Onderzoeker klimaatbeleid

Onderzoeker klimaatbeleid

Geplaatst Deadline Locatie
5 jun 18 jun Bilthoven

Je kunt niet meer op deze vacature solliciteren (deadline was 18 jun 2024).

Bekijk het actuele vacature aanbod of kies een item in de hoofdnavigatie hierboven.

Draag bij aan een gezonde, veilige en duurzame energietransitie. Help ons bij het voorbereiden van Nederland op klimaatverandering. Daarnaast betekent werken bij de overheid ook mooie arbeidsvoorwaarden, zoals een goed pensioen, een dertiende maand, een volledige reiskostenvergoeding als je met het ov reist en bij ons is hybride werken ook het nieuwe normaal. Benieuwd wat deze functie jou te bieden heeft? Lees verder!

Functieomschrijving

Onderzoek naar klimaatverandering

Binnen het RIVM werken we aan meerdere projecten op het gebied van klimaatverandering, klimaatadaptatie en energietransitie. Het gaat dan bijvoorbeeld om projecten die de kennisbasis versterken rondom de effecten voor gezondheid, veiligheid en milieu van de energietransitie of van klimaatverandering en -adaptatie. Denk bijvoorbeeld aan onderzoek waar we kijken naar de gezondheids- en duurzaamheidsaspecten van warmtepompen. Een ander voorbeeld is het onderzoek naar de gezondheidseffecten van klimaatverandering. Maar we werken ook aan het LIFE IP Klimaatadaptatie project, waarin geleerd wordt hoe we klimaatadaptatie kunnen versnellen.

Jouw rol hierin

Jij werkt mee aan inhoudelijke klimaatprojecten, bijvoorbeeld aan de projecten die hierboven zijn genoemd. Je doet zelf onderzoek en je bent teamlid van meerdere projecten. Wat houdt dit in:

 • Je stelt deelvraagstellingen op en draagt bij aan het onderzoeksplan;
 • Je voert bureaustudie uit, haalt kennis op bij (RIVM-)experts en analyseert daarvan de resultaten;
 • Vervolgens schrijf je rapportages en andere producten, gebaseerd op de verschillende onderzoeksresultaten, zodat de boodschap helder en concreet bij de beleidsmakers overkomt;
 • Je bouwt een netwerk op van inhoudsexperts binnen en buiten het RIVM, denk hierbij collega’s uit andere disciplines, maar bijvoorbeeld ook opdrachtgevers zoals het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, Volksgezondheid Welzijn en Sport, Infrastructuur en Waterstaat.

Het werk doe je in teamverband. Klimaatverandering en energietransitie zijn thema’s waar meerdere afdelingen van het RIVM en andere instituten aan werken. Daarom is het voor deze functie belangrijk dat je proactief de samenwerking zoekt met collega’s, ook uit andere disciplines en andere instituten. Je werkt zowel zelfstandig als binnen wisselende teams.

Uniek aan deze baan

Zoals je hebt kunnen lezen heb je een baan, waarin je werkt aan één van de grootste maatschappelijke vraagstukken van dit moment: klimaatverandering. Het RIVM heeft zowel nationaal als internationaal een bijzondere positie vanwege de gecombineerde kennis op gebied van gezondheid, veiligheid en duurzaamheid. Hierdoor kun jij samen met je collega’s daadwerkelijk een bijdrage leveren aan het maatschappelijke vraagstuk. De onderwerpen waar onze collega's aan werken zijn actueel en de thema’s van ons werk zie je bijna wekelijks in het nieuws terug. Denk bijvoorbeeld aan PFAS, EMV, windenergie en gezondheid, of drinkwater

We zitten het komende jaar nog op onze groene campus in Bilthoven, waar je vlak naast het bos zit voor een lunchwandeling. Halverwege 2025 verhuizen we naar een volledig nieuw gebouw op het Utrecht Science Park, speciaal voor het RIVM gebouwd.

Met een tijdelijk contract van één jaar en een reële optie tot verlenging naar onbepaalde tijd, biedt deze functie een stabiele basis voor verdere groei en ontwikkeling in je carrière. Tot slot, niet onbelangrijk, bij ons zijn hybride werken en flexibele werktijden ook het nieuwe normaal, waarbij we je graag minimaal twee keer per week op kantoor zien voor de verbinding en een soepele samenwerking. 

Over de afdeling

Op onze afdeling Milieu-effecten en Ecosystemen werken 26 collega’s die onderzoek doen naar de effecten van klimaatverandering en –beleid op de gezondheid van mens en ecosystemen. En het team ontwikkelt milieu- en klimaatvoetafdrukken en instrumenten voor integrale afwegingen en passen die toe op onderdelen van de circulaire economie. Denk hierbij aan thema's als circulair inkopen, energieopwekking, de zorgsector, recycling of ICER. We doen dit integraal: we kijken niet naar één afzonderlijk onderdeel, maar naar het geheel, en naar de samenhang tussen beide. Daarnaast wordt in de afdeling veel milieu-informatie ontsloten via de Atlas Leefomgeving.

Meer informatie

Heb je interesse in deze functie, maar eerst nog wat vragen? Bel of app gerust met de programmamanager Klimaat Joost van der Ree (06-5086 5611) of met recruiter Michelle van de Beurcht (06-460 75 150). Zij vertellen je graag meer!

Specificaties

Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM)

Functie-eisen

Dit neem je mee

Het werk aan klimaatverandering en energietransitie is RIVM-breed, daarom is het belangrijk dat je goed en snel verbindingen kunt leggen en makkelijk samenwerkt met verschillende collega’s. Daarvoor is het nodig dat je over verschillende communicatiestijlen beschikt. 

Daarnaast vraagt deze functie dat je in staat bent om uit een veelheid aan informatie en gegevens de hoofdlijnen te destilleren. Jij kunt verbanden leggen tussen voorheen ongerelateerde onderwerpen, wat leidt tot nieuwe kennis, dit vereist creativiteit.

Verder vragen wij:

 • Een afgeronde relevante master in bijvoorbeeld energie, klimaat of milieu;
 • Bij voorkeur enige jaren werkervaring op het terrein van klimaat, energie, duurzaamheid of eventueel gezondheidswetenschappen;
 • Veel onderzoek wordt gedaan voor de Nederlandse overheid. Daarom is een goede spreek- en schrijfkennis van Nederlands belangrijk. Daarnaast werken we samen met internationale collega’s en daarom is het belangrijk dat je goed Engels spreekt en schrijft.

Arbeidsvoorwaarden

Dienstverband voor bepaalde tijd: 1 jaar, met uitzicht op onbepaalde tijd.

Arbeidsvoorwaarden

 • Salarisniveau schaal 10
 • Maandsalaris Min €3.091 – Max. €4.921 (bruto)
 • Dienstverband Arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd met uitzicht op onbepaalde tijd
 • Contractduur Voor de duur van 12 maanden (vooruitlopend op een contract voor onbepaalde tijd)
 • Minimaal aantal uren per week 32
 • Maximaal aantal uren per week 36

Overige arbeidsvoorwaarden

Naast het salaris ontvang je een Individueel Keuzebudget (IKB). Het IKB bestaat uit geld (16,37% van je bruto jaarsalaris) en tijd. Met het IKB maak jij de keuzes die bij jou passen en kun je een deel van je arbeidsvoorwaarden zelf samenstellen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een deel van je maandinkomen te laten uitbetalen wanneer jij dat wenst. Ook kun je dit budget omzetten in verlof en andersom of besteden aan fiscaal vriendelijke doelen. De Rijksoverheid hecht sterk aan persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling en biedt daarvoor tal van mogelijkheden. Tot de secundaire arbeidsvoorwaarden behoren onder meer verschillende studiefaciliteiten, bedrijfsfitness, volledige vergoeding van je OV-reiskosten woon-werkverkeer en gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof.

Specificaties

 • Onderzoek, ontwikkeling, innovatie
 • Natuurwetenschappen; Techniek; Landbouw; Gezondheid
 • 32—36 uur per week
 • €3091—€4921 per maand
 • Universitair
 • AT RIVM 20240605

Werkgever

Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM)

Lees meer over deze werkgever

Locatie

Antonie van Leeuwenhoeklaan 9, 3721 MA, Bilthoven

Bekijk op Google Maps

Interesting for you