Universitair Docent Natuurkundedidactiek en coördinator natk4all (0,8 - 1,0 fte)

Universitair Docent Natuurkundedidactiek en coördinator natk4all (0,8 - 1,0 fte)

Geplaatst Deadline Locatie
9 jul 31 aug Utrecht
Bij de faculteit Bètawetenschappen van de Universiteit Utrecht is plek voor een Universitair Docent Natuurkundedidactiek en coördinator beta4all (0,8 - 1,0 fte). Heeft u interesse? Lees dan het volledige profiel en solliciteer.

Functieomschrijving

Als Universitair Docent (UD) binnen de groep Science Education van het Freudenthal Instituut omvat uw takenpakket onderwijs (30%), onderzoek (30%), valorisatie (40%), gevuld met de coördinatie van natk4all, de natuurkundetak van scholingsprogramma beta4all. Natk4all richt zich op vakinhoudelijke scholing van mensen die ambitie hebben natuurkundedocent te worden, maar daarvoor in hun vooropleiding enige vakinhoudelijke componenten missen. Het beta4all programma is een landelijk initiatief ter vermindering van het tekort aan leraren in de bèta-vakken en wordt vanuit het Freudenthal Instituut gecoördineerd.


Onderwijstaken liggen binnen de masteropleiding Science Education and Communication en de universitaire lerarenopleiding. De precieze taakinvulling wordt in overleg bepaald, afhankelijk van uw kwalificaties en belangstelling en de inpassing binnen het team. Bij het uitvoeren van uw onderwijstaken werkt u nauw samen met collega’s binnen de Bètafaculteit en binnen de afdeling Educatie van de faculteit Sociale Wetenschappen.


De onderzoekstaken betreffen het uitvoeren en begeleiden van vakdidactisch onderzoek passend in het onderzoeksprogramma van het Freudenthal Instituut, genaamd “Scientific and mathematical literacy for life”. De focus van uw onderzoek ligt op het leren van leerlingen. U begeleidt studenten en promovendi bij hun onderzoek; u publiceert in toonaangevende wetenschappelijke tijdschriften; en u verwerft subsidies.


Ontwikkel- en valorisatietaken liggen op het grensvlak van voortgezet en hoger onderwijs. Denk hierbij aan het verzorgen van nascholing voor VO-docenten (o.a. op de WND conferentie voor natuurkundeleraren en U-Talent), het ondersteunen van onderwijsinnovaties binnen de bèta-bacheloropleidingen (o.a. op het gebied van blended learning) en bijdragen aan vakvernieuwing in het VO-natuurkundecurriculum.

Specificaties

Universiteit Utrecht

Functie-eisen

 • U heeft een universitaire studie in een aan natuurkunde gerelateerde discipline afgerond en u bent gepromoveerd, in de discipline zelf of in de vakdidactiek/onderwijskunde.
 • U beschikt over een eerstegraads onderwijsbevoegdheid natuurkunde en u heeft onderwijservaring, bij voorkeur (ook) in het voortgezet onderwijs.
 • U heeft affiniteit met algemeen didactische kanten van het lesgeven op school en vakdidactiek.
 • U heeft affiniteit en liefst ervaring met (inhoudelijke) onderwijsvernieuwing en curriculumontwikkeling.
 • U bent initiatiefrijk, vernieuwingsgezind en vindt het aantrekkelijk om in een veranderende omgeving te werken.
 • U beschikt over de Basiskwalificatie Onderwijs (BKO) of bent bereid deze te behalen.
 • U beschikt over uitstekende communicatieve- en schrijfvaardigheden in het Nederlands en Engels.

Arbeidsvoorwaarden

Wij bieden een afwisselende functie in een dynamische omgeving. Het betreft een aanstelling voor 1 jaar (incl. 2 maanden proeftijd) met uitzicht op een dienstverband voor onbepaalde tijd bij gebleken geschiktheid. Het salaris bedraagt - afhankelijk van ervaring - minimaal € 3.400,- (schaal 11) met uitzicht op doorgroeien naar maximaal € 5.288,- (schaal 12 cao Nederlandse Universiteiten salarispeil 2019) bij een volledige aanstelling.

Daarnaast mag u rekenen op aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals 8% vakantiegeld en 8,3% eindejaarsuitkering. Verder heeft de Universiteit Utrecht een aantrekkelijk pakket arbeidsvoorwaarden, waaronder keuze voor een goede balans tussen werk en privé (o.a. goede verlofregeling), ontwikkelingsmogelijkheden en een uitstekende pensioenregeling. Kijk voor meer informatie: werken bij de Universiteit Utrecht.

Werkgever

Een betere toekomst voor iedereen. Die ambitie motiveert onze wetenschappers bij hun toponderzoek en het geven van inspirerend onderwijs. Bij de Universiteit Utrecht werken diverse disciplines intensief samen aan maatschappelijk belangrijke thema's. Onze focus ligt op Dynamics of Youth, Institutions for Open Societies, Life Sciences en Sustainability. 

De faculteit Bètawetenschappen van de Universiteit Utrecht omvat zes departementen: Biologie, Farmacie, Informatica, Natuurkunde, Scheikunde en Wiskunde. Zij heeft omstreeks 6.500 studenten en bijna 1.500 medewerkers, en staat internationaal bekend om haar kwaliteit in onderzoek. De wetenschappelijke programma’s van de faculteit weerspiegelen de ontwikkelingen in de maatschappij en de wetenschap van vandaag. Lees het jaarbeeld 2018 van de faculteit Bètawetenschappen.


Het Freudenthal Instituut (FI) is het toonaangevende bèta-didactische onderzoeksinstituut in Nederland, en één van de grootste onderzoekscentra op dit gebied in Europa. De missie van het FI is het bevorderen en verdiepen van interesse, kennis en vaardigheden van leerlingen en leraren op het gebied van wiskunde en natuurwetenschappen, en het stimuleren van reflectie op de bètawetenschappen en hun rijke geschiedenis en grondslagen. Naast onderzoek en valorisatie behoort het verzorgen van bachelor- en master onderwijs op het gebied van Science Education and Communication (SEC) tot de hoofdtaken van het instituut. Een belangrijk onderdeel daarin zijn de eerstegraads lerarenopleidingen VO in de bètavakken (eenjarige en tweejarige variant). In onze tweejarige master Science Education and Communication leiden we studenten uit de bètavakken op tot eerstegraads docenten of vakdidactisch onderzoeker. Het onderwijs in de lerarenopleidingen en educatieve minor wordt verzorgd in samenwerking binnen de Graduate School of Teaching, waarbij het FI met name het vakdidactische deel van de bèta-lerarenopleidingen verzorgt.

 

Daarnaast draagt het FI bij aan professionalisering van bèta-docenten en biedt het ruimte voor talentontwikkeling van leerlingen in de bètavakken middels het U-Talent programma. We beschikken over een goed regionaal scholennetwerk en werken intensief samen met de Hogeschool Utrecht. We dragen bij aan onderwijsontwikkeling en -innovatie ten behoeve van de schoolvakontwikkeling in het VO als ook ten behoeve van de bèta-opleidingen van de Universiteit Utrecht.

Additionele informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met prof. dr. Wouter van Joolingen, e-mail W.R.vanJoolingen@uu.nl, tel. 030 - 253 56 62.

Specificaties

 • Hoogleraren, UHD’s, UD’s & lectoren; Onderwijs
 • 36—40 uur per week
 • €3400—€5288 per maand
 • Universitair
 • 1053156

Werkgever

Universiteit Utrecht

Lees meer over deze werkgever

Locatie

Domplein 29, 3512 JE, Utrecht

Bekijk op Google Maps

X

Sollicitatieprocedure

Uw sollicitatie dient, naast een motivatie en cv, contactgegevens van ten minste twee referenties te bevatten. U kunt tot en met 31 augustus 2019 reageren via onderstaande sollicitatie button.

Solliciteer op deze vacature

Solliciteer op deze vacature

Solliciteer op deze vacature via de website van de werkgever.

Dit sollicitatieproces wordt beheerd door de werkgever (Universiteit Utrecht). Heb je nog aanvullende vragen over jouw sollicitatie, neem dan contact op met de werkgever.

Sollicitatieprocedure

Sollicitatieprocedure

Uw sollicitatie dient, naast een motivatie en cv, contactgegevens van ten minste twee referenties te bevatten. U kunt tot en met 31 augustus 2019 reageren via onderstaande sollicitatie button.

Solliciteer uiterlijk op 31 aug. 2019 23:59 (Europe/Amsterdam).