Promovendus 'Plasma ctDNA-biomarkers in patiënten met longkanker'

Promovendus 'Plasma ctDNA-biomarkers in patiënten met longkanker'

Geplaatst Deadline Locatie
8 nov 13 dec Groningen

Je kunt niet meer op deze vacature solliciteren (deadline was 13 dec 2018).

Bekijk het actuele vacature aanbod of kies een item in de hoofdnavigatie hierboven.

Functieomschrijving

Een specifieke toepassing voor ctDNA in plasma is de vroegdetectie van tumoren door het beschikbaar komen van nieuwe detectiemethoden met een hoge detectie-gevoeligheid (tot ~0.1%). In deze studie zullen we onder meer onderzoeken of we met de huidige ctDNA-detectiemethoden longkanker binnen een screeningspopulatie (momenteel bepaald aan de hand van CT-scanning), vroegtijdig kunnen aantonen en daarmee meer patiënten met een verhoogd risico op longkanker kunnen identificeren. Voor deze studie zullen we plasma verzamelen en opslaan van hoog-risico personen uit de huidige screeningscohort die momenteel in de regio Noord plaatsvindt. Voor de detectie van ctDNA worden verschillende moleculaire methoden vergeleken.

Voor deze positie zoeken wij een ambitieuze onderzoeker/moleculair-bioloog, met bij voorkeur ervaring op het gebied van de uitvoering en data-analyse van NGS en met affiniteit met het opzetten van nieuwe innovatieve moleculaire technieken. U beschikt over uitstekende communicatieve vaardigheden en past goed binnen de huidige research groep.

Het betreft een functie voor de periode van 4 jaar en het onderzoek moet leiden tot een proefschrift.

Specificaties

Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG)

Functie-eisen

- U kunt zowel zelfstandig als in een teamverband werken en beschikt over goede sociale en communicatieve vaardigheden.
- U heeft een afgeronde academische opleiding op het gebied van de moleculaire biologie, oncologie, medisch biologie (of vergelijkbare universitaire opleiding).
- U coördineert de werkzaamheden m.b.t. het opwerken en opslag van cel-vrij plasma en trombocyten uit de screeningscohort.
- U bent verantwoordelijk voor het beheer, inrichting en onderhoud van de database van de screeningscohort.
- U heeft ervaring met NGS en analyse van NGS data.
- U heeft affiniteit / ervaring met geautomatiseerde data-analyse.
- U levert een bijdrage aan de kwaliteitsborging m.b.t. ctDNA analyse in cel-vrij plasma.
- U heeft ervaring met het werken volgens kwaliteitsrichtlijnen.
- U participeert in diagnostiek-gerelateerd translationeel klinisch onderzoek.
- U heeft een flexibele werkhouding.
- U bent voortvarend, innovatief, kritisch, nieuwsgierig, enthousiast en motiverend.

Het UMCG voert een preventief Hepatitis B beleid. Indien vereist voor de functie kan het UMCG de vaccinatie verzorgen.

Voor bepaalde beroepsgroepen wordt bij aanstelling een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) gevraagd.

Arbeidsvoorwaarden

Het salaris bedraagt minimaal € 2.357,- bruto per maand in het eerste jaar, tot maximaal € 3.020,- bruto per maand in het laatste aanstellingsjaar (schaal PRO). Daarnaast biedt het UMCG 8% vakantietoeslag en 8,3% eindejaarsuitkering. De arbeidsvoorwaarden zijn conform de CAO Universitair Medische Centra (CAO-UMC).

Het betreft een aanstelling in tijdelijke dienst voor bepaalde tijd. De aanstelling dient te worden afgesloten met een dissertatie. Na één jaar vindt een beoordeling plaats waarna vastgesteld wordt of er uitzicht is op afronding van het promotieonderzoek in de daaropvolgende jaren.

Meer informatie
- Prof. dr. Ed Schuuring (e.schuuring@umcg.nl) tel. (050) 361 0020
- Prof. dr. Harry J. M. Groen (h.j.m.groen@umcg.nl) tel. (050) 361 1546
(e-mailadressen niet gebruiken om te solliciteren).

Afdeling

Pathologie en Longziekten

Het onderzoek vindt plaats binnen het Cancer Research Center Groningen en de KNAW erkende onderzoekschool GUIDE. Tussen de afdelingen Pathologie (prof dr. E. Schuuring, prof. dr. W. Timens, prof. dr. A. van den Berg) en Longziekten (prof. H.J.M. Groen, dr. J. Hiltermann, dr. A. van der Wekken) bestaat een jarenlange intensieve samenwerking op het gebied van patiëntenzorg: translationeel en wetenschappelijk onderzoek naar longkanker.
Er is ruime moleculair biologische expertise voorhanden op het gebied van o.m. NGS, kwantitatieve PCR, FISH, nanostring en ddPCR en er zijn faciliteiten beschikbaar voor o.m. celkweek- en GGO-werk, NGS en bioinformatica.

Naast de beschikbaarheid van weefsel, wordt sinds 2014 celvrij-plasma verzameld en opgeslagen in een dedicated BioBank van alle longkankerpatiënten die voor behandeling of controle naar het UMCG komen. Voor de detectie en kwantificering van circulerend tumor DNA (ctDNA) in het bloedplasma, ontwikkelen we innovatieve zeer gevoelige moleculaire testen om te valideren of dit ctDNA geschikt is als biomarker om respons op therapie te monitoren of voor de detectie van predictieve en resistente mutaties. Dit onderzoek vindt plaats in nauwe samenwerking met onderzoeksgroepen in binnen- en buitenland.

Specificaties

  • PhD; Onderzoek, ontwikkeling, innovatie
  • Gezondheid
  • Universitair
  • 180757

Werkgever

Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG)

Lees meer over deze werkgever

Locatie

Hanzeplein 1, 9713 GZ, Groningen

Bekijk op Google Maps

Interesting for you