PhD Jonge vluchtelingleerlingen in het onderwijs; taalverwerving en welbevinden

PhD Jonge vluchtelingleerlingen in het onderwijs; taalverwerving en welbevinden

Geplaatst Deadline Locatie
11 sep 3 okt Groningen

Je kunt niet meer op deze vacature solliciteren (deadline was 3 okt 2018).

Bekijk het actuele vacature aanbod of kies een item in de hoofdnavigatie hierboven.

Jonge vluchtelingleerlingen vormen een kwetsbare groep in het primair onderwijs. Voor leerkrachten is het lastig is om goed aan te sluiten bij de onderwijsbehoeften van deze leerlingen. Allereerst is er met name in de jongste groepen van het primair onderwijs een grote behoefte a

Functieomschrijving

Jonge vluchtelingleerlingen vormen een kwetsbare groep in het primair onderwijs. Voor leerkrachten is het lastig is om goed aan te sluiten bij de onderwijsbehoeften van deze leerlingen. Allereerst is er met name in de jongste groepen van het primair onderwijs een grote behoefte aan een geïntegreerde onderwijsmethode voor het leren van de Nederlandse taal (NT2). Ten tweede blijken vluchtelingleerlingen volgens hun leerkrachten vaak moeite te hebben om tot leren te komen. Ze observeren dat er in internationale klassen meer conflicten zijn, dat er minder optimaal leergedrag is en vermoeden dat er vaak sprake is van lijdensdruk (‘distress’) of trauma. Leerkrachten hebben daarom behoefte aan handvaten voor het in kaart brengen en het bevorderen van het sociaal-emotioneel welbevinden van deze specifieke groep leerlingen.

In dit project wordt een NT2-lespakket voor groep 1-2 samengesteld, doorontwikkeld en op effectiviteit onderzocht middels van een combinatie van kwalitatieve en kwantitatieve data. Taalverwerving en sociaal-emotioneel welbevinden zijn van cruciaal belang voor de ontwikkeling en het leren op school en zijn met elkaar verweven. Het voorgestelde onderzoek biedt daarom een combinatie van toegepast onderzoek en een fundamenteel, praktisch relevant onderzoek naar de Nederlandse taalverwerving en haar relatie met het welbevinden van jonge vluchtelingleerlingen.

Bij dit onderzoek binnen de afdeling Ontwikkelingspsychologie wordt samengewerkt met de afdeling Pedagogiek, GGZ-instelling Molendrift en het bedrijf Bereslim.

Specificaties

Rijksuniversiteit Groningen (RUG)

Functie-eisen

Wij zijn op zoek naar een kandidaat die voldoet aan de volgende kwalificaties:
• een afgeronde (research-)masteropleiding in een relevantie richting (bijvoorbeeld Ontwikkelingspsychologie, Klinische Psychologie, (Ortho)pedagogiek)
• aantoonbare deskundigheid op het gebied van ontwikkelingsprocessen in de kindertijd
• goede onderzoeksvaardigheden (analyse van kwantitatieve gegevens, interview- en observatievaardigheden)
• affiniteit/ervaring met kinderen in de leeftijd 4-8 jaar en/of hun ouders/leerkrachten
• affiniteit/ervaring met vluchtelingen of kinderen met een migratieachtergrond strekt tot de aanbeveling
• goede verbale en schriftelijke vaardigheden in het Nederlands en Engels
• organisatietalent, doorzettingsvermogen, zelfstandigheid en het vermogen om samen te werken in het onderzoeksteam en met deelnemende scholen.

Arbeidsvoorwaarden

Dienstverband voor bepaalde tijd: 48 maanden.

De Rijksuniversiteit Groningen biedt een startsalaris van € 2266,- (salarisschaal P, cao Nederlandse Universiteiten) tot maximaal € 2897,- in het laatste jaar bij volledige werktijd. Daarnaast ontvangt u 8% vakantietoelage en 8,3% eindejaarsuitkering en flexibele secundaire arbeidsvoorwaarden via het Keuzemodel Arbeidsvoorwaarden.
De vacature is in principe voor een periode van vier jaar, voor 38-40 uur per week, die dient te worden afgesloten met een individuele dissertatie. U wordt eerst voor een jaar aangesteld. Binnen dat jaar wordt besloten - op basis van het functioneren - of het vervolmaken van de periode van vier jaar gewenst is.

Geplande datum van indiensttreding: 1 december 2018

Solliciteren
U kunt solliciteren door middel van uw sollicitatiebrief voorzien van curriculum vitae te sturen vóór 04.10.2018 uitsluitend aan de hand van het sollicitatieformulier.

Sollicitanten wordt gevraagd de volgende onderdelen in te dienen:
• een motivatiebrief waarin de motivatie en belangrijkste kwaliteiten van de kandidaat voor de huidige PhD positie worden toegelicht
• een curriculum vitae
• een scan van diploma inclusief cijferlijst
• contactinformatie van twee academische referenten
• andere relevante documenten (bijv. publicaties).

De interviewrondes zijn gepland op 11 oktober 2018. Geselecteerde kandidaten zullen gevraagd worden om een korte presentatie voor te bereiden.

Acquisitie wordt niet op prijs gesteld.

Afdeling

Faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen

De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) behoort tot de top van de Europese researchuniversiteiten en is internationaal georiënteerd. De universiteit is maatschappelijk actief en voelt zich betrokken bij haar omgeving. In een breed scala van vakgebieden beoefenen onderzoekers en docenten hun vak vanuit wetenschappelijke hartstocht. Iedereen wordt in staat gesteld om het beste uit zichzelf te halen. Talent, ambitie en prestatie van de 30.000 studenten en 5.500 medewerkers worden zoveel mogelijk gehonoreerd.

De Faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen (GMW) van de RUG is sterk in onderzoek en onderwijs op het gebied van gedrag, denken, leren en samenleven van mensen. Onze theoretisch en methodologisch stevig gefundeerde kennisdomeinen - psychologie, sociologie, pedagogiek, onderwijskunde en vakdidactiek – willen we blijven ontwikkelen.

De faculteit streeft naar een toonaangevende positie in het onderzoeken en oplossen van maatschappelijke vraagstukken en problemen die mensen in hun dagelijkse leven ervaren. Onze ambitie is om wetenschappelijk onderbouwde interventies te ontwikkelen en te evalueren, in samenspraak met maatschappelijke partijen.

Specificaties

  • PhD
  • Gedrag en maatschappij
  • max. 38 uur per week
  • max. €2897 per maand
  • Universitair
  • 218399

Werkgever

Rijksuniversiteit Groningen (RUG)

Lees meer over deze werkgever

Locatie

Broerstraat 5, 9712 CP, Groningen

Bekijk op Google Maps

Interesting for you