 8,3% eindejaarsuitkering
 • ruime bijdrage aan ABP-pensioenregeling
 • bijdrage aan reiskosten voor woon-werkverkeer
 • keuzemodel voor fiscale uitruil van bepaalde arbeidsvoorwaarden

Werkgever

Vrije Universiteit Amsterdam

Over afdeling

De afdeling Rechtstheorie en Rechtsgeschiedenis biedt een dynamische en inspirerende werkomgeving. De afdeling hecht grote waarde aan de kwaliteit van het onderwijs en onderzoek en aan een goede onderlinge werksfeer. De sectie Rechtsgeschiedenis verzorgt onderwijs op het terrein van de historische ontwikkeling van de continentaal Europese rechtswetenschap en rechtspraktijk. De sectie Rechtstheorie verzorgt onderwijs op het terrein van de rechtsfilosofie en de methodologie van recht en rechtswetenschap binnen de opleidingen Rechtsgeleerdheid, Notarieel recht en Criminologie.

Welkom bij de faculteit der Rechtsgeleerdheid
Bij de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Vrije Universiteit Amsterdam leiden we criminologen en juristen op met een scherpe juridische blik én een sterke focus op de maatschappelijke relevantie van het recht. We verzorgen bacheloropleidingen op drie gebieden: Rechtsgeleerdheid, Notarieel recht en Criminologie. Daarnaast hebben we een uitgebreid aanbod aan masteropleidingen en contractonderwijs. Ons onderzoek heeft vaak een internationaal en multidisciplinair karakter.

In onderwijs en onderzoek benutten we de waarde van samenwerking en diversiteit. We stimuleren elkaar om vraagstukken vanuit verschillende perspectieven tegen het licht te houden, om kritisch te denken, een bredere blik te ontwikkelen, en samen tot creatieve juridische oplossingen te komen.

Kom je werken bij Rechtsgeleerdheid? Dan werk je in een actieve en inspirerende academische omgeving. Samen met je collega’s draag je in een prettige werksfeer en collegiale samenwerking bij aan de kwaliteit van onderwijs en onderzoek. Je werkt samen met ruim 400 medewerkers voor 4.500 studenten.

Vrije Universiteit Amsterdam
De Vrije Universiteit Amsterdam staat voor waardengedreven onderwijs en onderzoek. Wij zijn vrije denkers met kennis van zaken en een open houding – a broader mind. Met een ondernemende aanpak en aandacht voor diversiteit, zingeving en medemenselijkheid werken wij aan duurzame oplossingen met maatschappelijke impact. Door onze krachten te bundelen, over de grenzen van vakgebieden heen, werken we aan een betere wereld voor mens en planeet. Samen creëren we een veilig en respectvol werk- en studieklimaat, en een inspirerende omgeving voor onderwijs en onderzoek. Lees meer over onze gedragscodes.

We zijn gevestigd op één fysieke campus, in het hart van de Amsterdamse Zuidas, met een uitstekende ligging en bereikbaarheid. Aan de VU werken ruim 5.500 medewerkers en volgen ruim 30.000 studenten wetenschappelijk onderwijs.

Diversiteit
Diversiteit is een speerpunt van de VU. De VU wil toegankelijk en ontvankelijk zijn voor diversiteit in vakgebieden, culturen, ideeën, nationaliteiten, overtuigingen, voorkeuren en levensbeschouwingen. Vanuit vertrouwen, respect en interesse leiden verschillen hier tot nieuwe inzichten en innovatie, tot scherpte en helderheid, tot excellentie en een ruimer begrip.

Wij staan voor een inclusieve gemeenschap en geloven dat diversiteit en internationalisering bijdragen aan de kwaliteit van onderwijs, onderzoek en onze dienstverlening.

We zijn dan ook voortdurend op zoek naar mensen die door hun achtergrond en ervaring bijdragen aan de diversiteit van de VU-gemeenschap.

Specificaties

 • Onderzoek, ontwikkeling, innovatie; Lector
 • Recht
 • €3226—€5090 per maand
 • Universitair
 • 3907

Werkgever

Vrije Universiteit Amsterdam (VU)

Lees meer over deze werkgever

Locatie

De Boelelaan 1077, 1081HV, Amsterdam

Bekijk op Google Maps

Interesting for you