Lector IT & samenleving

Lector IT & samenleving

Geplaatst Deadline Locatie
18 dec gisteren Den Haag

Je kunt niet meer op deze vacature solliciteren.

Bekijk het actuele vacature aanbod of kies een item in de hoofdnavigatie hierboven.

Functieomschrijving

Lector IT & samenleving
Onderwijs en onderzoek vormen de primaire taken van de hogeschool. Haar praktijkgerichte onderzoek is gericht op kennisontwikkeling en -circulatie, onderwijsinnovatie en het versterken van het profiel als regionaal opererende en internationaal georiënteerde netwerkhogeschool die studenten opleidt tot wereldburgers. De Haagse Hogeschool heeft een zeer diverse en internationaal georiënteerde studentenpopulatie.

Binnen De Haagse Hogeschool wordt de verbinding tussen onderzoek, onderwijs en praktijk langs strategische thema’s vormgegeven die aansluiten bij de profilering van De Haagse Hogeschool. De komende jaren scherpen we die profilering verder aan. We richten een aantal kenniscentra op waar onderzoek, onderwijs en buitenwereld samenwerken op strategische thema’s. 

Voor het Kenniscentrum Sociale Transities in de Stad (i.o.) zijn we op zoek naar een lector IT & Samenleving (0,6 fte).

Als lector ben je een verbinder op alle niveaus: je werkt enthousiast samen met collega’s en studenten binnen de hele hogeschool, ontwikkelt duurzame relaties met het beroepenveld en verbindt Haagse praktijken aan internationale onderzoeksprogramma’s. Je speelt een belangrijke rol bij de totstandkoming van het Kenniscentrum Sociale Transities in de Stad (io). 
Je hebt een sterk netwerk, kunt een goede koppeling leggen tussen de onderzoekspraktijk van Civic Technology en het onderwijs en vervult desgevraagd een rol in het publieke debat. 

Een aantal verantwoordelijkheden als lector IT & Samenleving

 • Initiëren van praktijkgericht onderzoek op het gebied van Civic Technology in het Publieke Domein, waarbij wordt aangesloten bij regionale, nationale en internationale netwerken en vraagstukken
 • Presenteren en publiceren van uitkomsten van onderzoeksresultaten en dit vertalen naar onderwijsprogramma’s
 • De (verdere) integratie van onderzoek en onderwijs binnen de faculteit en hogeschool vormgeven
 • Studenten betrekken bij het onderzoek van het lectoraat, bijvoorbeeld via afstudeeronderzoeken en projecten
 • Begeleiden van docent-onderzoekers en promovendi in het uitvoeren van onderzoeksprojecten.
 • Actieve deelname aan Kenniscentrum Sociale Transities in de Stad (io).
 • Nauw samenwerken met de beroepspraktijk in het formuleren van onderzoeksvragen, het uitvoeren van het onderzoek en het inzetten van de onderzoeksresultaten
 • Aanvragen van subsidies en andere financiële middelen om het lectoraat verder uit te bouwen en nieuw onderzoek te financieren
 • Dagelijkse leiding van het lectoraat IT & Samenleving

Specificaties

De Haagse Hogeschool (HHS)

Functie-eisen

Wij zijn op zoek naar een ervaren en ondernemende onderzoeker met contactueel sterke eigenschappen. Iemand met een publieke performance die mensen meeneemt en inspireert. Daarnaast ben je een netwerker en weet je verbindingen te leggen en te onderhouden in een zeer diverse nationale en internationale omgeving van professionals.

Specifieke functie-eisen zijn;

 • Gepromoveerd op een voor het lectoraat relevant gebied en vakkennis over de kennisgebieden Human Computer Interaction (HCI), User Experience Design, ICT, Social Design en Design Thinking.
 • Ruime ervaring in het uitvoeren van praktijkgericht onderzoek in de brede context van Civic Technology (met onderwerpen als mobiliteit, openbare ruimte, welzijn, werkgelegenheid, circulaire economie, deeleconomie en energietransitie), hetgeen blijkt uit recente deelname aan onderzoeksprojecten, (wetenschappelijke) nationale en internationale publicaties en presentaties
 • Duidelijke visie op ontwikkelingen in relevante onderzoeks- en beroepspraktijken en de vertaling daarvan naar het (hoger beroeps)onderwijs
 • Ervaring met het leiding geven aan een (onderzoeks)team
 • Beschikking over een relevant netwerk dat aansluit op dit domein en dat jij ondernemend en actief kunt inzetten t.b.v. de hogeschool
 • Aantoonbare ervaring met het schrijven van onderzoeksvoorstellen en het verwerven van subsidies (nationaal en internationaal) en andere geldstromen
 • Goede beheersing van de Nederlandse en Engelse taal in woord en geschrift
 • Je beschikt over goede interculturele communicatieve vaardigheden, je kunt makkelijk schakelen met een diversiteit aan mensen en rollen.

Arbeidsvoorwaarden

 

De Haagse Hogeschool is een interessante hogeschool op een aantrekkelijke plek. We bieden een inspirerende onderzoeksomgeving met onderzoeksplatforms, ruim 20 lectoraten en meer dan 50 bachelor- en masteropleidingen die praktijkgericht onderzoek hoog in het vaandel hebben staan.

Daarnaast bieden wij:

 • Een salaris van maximaal €7114,12 bruto per maand (schaal 15) bij een volledige werkweek, exclusief 8% vakantietoeslag (onze arbeidsvoorwaarden zijn conform de cao-hbo)
 • Een uitbetaling van een eindejaarsuitkering
 • De benoeming geschiedt voor een periode van zes jaar met een evaluatiemoment na twee jaar
 • De omvang van de functie is 0,6 fte (bespreekbaar)
 • Een ruime verlofregeling van ongeveer 45 dagen bij een fulltime aanstelling, inclusief de verplichte vrije dagen en exclusief de nationale feestdagen
 • Een goed te bereiken werkplek (standplaats Den Haag), via zowel de auto (ruime parkeergelegenheid), als met de trein (naast station Holland Spoor)
 • The Lighthouse: een platform voor ontmoeting, inspiratie en innovatie van De Haagse Hogeschool met een afwisselend programma voor lezingen, symposia, inspirerende verhalen, discussie en debat, workshops, tentoonstellingen, films, performances
 • Een groot netwerk en dynamische omgeving, te midden van jonge, gedreven en internationale studenten.

Werkgever

 

Organisatorische context
Het lectoraat IT & Samenleving is gepositioneerd in de Faculteit IT & Design en in het Kenniscentrum Sociale Transities in de Stad (i.o.). 

Als lector IT & Samenleving doe je onderzoek naar de praktijk van het ontwerpen en inzetten van informatietechnologie. Het lectoraat bestaat al enkele jaren en is zich steeds meer gaan richten op design research en civic technology. De focus van dit lectoraat ligt op het publieke domein, waarin burgers, organisaties en overheden samen vormgeven aan de maatschappij. Dit toepassingsdomein van technologie wordt internationaal aangeduid met de term Civic Technology. Hierbinnen wordt onderzoek gedaan naar onder andere publiek leren, civic media & citizen participartion en smart technology in public spaces. 

Het doel van het lectoraat IT & Samenleving is daarbij steeds om door co-research met maatschappelijke partners, technologische vernieuwingen te vertalen naar kansrijke oplossingsrichtingen en inzicht te genereren in hoe nieuwe technologie op een duurzaam positieve manier kan bijdragen in de maatschappij. De opdracht van het lectoraat ligt daarmee op het terrein van ontwerponderzoek (design research). 
Het richt zich daarbij met name op drie onderzoeksgebieden. 

 1. Publiek Leren: hoe kan technologie helpen om burgers en overheden te laten leren in de participatiemaatschappij?
 2. Civic Media & Citizen Participation: welke technologische middelen en media stimuleren en faciliteren burgers om hun betrokkenheid bij de publieke zaak in de praktijk te brengen?
 3. Smart Technology in Public Spaces: in de privésfeer zijn sensoren en kunstmatige intelligentie steeds meer beschikbaar, hoe kan deze technologie waardevol worden ingezet in de publieke ruimte?

Specificaties

 • Hoogleraren, UHD’s, UD’s & lectoren; Onderzoek, Ontwikkeling, Innovatie; Onderwijs; Technische / laboratoriumfuncties; IT
 • Techniek; Economie; Gedrag en maatschappij
 • max. 24 uur per week, tijdelijk
 • max. €7114 per maand
 • Gepromoveerd
 • AT 240023

Werkgever

De Haagse Hogeschool (HHS)

Lees meer over deze werkgever

Locatie

Johanna Westerdijkplein 75, 2521 EN, Den Haag

Bekijk op Google Maps