Bijzonder Hoogleraar

Bijzonder Hoogleraar

Geplaatst Deadline Locatie
3 dec 17 dec Leiden
Universiteit Leiden, de sectie Cognitieve Psychologie van het Instituut Psychologie van de Faculteit Sociale Wetenschappen zoekt kandidaten voor een functie van Bijzonder Hoogleraar

Functieomschrijving

De stichting ARTIS heeft bij de Faculteit Sociale Wetenschappen van de Universiteit Leiden een bijzondere leerstoel gevestigd. De aan te stellen bijzonder hoogleraar zal de sectie Cognitieve Psychologie van het Instituut Psychologie voor een periode van tenminste vijf jaar versterken.

Voor invulling van de vacature zijn we op zoek naar een ervaren en veelzijdige wetenschapper die kan bijdragen aan het onderwijsprogramma van de sectie Cognitieve Psychologie en aan het wetenschappelijk onderzoeksprogramma betreffende Cognitieve Gedragsecologie. De leerstoelhouder zal een belangrijke rol spelen als trait-d’union tussen de sectie Cognitieve Psychologie en ARTIS en de reeds bestaande goede samenwerking op het gebied van onderzoek, onderwijs en opleiding continueren en uitbouwen.

Omschrijving bijzondere leerstoel
Vergelijkende psychologie is een belangrijk onderzoeksthema binnen het vakgebied psychologie. Het is daarom niet verwonderlijk dat onderzoekers zoals Frans de Waal, van huis uit primatoloog, hoogleraar zijn bij een afdeling psychologie. Ook binnen de sectie Cognitieve Psychologie is vergelijkende psychologie niet meer weg te denken. Binnen deze context is de focus van de leerstoel het vergroten van inzicht in de evolutie van cognitie door het initiëren van gedragsecologisch onderzoek naar de beslissingscapaciteiten van de mens en andere dieren. Dit betreft ook onderzoek naar de variatie in het gebruik van cognitie (met name bij het foerageren) door verschillende populaties, met de nadruk op dieren in ARTIS, soortgenoten in hun natuurlijk habitat en mensen met wie dat habitat gedeeld wordt. De sectie Cognitieve Psychologie heeft toegepaste wetenschap hoog in het vaandel staan, wat onder andere tot uiting komt in het aanbieden van een masterspecialisatie Applied Cognitive Psychology. Het inzetten van wetenschappelijke kennis ter verbetering van het cognitief functioneren en mentaal welzijn van mens en dier sluit hier naadloos bij aan. De interesses en expertise van de medewerkers van de afdeling omvatten observationeel, experimenteel en neurowetenschappelijk onderzoek naar beslissingsgedrag, cognitieve controle, cognitieve verbetering en emoties van mensen, mensapen en hondachtigen.

De sectie beschikt over een neurofysiologisch laboratorium (incl. apparatuur voor metingen van oogbewegingen, pupilverwijding, lichaamswarmte, en hormonale veranderingen) om de interesses, beslissingen en psychologische gesteldheden van mensen en andere dieren te meten. Daarnaast beschikt de sectie over een virtual reality lab en uitstekende kennis over trainingsmethodes voor touchscreen- en eye-tracking-onderzoek bij mensapen.

De sectie is aangesloten bij het Leiden Institute for Brain and Cognition en heeft samenwerkingsverbanden met verscheidene dierentuinen, waaronder Apenheul, Nordhorn Tierpark, Artis en Ouwehands Dierenpark. Meerdere medewerkers participeren in het Cognition, Behavior and Evolution Network (CBEN).

Werkzaamheden

 • Meewerken aan en vormgeven van het wetenschappelijk onderzoeksprogramma van de sectie Cognitieve Psychologie betreffende cognitieve gedragsecologie en vergelijkende psychologie.
 • Opzetten van empirisch onderzoek naar de cognitieve capaciteiten van de ARTIS-dieren, hun soortgenoten in het wild en mensen met wie deze leefgebieden gedeeld worden.
 • Het versterken van een wetenschappelijke fundering voor educatie van het brede publiek (waaronder het ARTIS-publiek).
 • Het verbeteren van het cognitief functioneren en mentaal welzijn van de ARTIS-dieren.
 • Werving van externe onderzoeksmiddelen.
 • Begeleiding van promovendi.
 • Opzetten en uitvoeren van Engelstalig onderwijs in de interdisciplinaire minor Brain and Cognition, waaronder afstudeerprojecten in ARTIS.

Specificaties

Universiteit Leiden

Functie-eisen

 • Gepromoveerd op een onderwerp betrekking hebbend op cognitieve psychologie of cognitieve gedragsecologie.
 • Expertise m.b.t. observationeel (non-invasief) cognitieonderzoek bij mensen, mensapen en/of andere dieren.
 • Ervaring met onderzoek naar het gedrag van mensapen en andere dieren in het wild en in de dierentuin.
 • Uitstekende onderwijsvaardigheden, zoals blijkt uit uitmuntende onderwijsevaluaties.
 • Uitstekende onderzoekskwaliteiten, zoals blijkt uit:
  • internationale publicaties op het gebied van de cognitieve gedragsecologie of vergelijkende psychologie.
  • ervaring met het begeleiden van promovendi.
  • het vermogen subsidies te verwerven voor wetenschappelijk onderzoek.

Arbeidsvoorwaarden

De voorziene werkbelasting is 8 uur per week. De bijzondere hoogleraar komt in dienst bij ARTIS en krijgt een positie als bijzonder hoogleraar. Deze aanstelling geschiedt in tijdelijke dienst voor een periode van 5 jaar (verlengen met 5 jaar is mogelijk). Het salaris bedraagt bij indiensttreding € 1.117,- bruto op maandbasis. Daarnaast stelt de stichting een materieel budget beschikbaar.

Werkgever

Universiteit Leiden

De Faculteit Sociale Wetenschappen bestaat uit vier instituten: Pedagogische wetenschappen, Politieke Wetenschap, Psychologie en Culturele Antropologie & Ontwikkelingssociologie. Ook het Centre for Science and Technology Studies is onderdeel van de faculteit. De faculteit heeft ongeveer 5.000 studenten en 600 medewerkers. Er wordt onderwijs verzorgd over en onderzoek verricht naar uiteenlopende onderwerpen die variëren van adoptie tot politiek gedrag. Zie voor meer informatie http://www.universiteitleiden.nl/sociale-wetenschappen.

ARTIS is een ontmoetingsplek waar we natuur op een vindingrijke manier dichtbij brengen en debat faciliteren over hoe de mens natuur waardeert, begrijpt en behandelt. Jaarlijks bezoeken meer dan 1,4 miljoen mensen het Artis-Park en Artis-Micropia. 

Additionele informatie

Voor meer informatie over de inhoud van deze functie kunt u contact opnemen met de voorzitter van de sectie Cognitieve Psychologie, prof.dr. Sander Nieuwenhuis, e-mail snieuwenhuis@fsw.leidenuniv.nl, telefoon 071-5273834.

Informatie over de sectie Cognitieve Psychologie is te vinden op de volgende website: https://www.universiteitleiden.nl/sociale-wetenschappen/psychologie/cognitieve-psychologie/

Informatie over de doelen en werkzaamheden van ARTIS is te vinden op deze website: https://www.artis.nl/nl/footer/over-natura-artis-magistra/

Specificaties

 • Hoogleraar, uhd, ud & lector
 • Gedrag en maatschappij
 • max. 8 uur per week
 • Gepromoveerd
 • 19-567

Werkgever

Universiteit Leiden

Lees meer over deze werkgever

Locatie

Wassenaarseweg 52, 2333 AK, Leiden

Bekijk op Google Maps

X

Sollicitatieprocedure

U kunt online solliciteren via de button 'solliciteren' in ons sollicitatiesysteem. Sollicitaties vergezeld van een motivatiebrief en cv (inclusief publicatielijst) kunnen tot en met 17 december 2019 ingezonden worden. Eventuele referentiebrieven kunnen door referenten verzonden worden aan Eva Potters (e.e.potters@fsw.leidenuniv.nl).

Acquisitie naar aanleiding van deze advertentie wordt niet op prijs gesteld.

Solliciteer op deze vacature

Solliciteer op deze vacature

Dit sollicitatieproces wordt beheerd door de werkgever (Universiteit Leiden). Heb je nog aanvullende vragen over jouw sollicitatie, neem dan contact op met de werkgever.

Solliciteer op deze vacature via de website van de werkgever

Sollicitatieprocedure

Sollicitatieprocedure

U kunt online solliciteren via de button 'solliciteren' in ons sollicitatiesysteem. Sollicitaties vergezeld van een motivatiebrief en cv (inclusief publicatielijst) kunnen tot en met 17 december 2019 ingezonden worden. Eventuele referentiebrieven kunnen door referenten verzonden worden aan Eva Potters (e.e.potters@fsw.leidenuniv.nl).

Acquisitie naar aanleiding van deze advertentie wordt niet op prijs gesteld.

Solliciteer uiterlijk op 17 dec. 2019 23:59 (Europe/Amsterdam).