Persvoorlichter

Persvoorlichter

Geplaatst Deadline Locatie
20 jun 19 jul Amsterdam

Je kunt niet meer op deze vacature solliciteren (deadline was 19 jul 2024).

Bekijk het actuele vacature aanbod of kies een item in de hoofdnavigatie hierboven.

Ben jij iemand die plezier heeft in actief op zoek gaan naar het maken van nieuws, het schrijven van pakkende nieuws- en persberichten, het monitoren van social media, het werken in een team en die het hoofd koel houdt als het wat spannender wordt?

Functieomschrijving

Wat ga je doen?
De dienst Communicatie & Marketing van de Vrije Universiteit Amsterdam is voor het team persvoorlichting en woordvoering op zoek naar een communicatiemedewerker met een frisse blik naar buiten. Een mooie rol voor iemand die graag on- en offline het nieuws volgt, dat weet te analyseren en proactief nieuws weet te communiceren. In deze rol werk je intensief samen met de woordvoerders en draag je bij aan de profilering van de VU.

Jouw taken
 • Je hebt vanuit het onderwijs en onderzoek van de VU een goudmijn aan maatschappelijk relevante en nieuwswaardige content tot je beschikking. Je weet deze content op creatieve wijze samen te vatten in pakkende nieuws- en persberichten en te delen met journalisten, influencers, online en offline media in nauwe samenwerking met de woordvoerders. Je werkt actief met social media, je weet hoe je deze kan inzetten om nieuws te pluggen of te delen.
 • Je bent een zelfstarter en je hebt een antenne voor nieuws en maatschappelijke ontwikkelingen. Je weet goed om te gaan met complexe, wetenschappelijke inhoud binnen de maatschappelijke context. Je spot profileringskansen voor de VU, zowel richting interne als externe doelgroepen en zet deze in gang samen met collega’s van Communicatie & Marketing.
 • Je brengt de buitenwereld naar binnen en vice versa. Je monitort daarvoor alle online en offline kanalen op zichtbaarheid van de VU én op ontwikkelingen rond gevoelige issues. Je hebt een neus voor nieuws, levert analyses uit het monitoringsysteem Coosto en informeert de organisatie hier actief over.
 • Je ondersteunt bij de uitvoering van externe communicatietrajecten zoals het schrijven en publiceren van o.a. pers- en webberichten, de online verspreiding hiervan en je werkt mee aan de beantwoording van pers- en publieksvragen.
 • Je ondersteunt jouw collega’s die voor de faculteiten werken met het beantwoorden van persvragen en het pluggen van nieuws bij journalisten.
 • Je handelt pers- en mediaverzoeken zoveel mogelijk zelf af.
 • je bouwt mee aan de professionele en publieke beeldvorming van de VU;
 • jouw doel is het blijvend onder de aandacht brengen van wetenschappelijk onderzoek en VU-onderzoekers, die de kracht achter dit onderzoek vormen;
 • je ontwikkelt en onderhoudt contacten met relevante media en je zet die effectief in bij het uitdragen van waardevolle onderzoeksresultaten voor wetenschap én samenleving.

Specificaties

Vrije Universiteit Amsterdam (VU)

Functie-eisen

Je bent in staat om te gaan met complexe materie en weet op het juiste moment kansen te zien of juist te creëren. Wij zoeken naar iemand met de volgende kwaliteiten:
 • minimaal een afgeronde HBO-opleiding (voorkeur voor Journalistieke richting);
 • goede beheersing van de Nederlandse en Engelse taal in woord en geschrift. Voor deze functie heb je een vlotte pen nodig en kan je out-of-the box denken;
 • affiniteit met maatschappelijke ontwikkelingen, politiek en nieuws;
 • kennis van en ervaring met de actuele ontwikkelingen in communicatie, in het bijzonder op het gebied van online listening en monitoring. Je bent bekend met contentmanagementsystemen en social media kennen geen geheimen voor je;
 • je kunt over de grenzen van jouw eigen vakgebied heen kijken en werkt gemakkelijk samen in multidisciplinaire teams.

Competenties
Voor de functie zien we graag de hiernavolgende competenties:
 • Organisatiesensitiviteit.
 • Goede schriftelijke en mondelinge uitdrukkingsvaardigheid.
 • Resultaatgerichtheid.
 • Stressbestendigheid.
 • Stijlflexibiliteit.
 • ervaring met PR en mediarelaties, inclusief het opbouwen en onderhouden van perscontacten en het opstellen van persberichten;
 • je deelt graag je kennis over wat wel en niet 'werkt' in de media en vindt het leuk om samen met een collega binnen het team mediatrainingen voor wetenschappers te organiseren en hen hierin te begeleiden en versterken.

Als universiteit streven we naar gelijke kansen voor iedereen, in het besef dat diversiteit vele vormen kent. Wij geloven dat diversiteit in al haar complexiteit van onschatbare waarde is voor de kwaliteit van ons onderwijs, onderzoek en onze dienstverlening. We zijn altijd op zoek naar talent met diverse achtergronden en ervaringen. Dat betekent ook dat we ons inzetten voor het creëren van een inclusieve gemeenschap, zodat we diversiteit als meerwaarde kunnen benutten.

We beseffen dat elk individu een unieke set aan vaardigheden, expertise en denkwijze met zich meebrengt. We nodigen dan ook graag iedereen uit die zich herkent in het profiel om te solliciteren, zelfs als je niet aan alle eisen voldoet.

Arbeidsvoorwaarden

Een uitdagende functie bij een maatschappelijk betrokken organisatie. Bij de VU draag je bij aan onderwijs, onderzoek en dienstverlening voor een betere wereld. En daar mag wat tegenover staan. Daarom bieden wij jou:
 • Een salaris van minimaal € 3.377,00 (Schaal 9) en maximaal € 4.640,00 (Schaal 9) bruto per maand, bij een voltijds dienstverband. Dit is gebaseerd op het UFO-profiel Communicatiemedewerker 1. Het precieze salaris hangt af van je opleiding en ervaring.
 • Een functie voor minstens 1 fte. Je arbeidsovereenkomst duurt in eerste instantie 1 jaar.

Daarnaast bieden wij je aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden en regelingen. Enkele voorbeelden:
 • Bij een voltijdse 38-urige werkweek hoort een vakantietegoed van 232 uur per jaar. Als je ervoor kiest om 40 uur te werken, beschik je op jaarbasis over 96 extra vakantie-uren. Bij een deeltijdaanstelling wordt dit naar rato berekend.
 • 8% vakantietoeslag en 8,3% eindejaarsuitkering
 • keuzemodel voor fiscale uitruil van bepaalde arbeidsvoorwaarden
 • ruime bijdrage aan ABP-pensioenregeling
 • collectiviteitskortingen op ziekte- en autoverzekering

Werkgever

Vrije Universiteit Amsterdam

Welkom bij de dienst Communicatie & Marketing
De communicatie, positionering en profilering van de Vrije Universiteit Amsterdam: dat is het werkterrein van de dienst Communicatie & Marketing (C&M). In nauw overleg met onze opdrachtgevers binnen de VU werken we aan een herkenbaar profiel en aan communicatieactiviteiten met impact. Van studentenwerving tot arbeidsmarktcommunicatie, van interne communicatie tot mediarelaties, van productie van communicatiemiddelen tot de webomgeving.

Bij al onze activiteiten werken we samen met de faculteiten en afdelingen. Samen zien we nieuwe kansen om dichter bij onze doelgroepen te komen en ontwikkelen we creatieve communicatie die optimaal past bij de strategie en de merkwaarden van de VU. Zo dragen we stap voor stap bij aan een open, toekomstgerichte en communicatieve VU.

Kom je werken bij Communicatie & Marketing? Dan werk je in een dynamische en plezierige werksfeer samen met collega’s uit verschillende disciplines aan zeer uiteenlopende communicatievragen. Bij C&M werken ongeveer 110 communicatieprofessionals, verdeeld over 7 teams.

Vrije Universiteit Amsterdam
De Vrije Universiteit Amsterdam staat voor waardengedreven onderwijs en onderzoek. Wij zijn vrije denkers met kennis van zaken en een open houding – a broader mind. Met een ondernemende aanpak en aandacht voor diversiteit, zingeving en medemenselijkheid werken wij aan duurzame oplossingen met maatschappelijke impact. Door onze krachten te bundelen, over de grenzen van vakgebieden heen, werken we aan een betere wereld voor mens en planeet. Samen creëren we een veilig en respectvol werk- en studieklimaat, en een inspirerende omgeving voor onderwijs en onderzoek. Lees meer over onze gedragscodes.

We zijn gevestigd op één fysieke campus, in het hart van de Amsterdamse Zuidas, met een uitstekende ligging en bereikbaarheid. Aan de VU werken ruim 6.150 medewerkers en volgen ruim 31.000 studenten wetenschappelijk onderwijs.

Diversiteit
Diversiteit is een speerpunt van de VU. De VU wil toegankelijk en ontvankelijk zijn voor diversiteit in vakgebieden, culturen, ideeën, nationaliteiten, overtuigingen, voorkeuren en levensbeschouwingen. Vanuit vertrouwen, respect en interesse leiden verschillen hier tot nieuwe inzichten en innovatie, tot scherpte en helderheid, tot excellentie en een ruimer begrip.

Wij staan voor een inclusieve gemeenschap en geloven dat diversiteit en internationalisering bijdragen aan de kwaliteit van onderwijs, onderzoek en onze dienstverlening.

We zijn dan ook voortdurend op zoek naar mensen die door hun achtergrond en ervaring bijdragen aan de diversiteit van de VU-gemeenschap.

Specificaties

 • Marketing en communicatie
 • Landbouw
 • €3377—€4640 per maand
 • HBO
 • 4152

Werkgever

Vrije Universiteit Amsterdam (VU)

Lees meer over deze werkgever

Locatie

De Boelelaan 1105, 1081HV, Amsterdam

Bekijk op Google Maps

Interesting for you