Arts-onderzoeker/Promovendus Medische Oncologie

Arts-onderzoeker/Promovendus Medische Oncologie

Geplaatst Deadline Locatie
26 feb 26 mrt Groningen

Je kunt niet meer op deze vacature solliciteren.

Bekijk het actuele vacature aanbod of kies een item in de hoofdnavigatie hierboven.

Functieomschrijving

- U coördineert het verzamelen van bloed samples verzameld in UMCG en andere deelnemende labs.
- U bent verantwoordelijk voor het beheer, inrichting en onderhoud van de database met patientengegevens en celvrij plasma.
- U levert een bijdrage aan de kwaliteitsborging m.b.t. ctDNA analyse in cel-vrij plasma.
- U levert een bijdrage aan het werken volgens kwaliteitsrichtlijnen.
- U participeert in diagnostiek-gerelateerd translationeel klinisch onderzoek.

Het betreft een functie voor de periode van 3-4 jaar en het onderzoek moet leiden tot een proefschrift.


Specificaties

Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG)

Functie-eisen

Voor deze positie zoeken wij een ambitieuze arts met bij voorkeur ervaring op het gebied van het werken met databases en de analyse van datagegevens. U beschikt over uitstekende communicatieve vaardigheden en past goed binnen de huidige research groep. Daarnaast:
- bent u arts;
- kunt u zowel zelfstandig als in een teamverband werken;
- hebt u bij voorkeur enige affiniteit/ervaring met moleculaire testen in de oncologie;
- hebt u affiniteit/ervaring met het werken met databases;
- hebt u affiniteit/ervaring met geautomatiseerde data-analyse;
- Hebt u een flexibele werkhouding;
- Bent u voortvarend, innovatief, kritisch, nieuwsgierig, enthousiast en motiverend.

Het UMCG voert een preventief Hepatitis B beleid. Indien vereist voor de functie kan het UMCG de vaccinatie verzorgen.

Voor bepaalde beroepsgroepen wordt bij aanstelling een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) gevraagd.

Arbeidsvoorwaarden

Het betreft in eerste instantie een arbeidsovereenkomst voor de duur van de opleiding, vooralsnog 1 jaar (1 fte). Na het eerste jaar vindt een beoordeling plaats waarna vastgesteld wordt of er uitzicht is op afronding van het promotieonderzoek in de daaropvolgende jaren. De arbeidsovereenkomst dient te worden afgesloten met een dissertatie. Het salaris bedraagt maximaal € 4.481,- bruto per maand (schaal 10) afhankelijk van opleiding en ervaring en op basis van een fulltime dienstverband. Daarnaast biedt het UMCG 8% vakantietoeslag en 8,3% eindejaarsuitkering. De arbeidsvoorwaarden zijn conform de CAO Universitair Medische Centra (CAO-UMC).

Meer informatie
Neem voor meer informatie contact op met:
- prof. dr. An Reyners, telefoonnummer: (050) 361 2821, e-mailadres: a.k.l.reyners@umcg.nl (e-mailadres niet gebruiken om te solliciteren)

Afdeling

Cancer Research Center Groningen

Het onderzoek vindt plaats binnen het Cancer Research Center Groningen en de KNAW erkende onderzoekschool GUIDE. Een belangrijk speerpunt van het gezamenlijke onderzoeksprogramma van de afdelingen Medische Oncologie (prof. dr. A. Reyners en prof. dr. J. Gietema) en Pathologie (prof. dr. E. Schuuring en prof. dr. A. Suurmeijer) op gebied van patiëntenzorg, translationeel en wetenschappelijk onderzoek is het verbeteren van de diagnostiek bij GIST om daarmee patiënten beter te kunnen selecteren en optimale therapie te geven. Naast de beschikbaarheid van tumorweefsel, wordt sinds 2014 celvrij-plasma verzameld en opgeslagen in een dedicated BioBank in het UMCG van alle GIST-patiënten die voor behandeling of controle naar een van de 5 centra in NL komen. Voor de detectie en kwantificering van circulerend tumor DNA (ctDNA) in het bloedplasma, hebben we innovatieve zeer-gevoelige moleculaire testen ontwikkeld om te valideren of dit ctDNA geschikt is als biomarker om respons op therapie te monitoren of voor de detectie van predictieve en resistente mutaties. Dit onderzoek vindt plaats in nauwe samenwerking met onderzoeksgroepen in binnen- en buitenland.

Projectbeschrijving
Gastro-intestinale stromacel tumoren (GIST) zijn weke delen tumoren van het gastro-intestinale stelsel. Per jaar zijn er in Nederland tussen de 250-300 nieuwe patiënten met een GIST. De curatieve behandeling betreft chirurgie. De ziekte ontstaat in het algemeen door een activerende mutatie in het tyrosine kinase domein van het KIT gen met als gevolg dat deze cellen ongeremd blijven delen. Wanneer er geen chirurgische behandeling mogelijk is, worden patiënten behandeld met geneesmiddelen specifiek gericht tegen het gemuteerde KIT eiwit. Patiënten reageren in algemeen heel goed op deze behandeling. Bij progressie van ziekte zien we secundaire therapie-resistente c-KIT mutaties waartegen weer andere doelgerichte geneesmiddelen beschikbaar zijn. Recent hebben we laten zien dat tumor-specifieke genmutaties ook zijn aan te tonen in vrij circulerend tumor DNA in bloed plasma (ctDNA). De detectie van zowel de activerende als van de resistente c-KIT mutaties in ctDNA zou een niet-invasieve methode kunnen zijn voor de monitoring van de respons op therapie. Het doel van deze studie (de GALLOP-11 studie) is de implementatie van een door ons ontwikkelde digital droplet PCR assay voor de detectie van KIT-mutaties in ctDNA in plasma van patiënten met GIST tijdens de behandeling met KIT-mutatie-gerichte therapie. Aan de hand van deze methoden zouden we de behandeling van patiënten met een GIST verder kunnen optimaliseren.

Het moleculaire onderzoek wordt gefinancierd uit een subsidie die is verkregen van KWF/Alpe d’HuZes. De GALLOP11 studie vindt plaats binnen het consortium van Nederlandse centra, t.w. NKI/AvL, RadboudUMC, ErasmusMC, LUMC en UMCG. Het UMCG fungeert daarbij als coördinator van de studie, de beheerder van de cel-vrije plasma GIST BioBank en als landelijke referentielab voor de moleculaire testen.

Specificaties

  • Onderzoek, ontwikkeling, innovatie; PhD
  • Gezondheid
  • Universitair
  • 200139

Werkgever

Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG)

Lees meer over deze werkgever

Locatie

Hanzeplein 1, 9713 GZ, Groningen

Bekijk op Google Maps