Onderzoeker klimaatbeleid

Onderzoeker klimaatbeleid

Geplaatst Deadline Locatie
7 mei 21 mei Bilthoven

Je kunt niet meer op deze vacature solliciteren (deadline was 21 mei 2024).

Bekijk het actuele vacature aanbod of kies een item in de hoofdnavigatie hierboven.

Wil je bijdragen aan een gezonde, veilige en duurzame energietransitie? Help ons bij het voorbereiden van Nederland op klimaatverandering. Daarnaast betekent werken bij de overheid ook mooie arbeidsvoorwaarden, zoals een goed pensioen, een dertiende maand, een volledige reiskostenvergoeding als je met het ov reist en bij ons is hybride werken ook het nieuwe normaal. Benieuwd wat deze functie jou te bieden heeft? Lees verder!

Functieomschrijving

Onderzoek naar klimaatverandering

Binnen het RIVM hebben we het programma ‘Klimaat’. Het doel van dit programma is om de werkzaamheden van het RIVM op het gebied van klimaatverandering, klimaatadaptatie en energietransitie in samenhang uit te voeren om zo meer impact te bereiken voor de maatschappij. Dit zijn projecten die de kennisbasis versterken rondom de effecten voor gezondheid, veiligheid en milieu van de energietransitie of van klimaatverandering en -adaptatie. Denk bijvoorbeeld aan onderzoek waar we kijken naar de gezondheids- en duurzaamheidsaspecten van warmtepompen. Maar we werken ook aan het LIFE IP Klimaatadaptatie project, waarin geleerd wordt hoe we klimaatadaptatie kunnen versnellen.

Jouw rol hierin

Jij werkt enerzijds mee aan inhoudelijke klimaatprojecten. Daarnaast vervul je de rol van programmasecretaris voor het programma Klimaat, als rechterhand van de programmamanager. Ook doe je zelf onderzoek en ben je teamlid van meerdere projecten, dit kan ook in de vorm van projectleider zijn. Je schrijft rapportages en andere producten, gebaseerd op de verschillende onderzoeksresultaten, zodat de boodschap helder en concreet bij de beleidsmakers overkomt. Deze onderzoeksresultaten presenteer je ook bij het Rijk, bijvoorbeeld de ministeries van EZK, VWS en IenW, provincies en internationaal.

Als programmasecretaris ondersteun je de programmamanager om het programma verder uit te bouwen. Je houdt je bezig met het vormgeven en inhoudelijk concreet maken van het programma, maar ook bij het besturen van het programma. Je organiseert bijeenkomsten en communiceert over het programma. Zo organiseer en activeer je het interne netwerk verder.

Uniek aan deze baan

Zoals je hebt kunnen lezen heb je een baan met veel afwisseling, waarin je werkt aan één van de grootste maatschappelijke vraagstukken van dit moment: klimaatverandering. Het RIVM heeft zowel nationaal als internationaal een bijzondere positie vanwege de gecombineerde kennis op gebied van gezondheid, veiligheid en duurzaamheid. Hierdoor kun jij samen met je collega’s daadwerkelijk een bijdrage leveren aan het maatschappelijke vraagstuk. 

De onderwerpen waar onze collega's aan werken zijn actueel en de thema’s van ons werk zie je bijna wekelijks in het nieuws terug. Denk bijvoorbeeld aan PFAS, EMV, windenergie en gezondheid, of drinkwater.

We zitten het komende jaar nog op onze groene campus in Bilthoven, waar konijnen op het terrein lopen en je vlak naast het bos zit voor een lunchwandeling. Halverwege 2025 verhuizen we naar een volledig nieuw gebouw op het Utrecht Science Park, speciaal voor het RIVM gebouwd.

Met een tijdelijk contract van één jaar en een reële optie tot verlenging naar onbepaalde tijd, biedt deze functie een stabiele basis voor verdere groei en ontwikkeling in je carrière. Tot slot, niet onbelangrijk, bij ons zijn hybride werken en flexibele werktijden ook het nieuwe normaal, waarbij we je graag minimaal één keer per week op kantoor zien voor de verbinding.

Meer informatie

Heb je interesse in deze functie, maar eerst nog wat vragen? Bel of app gerust met afdelingshoofd Marco Klaassen (06-5005 1798) of recruiter Michelle van de Beurcht (06-460 75 150) 

Houd er rekening mee in je agenda dat de eerste gesprekken plaats zullen vinden op dinsdagochtend 28 mei en woensdagochtend 29 mei. De tweede gespreksronde is gepland op dinsdagmiddag 4 juni.

Specificaties

Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM)

Functie-eisen

Dit neem je mee

Het programma Klimaat werkt RIVM-breed, daarom is het belangrijk dat je goed en snel verbindingen kunt leggen en makkelijk samenwerkt met verschillende collega’s. Omdat je een boodschap op verschillende bestuursniveaus moet kunnen overbrengen moet je gevoel hebben voor bestuurlijke verhoudingen en uiteraard enthousiast en met overtuiging een boodschap kunnen overbrengen.

Verder vragen wij:

 • Een afgeronde relevante master of promotie in bijvoorbeeld energie, klimaat of milieu;
 • Enige jaren werkervaring op het terrein van klimaat, energie, duurzaamheid of eventueel gezondheidswetenschappen;
 • Veel onderzoek wordt gedaan voor de Nederlandse overheid. Daarom is een goede spreek- en schrijfkennis van Nederlands belangrijk. Daarnaast werken we samen met internationale collega’s en daarom is het belangrijk dat je goed Engels spreekt en schrijft.

Arbeidsvoorwaarden

Dienstverband voor bepaalde tijd: 1 jaar, met uitzicht op onbepaalde tijd.

Arbeidsvoorwaarden

 • Salarisniveau: schaal 11
 • Maandsalaris: Min €3.662 – Max. €5.586 (bruto)
 • Dienstverband: Arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd met uitzicht op onbepaalde tijd
 • Contractduur: voor de duur van 12 maanden (vooruitlopend op een contract voor onbepaalde tijd)
 • Minimaal aantal uren per week: 32
 • Maximaal aantal uren per week: 36

Overige arbeidsvoorwaarden

Naast het salaris ontvang je een Individueel Keuzebudget (IKB). Het IKB bestaat uit geld (16,37% van je bruto jaarsalaris) en tijd. Met het IKB maak jij de keuzes die bij jou passen en kun je een deel van je arbeidsvoorwaarden zelf samenstellen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een deel van je maandinkomen te laten uitbetalen wanneer jij dat wenst. Ook kun je dit budget omzetten in verlof en andersom of besteden aan fiscaal vriendelijke doelen. De Rijksoverheid hecht sterk aan persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling en biedt daarvoor tal van mogelijkheden. Tot de secundaire arbeidsvoorwaarden behoren onder meer verschillende studiefaciliteiten, bedrijfsfitness, volledige vergoeding van je OV-reiskosten woon-werkverkeer en gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof.

Afdeling

Milieu-effecten en Ecosystemen

Op onze afdeling Milieu-effecten en Ecosystemen werken 26 collega’s die onderzoek doen naar de effecten van klimaatverandering en –beleid op de gezondheid van mens en ecosystemen. En het team ontwikkelt milieu- en klimaatvoetafdrukken en instrumenten voor integrale afwegingen en passen die toe op onderdelen van de circulaire economie. Denk hierbij aan thema's als circulair inkopen, energieopwekking, de zorgsector, recycling of ICER. We doen dit integraal: we kijken niet naar één afzonderlijk onderdeel, maar naar het geheel, en naar de samenhang tussen beide. Daarnaast wordt in de afdeling veel milieu-informatie ontsloten via de Atlas Leefomgeving.

Specificaties

 • Onderzoek, ontwikkeling, innovatie
 • Natuurwetenschappen; Gezondheid; Landbouw; Techniek
 • 32—36 uur per week
 • €3662—€5586 per maand
 • Universitair
 • AT RIVM 20240507

Werkgever

Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM)

Lees meer over deze werkgever

Locatie

Antonie van Leeuwenhoeklaan 9, 3721 MA, Bilthoven

Bekijk op Google Maps

Interesting for you