Kwantitatief onderzoeker duurzame akkerbouw

Kwantitatief onderzoeker duurzame akkerbouw

Geplaatst Deadline Locatie
30 mei 24 jun Wageningen

Je kunt niet meer op deze vacature solliciteren (deadline was 24 jun 2024).

Bekijk het actuele vacature aanbod of kies een item in de hoofdnavigatie hierboven.

Functieomschrijving

En wie gaat nu onderzoeken hoe onze boeren duurzame innovaties kunnen toepassen? Jij misschien?
Interesse om vanuit je landbouw achtergrond bedrijfseconomisch haalbare oplossingen te exploreren voor landbouwbedrijven?
Als kwantitatief onderzoeker duurzame akkerbouw speel je een cruciale rol in het aantonen van de duurzaamheid van innovaties in de akkerbouw en vollegrondsgroenteteelt. Jij bent degene die aan de hand van cijfermatig onderzoek en analyses bewijst hoe duurzaam deze innovaties zijn. Je zoekt naar bedrijfseconomisch haalbare oplossingen die landbouwbedrijven helpen om nieuwe kansen te grijpen en tegelijkertijd te voldoen aan de maatschappelijke en ecologische eisen.

Binnen het team Landbouw & Samenleving van de business unit Open Teelten ben jij dé expert op het gebied van kwantitatieve analyses. Jij beoordeelt het verdienmodel en analyseert de kosten en baten. Daarnaast onderzoek je de praktische haalbaarheid en evalueer je hoe innovaties scoren op verschillende kritische prestatie-indicatoren voor maatschappij en milieu. Met jouw werk leg je de basis voor duurzame vooruitgang in de landbouw.
Jouw taken en verantwoordelijkheden als kwantitatief onderzoeker duurzame akkerbouw zijn:
 • Samen met collega’s uit verschillende onderzoeksteams ontwikkel je innovatieve oplossingen voor toekomstbestendige landbouwbedrijven. Jij zorgt voor een stevige onderbouwing van de kosten en baten, maar je maakt ook inschattingen van risico’s, energiegebruik en arbeidsbehoefte, en beoordeelt de praktische haalbaarheid. Daarnaast lever je kwantitatieve inzichten over de impact van deze strategieën op afnemers, het klimaat, waterkwaliteit en biodiversiteit.
 • Je duikt diep in de ambities en doelstellingen van alle relevante stakeholders binnen de landbouw, inclusief beleidsmakers. Vervolgens draag je bij aan het ontwikkelen van nieuwe perspectieven op voedselproductie op bedrijfsniveau die aan deze doelen voldoen.
 • Door middel van desk research, modelstudies, kosten/baten analyses en het ontwerpen van scenario’s, neem jij het voortouw in het ontwikkelen en gebruiken van KPI’s, methodieken en rekentools om prestaties meetbaar te maken.
 • Je zorgt ervoor dat onderzoeken grondig worden uitgevoerd en weet de resultaten op een heldere en overtuigende manier te rapporteren en presenteren, passend bij de wensen van de opdrachtgever.
 • Je initieert en leidt projecten, waarbij de complexiteit en nadruk op projectontwikkeling toenemen naarmate jouw werkervaring groeit.

Jij maakt onderdeel uit van het team Landbouw & Samenleving van de Business Unit Open Teelten in Lelystad. Dit team staat voor het vormgeven en versterken van een vitale rol van de landbouw in maatschappelijke vraagstukken. We werken hiervoor met netwerken van boeren, adviseurs, experts en beleidsmakers. Je zult vaak op locatie samenwerken met collega’s uit andere teams en van andere organisaties met specifieke expertises op bijvoorbeeld het gebied van teelt, gewasgezondheid, bodem & water, klimaat, markt- en keten, regio of beleid.

Specificaties

Wageningen University & Research

Functie-eisen

 • Je hebt je MSc voor plantwetenschappen afgerond, zo mogelijk aangevuld met kennis over duurzaam landgebruik of milieu. Kennis van bedrijfseconomie én een sterke affiniteit voor de kwantitatieve kant complementeert je inhoudelijke achtergrond.
 • Je hebt een sterke betrokkenheid bij de Nederlandse akker- en tuinbouw, en een goed begrip van de innovaties en duurzaamheidsuitdagingen in deze sector.
 • Kwantitatief onderzoek is jouw kracht; je hebt bijvoorbeeld ervaring met de evaluatie van nieuwe teeltsystemen of regeneratieve landbouw. Kennis van kosten-baten analyses, scenario studies en modellering is een pluspunt.
 • Met jouw sterke conceptuele vaardigheden ben je in staat complexe duurzaamheidsvraagstukken te analyseren en vertalen naar kwantitatieve doelen en indicatoren. Je zet een duidelijke lijn uit en betrekt hierbij diverse deskundigen.
 • Communiceren gaat je uitstekend af, zowel in het Nederlands als in het Engels, en je kunt verschillende doelgroepen zoals agrarische ondernemers en adviseurs effectief bereiken.
 • Je bent nieuwsgierig en oplossingsgericht, altijd bereid om je kennisveld te verbreden en nieuwe vaardigheden te leren.
 • Samenwerken in een team is jouw tweede natuur. Je werkt projectmatig, hebt een zakelijke instelling en weet uitdagingen in jouw vakgebied om te zetten in heldere projectaanvragen.
 • Je hebt ambitie om je te bekwamen op het gebied van acquisitie.

Bij voorkeur zoeken wij een nieuwe collega met enige jaren ervaring in dit onderzoeksveld. Mocht je hier nog niet aan voldoen maar wel een heel goed gevoel hebben bij de uitdagingen in deze functie, dan raden we aan om toch te solliciteren. Bij een goede match kunnen we altijd kijken hoe we tot een passende overeenkomst kunnen komen met aandacht voor ontwikkelmogelijkheden.
Hier ga je werken
De Businessunit Open Teelten van Wageningen University & Research heeft zijn hoofdlocatie in Lelystad. We weken aan de duurzame transitie van de open teelten in antwoord op grote maatschappelijke vragen, zowel nationaal als internationaal. Dat doen we in samenwerking en dialoog met de agrarische ondernemers, de ketens, overheden en maatschappelijke groepen. Met hart voor de sectoren agenderen en signaleren wij ontwikkelingen en kansen. Hiertoe ontwikkelen en testen wij innovaties die een boer of tuinder vandaag of morgen kan toepassen voor een succesvolle bedrijfsvoering. Wij verbinden fundamentele kennis met praktijkervaringen en maken daarbij gebruik van onze netwerken, proefbedrijven en bewaarfaciliteiten. Dit doen we via projecten die gefinancierd worden door bedrijven, regionale en nationale overheden en de EU.

Arbeidsvoorwaarden

Als het gaat om arbeidsvoorwaarden zit je goed bij Wageningen University & Research.�Highlights uit onze CAO zijn bijvoorbeeld:
 • werktijden die in overleg kunnen worden vastgesteld, zodat een optimale balans tussen werk en privé mogelijk is;
 • de mogelijkheid om door meer te werken extra compensatie uren op te bouwen;
 • sabbatical leave, studieverlof en deels betaald ouderschapverlof;
 • een structurele eindejaarsuitkering van 8,3%;
 • uitstekende pensioenregeling via ABP.

Bij deze uitstekende secundaire arbeidsvoorwaarden hoort natuurlijk ook een passend salaris. Wij bieden afhankelijk van je opleiding en ervaring, een marktconform salaris van minimaal € 3.088,= tot maximaal € 5.737,= bruto per maand bij een volledige werkweek van 36 uur conform CAO Wageningen Research (schaal 10/11). Bovendien is een aanstelling van 32 uur per week bespreekbaar.

Wageningen University & Research stimuleert interne doorgroeimogelijkheden en mobiliteit met een intern recruitment beleid. Er zijn ruime mogelijkheden voor eigen initiatief in een lerende omgeving, wij bieden uitstekende opleidingsmogelijkheden. Je krijgt bij ons een veelzijdige baan in een internationale omgeving met een plezierige en open werksfeer.

Werkgever

Wageningen University & Research

De missie van Wageningen University & Research is ‘To explore the potential of nature to improve the quality of life’. Binnen Wageningen University & Research bundelen Wageningen University en gespecialiseerde onderzoeksinstituten van Stichting Wageningen Research hun krachten om bij te dragen aan de oplossing van belangrijke vragen in het domein van gezonde voeding en leefomgeving. Met ongeveer 30 vestigingen, 7.600 medewerkers (6.700 fte) en 13.100 studenten en ruim 150.000 Leven Lang Leren-deelnemers behoort Wageningen University & Research wereldwijd tot de aansprekende kennisinstellingen binnen haar domein. De integrale benadering van de vraagstukken en de samenwerking tussen verschillende disciplines vormen het hart van de unieke Wageningen aanpak.

Deze punten geven onze medewerkers aan als goede redenen om te komen werken bij WUR: lees de 6 redenen om te komen werken bij WUR

Wij werven zelf voor deze vacature. Acquisitie wordt niet op prijs gesteld, maar delen in je netwerk wel.

Specificaties

 • Onderzoek, ontwikkeling, innovatie
 • Landbouw
 • max. 36 uur per week
 • €3088—€5737 per maand
 • Universitair
 • P1505656-7

Werkgever

Wageningen University & Research

Lees meer over deze werkgever

Locatie

Droevendaalsesteeg, 6708 PB, Wageningen

Bekijk op Google Maps

Interesting for you