Junior onderzoeker voor het MiSpace project: Verkenning van behoeften en gedragsvoorspellers om actief gebruik van groene ruimtes in kwetsbare wijken te faciliteren

Junior onderzoeker voor het MiSpace project: Verkenning van behoeften en gedragsvoorspellers om actief gebruik van groene ruimtes in kwetsbare wijken te faciliteren

Geplaatst Deadline Locatie
5 jun 26 jun Heerlen

Je kunt niet meer op deze vacature solliciteren (deadline was 26 jun 2024).

Bekijk het actuele vacature aanbod of kies een item in de hoofdnavigatie hierboven.

Heb jij een achtergrond in de gedragswetenschappen of een gerelateerd vakgebied? En ben je geïnteresseerd in waarom mensen groene ruimte wel of niet actief gebruiken? Dan is deze functie wellicht iets voor jou!

Functieomschrijving

Onderzoek toont aan dat de samenstelling van buitenruimtes gerelateerd is aan de gezondheid van burgers. Zo kunnen groene ruimtes in wijken meer lichaamsbeweging, ontspanning en sociale interacties bevorderen, wat een positief effect heeft op de gezondheid. Het verbeteren van de leefomgeving lijkt daarom een veelbelovende interventie.

Succesvolle interventies moeten echter aansluiten bij de behoeften van de bewoners, die sterk kunnen variëren en daarom zorgvuldig moeten worden beoordeeld. Het doel van dit project is om zo’n behoeftenonderzoek uit te voeren, zodat groene ruimtes effectief kunnen worden benut.

Naast het begrijpen van de behoeften van bewoners, is het essentieel om te achterhalen welke factoren mensen stimuleren om actief gebruik te maken van groene ruimtes. Het tweede doel van het project is daarom om de relevante gedragsdeterminanten te identificeren die het actieve gebruik van deze ruimtes kunnen faciliteren.

Ten slotte willen we kwetsbare burgers ondersteunen die extra hulp nodig hebben om hun gezondheid en welzijn te bevorderen. Daarom zal dit project zich specifiek richten op deze groep burgers in een specifieke wijk in Heerlen.

De bevindingen van dit project zullen niet alleen bijdragen aan wetenschappelijke publicaties, maar ook worden gebruikt om evidence-based beleidsadvies te ontwikkelen in samenwerking met de gemeente en het Nationaal Programma Heerlen-Noord (https://www.heerlen-noord.nl).

Specifiek bevat dit project de volgende onderdelen:

 • Kwalitatief interviewonderzoek met burgers uit een kwetsbare buurt om behoeften en gedragsdeterminanten van burgers te identificeren om actief gebruik van groene ruimten te faciliteren.
 • Het vertalen van de inzichten uit het interviewonderzoek en de gedragswetenschappen naar een beleidsadvies.

Het project en de bijbehorende functie duren 18 maanden, wat het ideaal maakt voor pas afgestudeerde kandidaten die willen verkennen of het onderzoeksveld bij hen past. Daarnaast bestaat de mogelijkheid dat het project, afhankelijk van voldoende financiering, kan worden uitgebreid tot een promotietraject.

Specificaties

Open Universiteit (OU)

Functie-eisen

Je hebt (bijna) een master afgerond in de psychologie, gedragswetenschappen, gezondheidsbevordering of een nauw verwant vakgebied. Je hebt een sterke affiniteit met kwalitatief onderzoek of bent gemotiveerd om hier meer over te leren. Je kunt goed zelfstandig werken en je eigen dag indelen, waarbij je afstemt wanneer dat nodig, voordelig of leuk is. Eerdere ervaring met kwalitatief onderzoek is een pluspunt. Je spreekt vloeiend Nederlands en kunt op academisch niveau in het Engels schrijven. Omdat we bij de Open Universiteit veel waarde hechten aan Open Science, is ervaring met Open Science een pré. Deze eisen zijn op de volgende manier onderverdeeld:

Minimale vereisten:

 • Je hebt een universitaire opleiding afgerond in de psychologie, gedragswetenschappen, gezondheidsbevordering of een nauw verwant vakgebied.
 • Je hebt affiniteit met kwalitatief onderzoek.
 • Je beheerst het Nederlands en het Engels op C1 of C2 niveau.

Bonuspunten:

 • Je hebt ervaring met het uitvoeren van kwalitatieve studies.
 • Je hebt ervaring met het opstellen van beleidsadvies.
 • Je hebt affiniteit met Open Science.

Arbeidsvoorwaarden

Dienstverband voor bepaalde tijd: voor de duur van 18 maanden.

Salaris

Het salaris wordt vastgesteld overeenkomstig Bijlage A van de CAO Nederlandse Universiteiten en bedraagt maximaal € 3.226,- bruto per maand bij een volledig dienstverband.

De Open Universiteit biedt goede secundaire en flexibele arbeidsvoorwaarden op het gebied van onder andere opleiding en mobiliteit, werken in deeltijd, hybride werken en betaald ouderschapsverlof. 

Standplaats
Heerlen. De Open Universiteit faciliteert het ‘hybride werken’, waarbij zowel thuis als op kantoor gewerkt wordt. Bij een fulltime dienstverband ben je (minimaal) twee dagen per week aanwezig op de campus in Heerlen. De interviews zullen in Heerlen moeten plaatsvinden.

Werkgever

Open Universiteit

Flexibel studeren overal in Nederland en Vlaanderen
De Open Universiteit (OU) is de deeltijduniversiteit van Nederland. Studenten volgen er gepersonaliseerd en activerend academisch afstandsonderwijs en binnen de verschillende wetenschapsgebieden wordt disciplinair onderzoek verricht. Studenten kunnen universitaire bachelor- en masteropleidingen in negen vakgebieden doorlopen. Kenmerken van het onderwijs zijn openheid, flexibiliteit en kwaliteit. Er is veel aandacht voor verbetering van het studiesucces van studenten. Aan de OU studeren 17.000 studenten en werken meer dan 850 medewerkers. De OU heeft 16 studiecentra in Nederland en België). De hoofdvestiging bevindt zich in Heerlen.

De nieuwste technologieën en onderwijskundige inzichten worden toegepast, zowel in de bachelor- en masteropleidingen en cursussen, als in projecten en programma's met partners. Nationaal en internationaal speelt de OU een belangrijke rol in de innovatie van het hoger onderwijs. Het onderwijs is verweven met het onderzoek waardoor tevens wordt gegarandeerd dat de actuele stand van de wetenschap wordt verwerkt. De OU investeert niet alleen in vakinhoudelijk onderzoek op acht wetenschapsgebieden, maar ook in onderzoek in een multidisciplinair programma: Innovating for resilience..

Afdeling

Faculteit Psychologie

De faculteit Psychologie is sterk in onderwijs, onderzoek en valorisatie. De faculteit biedt een wetenschappelijke bachelor en master Psychologie. De masteropleiding Psychologie heeft vijf varianten: Arbeids- en organisatiepsychologie, Gezondheidspsychologie, Klinische kinder- en jeugdpsychologie, Klinische psychologie en Levenslooppsychologie. Daarnaast maakt de masteropleiding Gezondheidswetenschappen organisatorisch onderdeel uit van de faculteit. Het onderzoek van de faculteit vindt plaats binnen het onderzoeksprogramma ‘Understanding human change in a dynamic, digital era’.

Specificaties

 • PhD
 • Gedrag en maatschappij
 • max. 38 uur per week
 • max. €3226 per maand
 • Universitair
 • FAC/PSY/24076

Werkgever

Open Universiteit (OU)

Lees meer over deze werkgever

Locatie

Postbus 2960, 6401 DL, Heerlen

Bekijk op Google Maps

Interesting for you