Postdoc Onderwijskwaliteit en professionalisering in het voortgezet onderwijs in relatie tot het bestuurlijk vermogen van schoolbesturen

Postdoc Onderwijskwaliteit en professionalisering in het voortgezet onderwijs in relatie tot het bestuurlijk vermogen van schoolbesturen

Geplaatst Deadline Locatie
27 feb 22 mrt Enschede

Je kunt niet meer op deze vacature solliciteren (deadline was 22 mrt 2020).

Bekijk het actuele vacature aanbod of kies een item in de hoofdnavigatie hierboven.

Functieomschrijving

De vakgroep Docentontwikkeling (ELAN) binnen de faculteit Behavioural, Management and Social sciences (BMS) van de Universiteit Twente leidt leraren op voor het voortgezet onderwijs. Ons onderzoek is gericht op de optimalisering van onderwijskwaliteit (o.a. differentiatie, vakdidactiek, formatief evalueren) en leerprestaties.

Schoolbesturen in het voortgezet onderwijs zijn verantwoordelijk voor het organiseren van de kaders waarbinnen goed onderwijs tot stand komt. De kennis over de kwaliteit en het functioneren van Nederlandse schoolbesturen is echter nog beperkt. In dit onderzoek brengen we in kaart in hoeverre schoolbesturen voor scholen in het voortgezet onderwijs verschillen in de kwaliteit van hun onderwijs en of de verschillen daarin samenhangen met hun bestuurlijk vermogen en professionaliseringsbeleid.

Hoewel schoolleiders en bestuurders wel aangeven dat er binnen besturen aandacht is voor professionalisering, blijkt dat het inzicht in de vormgeving hiervan beperkt is en dat professionalisering niet altijd tot de beoogde doelen leidt. Door een combinatie van survey-onderzoek en (verkennende en verdiepende) cases studies onderzoeken we hoe schoolbesturen reageren op externe professionaliseringsprikkels en hoe ze intern de professionalisering stimuleren en sturen. We analyseren daarbij de relatie tussen bestuurlijke kenmerken, bestuurlijk vermogen, professionalisering en onderwijskwaliteit. Door over de onderzoeksresultaten in gesprek te gaan met beleidsmakers, schoolbestuurders, schoolleiders, docenten en wetenschappers kunnen we breed gedragen aanbevelingen formuleren voor de verbetering van (professionalisering in) het voortgezet onderwijs. Het project wordt uitgevoerd in samenwerking met de Universiteit Groningen (GION).

Specificaties

Universiteit Twente (UT)

Functie-eisen

  • Je bent gepromoveerd in de onderwijskunde, bestuurskunde, of een vergelijkbare studie en bent geïnteresseerd in de bestuurskundige, organisatorische en management gerelateerde aspecten van onderwijsorganisaties.
  • Je hebt ervaring met het doen van onderzoek en met het publiceren daarover in wetenschappelijke tijdschriften.
  • Je kunt zowel zelfstandig als samen met collega’s en de onderwijspraktijk werken.
  • Je werkt georganiseerd, bent flexibel en beschikt over goede sociale vaardigheden.
  • Je beschikt over goede communicatievaardigheden, zowel mondeling als schriftelijk.
  • Je spreekt en schrijft helder in de Nederlandse taal en beheerst de Engelse taal tenminste op C1-niveau.

Jouw sollicitatie ontvangen wij graag uiterlijk 22 maart 2020 via onderstaande link. De sollicitatie bestaat uit een motivatiebrief, curriculum vitae inclusief onderzoekservaring en publicatielijst en bij voorkeur 2 referenties.


INFORMATIE EN SOLLICITATIE

Voor nadere inlichtingen kun je contact opnemen prof. A.J. (Adrie) Visscher, telefoon (053) 489 3609, e-mail: a.j.visscher@utwente.nl. Een beschrijving van het onderzoeksproject is beschikbaar. Informatie over de vakgroep Docentontwikkeling (ELAN) kun je terugvinden op onze website https://www.utwente.nl/en/bms/elan/

Arbeidsvoorwaarden

  • De positie is voor 32 uur per week. De startdatum is 1 mei 2020 en de einddatum 31 december 2022 (met mogelijke verlenging tot 1 mei 2023).
  • Het salaris ligt tussen € 3.255,- en € 4.274,- bruto per maand (op basis van 38 uur), afhankelijk van je werkervaring.
  • Een arbeidsvoorwaardenpakket conform de CAO Nederlandse Universiteiten met onder andere een eindejaarbonus van 8,3%, een vakantie-uitkering van 8% en minimaal 232 verlofuren gebaseerd op een werkweek van 38 uur. Daarnaast neem je deel aan het pensioenfonds van het ABP.
  • De UT biedt daarnaast een uitstekend pakket aan secundaire arbeidsvoorwaarden en persoonlijke ontwikkelingsprogramma's.
  • Een dynamische, coöperatieve werkomgeving met ondernemende en enthousiaste collega’s.
  • Een hoge mate van verantwoordelijkheid en onafhankelijkheid.

Werkgever

Universiteit Twente.
Dat is menswetenschappen en technologie. High tech en human touch. Onderwijs en onderzoek die er toe doen. Nieuwe technologie als aanjager voor verandering, vernieuwing en vooruitgang in de samenleving. De Universiteit Twente is de enige campusuniversiteit in Nederland, verdeeld over vijf faculteiten verzorgen we ruim vijftig opleidingen. De Universiteit Twente heeft veel aandacht voor persoonlijke ontwikkeling en talentvolle onderzoekers krijgen de ruimte voor baanbrekend wetenschappelijk onderzoek.

Faculty of
 Behavioural, Management and Social sciences 
De Faculty of Behavioural, Management and Social sciences (BMS) wil een sleutelrol spelen in het begrijpen, ontwikkelen en analyseren van innovaties in de samenleving. Technologische ontwikkelingen zijn de motor van innovatie. Aan de hand van social engineering worden deze technologische ontwikkelingen in de samenleving geïntegreerd, zowel op publiek als particulier niveau. Hierbij wordt het gedrag en de behoeften van mensen scherp in het oog houden. Om dit te kunnen doen, heeft de Faculty of BMS hoogwaardige kennis in huis van de vakgebieden psychologie, bedrijfskunde, bestuurskunde, communicatiewetenschappen, filosofie, onderwijskunde en gezondheidswetenschappen. Deze kennis staat in het teken van het aangaan en oplossen van maatschappelijke uitdagingen. Het onderzoek aan deze faculteit is nauw verbonden met UT-onderzoekslijnen die zich richten op nanotechnologie, ICT, biomedische technologie en technische geneeskunde, governance & gedragswetenschappen, engineering en geo-informatie wetenschappen en aardobservatie. De faculteit heeft circa 3000 studenten.

Specificaties

  • Postdoc
  • Gedrag en maatschappij
  • max. 32 uur per week
  • €3255—€4274 per maand
  • Gepromoveerd
  • 1094049

Werkgever

Universiteit Twente (UT)

Lees meer over deze werkgever

Locatie

Drienerlolaan 5, 7522 NB, Enschede

Bekijk op Google Maps

Interesting for you