Programma Manager eDentity

Programma Manager eDentity

Geplaatst Deadline Locatie
27 mei 10 jun Leiden

Je kunt niet meer op deze vacature solliciteren (deadline was 10 jun 2024).

Bekijk het actuele vacature aanbod of kies een item in de hoofdnavigatie hierboven.

De noodzaak om de biodiversiteit van Nederland in kaart te brengen en te monitoren is groter dan ooit. Ben jij een ervaren Programma Manager die affiniteit heeft met het opzetten en operationaliseren van een grootschalige onderzoeksinfrastructuur en daarnaast de ambitie heeft om een breed netwerk van geïnteresseerden te betrekken, dan bieden we je hierbij een unieke mogelijkheid!

Functieomschrijving

In deze functie speel je een leidende rol binnen ons onderzoeksproject eDentity. Met dit project gaat Naturalis een innovatieve onderzoeksinfrastructuur bouwen, speciaal gericht op het grootschalig in kaart brengen en monitoren van biodiversiteit met behulp van eDNA in bodem, water en luchtmonsters. Waar we met het ARISE project voor alle meercellige Nederlandse soorten de genetische vingerafdruk identificeren, zal eDentity deze opgebouwde referentiedatabase inzetten om alle soorten in Nederland in kaart te brengen en te monitoren. Het doel is om in 2028 een onderzoeksinfrastructuur op te leveren waarmee honderdduizenden samples met gestandaardiseerde procedures geanalyseerd kunnen worden. Een primeur voor zowel Nederland als wereldwijd!

De implementatie van eDentity is een belangrijk strategisch speerpunt voor Naturalis. Met dit unieke project brengen we de staat van de natuur beter in kaart dan ooit. Om deze ambitie te realiseren zijn we op zoek naar een ervaren Programma Manager.

Als Programma Manager ben je in staat om de eDentity onderzoeksinfrastructuur verder in te richten en te operationaliseren. Je bent het gezicht van eDentity, je voelt je verantwoordelijk voor het behalen van de doelstellingen en het uitdragen van de visie. 

Je bent ondermeer verantwoordelijk voor:

Het inrichten en verbinden van de verschillende onderdelen van de infrastructuur 

De beoogde eDentity infrastructuur bestaat uit een front office (business development en project management), een laboratorium faciliteit (voor schaalbare eDNA metabarcoding analyses) en een digitale infrastructuur (voor data opslag, analyse en rapportage). In de projectaanvraag en de werkvoorbereiding zijn de onderdelen van de infrastructuur op hoofdlijnen uitgetekend. Je maakt deel uit van de project board, die naast de Programma Manager bestaat uit een operational lead en een science lead. Samen zijn jullie verantwoordelijk voor de verdere inrichting van de interne infrastructuur. Hierbij ben je als Programma Manager verantwoordelijk voor het aanbesteden of aankopen van de benodigde apparatuur, het uitbouwen van de teams en het verbinden van de processtappen. Het doel is om de infrastructuur waar mogelijk te laten overlappen met de bestaande Naturalis infrastructuur, hiervoor zal je snel bekend moeten raken met de bestaande teams en processen.

Het implementeren van de infrastructuur in de organisatie

Binnen Naturalis is veel kennis en kunde aanwezig, zowel inhoudelijk als op het vlak van (laboratorium)automatisering. Je kijkt samen met de bestaande lijnorganisatie wat er nodig is om eDentity te implementeren en initieert de vormgeving en vastlegging van de processen in vastomlijnde procedures. Je bent het aanspreekpunt voor alle betrokken medewerkers en initieert overleggen met het projectteam en andere belanghebbenden om iedereen geïnformeerd te houden. Hierbij rapporteer je naar de stuurgroep over de voortgang in het bereiken van de doelstellingen en de status van het budget.

Het opstarten van de dienstverlening

Je bent verantwoordelijk voor de voorbereiding, voortgang, operationele uitvoering, financiële en contractuele afwikkeling van de opdrachten, zodanig dat deze binnen de gestelde randvoorwaarden worden gerealiseerd. Samen met de project board en andere senior medewerkers van de organisatie zit je aan tafel bij de verschillende doelgroepen in ons netwerk van overheden, uitvoeringsorganisaties, consultancybureaus, terreinbeheerders en andere geïnteresseerde organisaties. Hierbij is het van belang dat je snel bekend raakt met de inhoudelijke processen zodat je de behoeften rondom grootschalige biodiversiteitsmonitoring kan vertalen naar door ons te realiseren praktische mogelijkheden. Dit doe je door het opstellen van een heldere projectaanpak, planning en fasering. 

Het monitoren van de projecten

Je bewaakt de voortgang van de doelstellingen, signaleert de knelpunten, stuurt bij waar nodig en draagt zorg voor periodieke rapportages. Je rapporteert hierover naar de stuurgroep en de project board. Daarnaast ben je verantwoordelijk voor het initiëren van de projectrapportages naar de externe opdrachtgevers. 

Specificaties

Naturalis

Functie-eisen

We zijn op zoek naar een ervaren en proactieve Programma Manager die er energie van krijgt om de handen uit de mouwen te steken en dingen voor elkaar te krijgen. Je krijgt mensen mee, zoekt verbinding en bent van nature nieuwsgierig ingesteld. Je bent gewend om te werken binnen multidisciplinaire programma's binnen een lijnorganisatie, waarbij je functioneel leiding geeft aan een projectteam met verschillende medewerkers. Je kan je goed staande houden binnen een organisatie met diverse functieniveaus. Daarnaast heb je een hoge mate van affiniteit met dienstverlening; je weet als geen ander hoe je verschillende behoeftes kan vertalen in een efficiënte en effectieve werkwijze waarbij je rekening houdt met de wensen van de opdrachtgevers en de functionele toepassing van de infrastructuur. 

Verder zien we graag: 

 • Je hebt minimaal HBO werk- en denkniveau, aangevuld met ruime ervaring op het gebied van projectmanagement;
 • Je hebt ervaring met het opzetten en implementeren van (toegepaste) innovatieve onderzoeksprojecten in de life sciences;
 • Je hebt uitstekende communicatieve vaardigheden in het Nederlands en Engels;
 • Je hebt een resultaatgerichte en doortastende aanpak;
 • Je kunt goed plannen en organiseren, hebt oog voor de omgeving en durft besluiten te nemen;
 • Je bent communicatief zeer vaardig en hebt een helicopterview;
 • Je hebt een inclusieve blik en begrijpt hoe je verschillende doelgroepen betrekt en verbindt; 
 • Je bent bekend met diverse methoden en technieken voor projectmanagement (Agile, Prince II, Scrum).

Arbeidsvoorwaarden

Dienstverband voor bepaalde tijd: 1 jaar, met uitzicht op 2 jaar verlenging.

Een functie in een dynamische en fascinerende werkomgeving. Een organisatie met een grote diversiteit aan professionals met liefde voor de natuur en biodiversiteit. Je gaat werken in Leiden, goed bereikbaar vanuit andere plaatsen in de Randstad. Het salaris ligt tussen € 4.170,-  en € 5.768,-  bruto per maand op basis van een 36-urige werkweek. Je krijgt ook een tegemoetkoming in de reiskosten, vakantietoeslag en een eindejaarsuitkering (3,4%). Je krijgt ruim vijf weken vakantie per jaar en bouwt pensioen op bij PFZW. Verder bieden we je secundaire voorwaarden als een telefoonvergoeding en een  laptop. De arbeidsovereenkomst is voor minimaal 32 uur en maximaal 36 uur per week en voor de periode van 12 maanden, waarna een verlenging met twee jaar tot de mogelijkheden behoort.

Werkgever

Naturalis Biodiversity Center is hét kennisinstituut op het gebied van biodiversiteit in Nederland. Met ruim 43 miljoen objecten beheren we één van de grootste natuurhistorische collecties ter wereld. Wereldwijde samenwerkingsverbanden, met 14 hoogleraren aan de Nederlandse universiteiten en de enorme collectie van planten, dieren, gesteenten en mineralen, geven Naturalis een unieke internationale positie en verantwoordelijkheid. Met onze tentoonstellingen, educatieve en maatschappelijke activiteiten laten wij een breed publiek kennis maken met de diversiteit van het leven op aarde. In ons prijswinnende vernieuwde museum verwelkomen wij jaarlijks ruim 500.000 bezoekers. Een echte ontmoetingsplek voor iedereen die meer wil ontdekken over de natuur.

Specificaties

 • Onderzoek, ontwikkeling, innovatie
 • Gezondheid; Natuurwetenschappen; Gedrag en maatschappij
 • max. 36 uur per week
 • €4170—€5768 per maand
 • HBO+
 • AT NATURALIS 20240527

Werkgever

Locatie

Darwinweg 2, 2333 CR, Leiden

Bekijk op Google Maps

Interesting for you