Onderzoeker en docent digitale journalistiek

Onderzoeker en docent digitale journalistiek

Geplaatst Deadline Locatie
11 mrt 29 mrt Utrecht

Je kunt niet meer op deze vacature solliciteren.

Bekijk het actuele vacature aanbod of kies een item in de hoofdnavigatie hierboven.

Functieomschrijving

Het project Verborgen sturingsmechanismen in de geautomatiseerde journalistiek
Dit onderzoeksproject heeft als doel om na te gaan wat de gevolgen zijn van het gebruik van door algoritmes gestuurde tools op de onafhankelijkheid, objectiviteit, betrouwbaarheid en transparantie van de journalistiek en vervolgens hoe het bewustzijn over de werking van algoritmes onder journalisten vergroot kan worden.

Een van de grote problemen van de huidige journalist is de overdosis aan informatie. Terwijl nieuwsmakers voorheen, gewapend met pen en papier, met hun informanten in gesprek gingen en een overzichtelijke hoeveelheid (papieren) documenten doorspitten, is het tegenwoordig onmogelijk zicht te houden op alle beschikbare informatie. In afgelopen jaren zijn er ten behoeve van het journalistieke research-, redactie- en verificatieproces steeds meer digitale, geautomatiseerde en zelflerende ofwel zogenoemde AI (artificial intelligence) tools op de markt verschenen. Hoewel AI-tools en zoekmachines efficiënt zijn in het ordenen, selecteren en verifiëren van data, zijn zij, mede door de achterliggende algoritmes, verre van objectief. De vraag is in hoeverre de journalistiek gestuurd wordt door geautomatiseerde of AI-tools.

Samen met onderzoekers aan de UvAde Universiteit van WenenNOSWOSInstituut voor Beeld en Geluid en de ombudsman voor de publieke omroepen start ons lectoraat in april met een tweejarig onderzoeksproject naar Verborgen sturingsmechanismen in de geautomatiseerde journalistiek. Doel: inzicht in de invloed van geautomatiseerde tools op journalisten en de journalistieke producties. 

Meer lezen over het project en J-Lab kan hier https://www.journalismlab.nl/j-lab-start-nieuw-tweejarig-onderzoek- naar-het-gebruik-van-geautomatiseerde-tools-door-journalisten/

Wat je gaat doen

 • Je werkt samen in een team bij het uitvoeren van zowel kwantitatief als kwalitatief wetenschappelijk onderzoek;
 • Je schrijft mee aan wetenschappelijke publicaties en presenteert op wetenschappelijke congressen;
 • Je werkt mee aan de vertaalslag van onderzoeksresultaten naar concrete producten voor zowel de beroepspraktijk als het onderwijs;
 • Je zorgt voor kennisverspreiding door het schrijven van blogs, deelnemen aan discussies en het organiseren van bijeenkomsten voor zowel de journalistieke beroepspraktijk als het onderwijs;
 • Je geeft een deel van je aanstelling ook les op de School voor Journalistiek in bijvoorbeeld cursussen als research, technologie en data;
 • Je coacht afstudeerstudenten journalistiek bij hun afstudeeronderzoek;
 • Je neemt deel aan vergaderingen en bijeenkomsten van het lectoraat.

Specificaties

Hogeschool Utrecht (HU)

Functie-eisen

Wat je hebt

 • Je hebt een Master in de sociale wetenschappen, psychologie, of op het raakvlak van technologie, data en design;
 • Je hebt aantoonbare ervaringen in wetenschappelijke onderzoeksvaardigheden;
 • Je hebt ervaring in of affiniteit met de journalistiek;
 • Je hebt goede schrijfvaardigheden zowel in het Engels als Nederlands;
 • Je hebt affiniteit met het onderwerp van het project.

Wie je bent

 • Je hebt een onderzoekende houding;
 • Je vindt het belangrijk en krijgt energie van het overdragen van kennis en vaardigheden aan diverse doelgroepen;
 • Je bent een enthousiaste collega die flexibel is en goed kan samenwerken. 

Arbeidsvoorwaarden

Dienstverband voor bepaalde tijd: 1 jaar.

Wat wij jou bieden
Je krijgt in eerste instantie een jaarcontract (D4) met een omvang van 0,6 fte. Verlenging van nog een jaar behoort tot de mogelijkheden. Bij benoeming van een interne kandidaat behoudt deze zijn huidige rechtspositie. Het bruto maandsalaris bij een volledig dienstverband is minimaal €2.769,32 en maximaal €4.192,37 per maand (schaal 10). Daarboven ontvang je volgens de cao-hbo een vakantietoeslag van 8% en gegarandeerde eindejaarsuitkering van 8,3%. Wij hebben daarnaast uitstekende studie- en ontwikkelingsmogelijkheden. Verder is er keuze tussen een kortere werkweek of meer verlof bij een langere werkweek en is er flexibiliteit in werktijden. Wij hebben een vrijwillige collectieve ziektekostenverzekering en leuke extra’s zoals kortingen bij andere verzekeringen, aanschaf software en fitness.

Werkgever

Hogeschool Utrecht

Hogeschool Utrecht is een plek waar studenten, docenten en professionals elke dag samen bouwen aan de toekomst. Met hoogwaardig onderwijs en onderzoek werkt de HU aan professionalisering en innovatie van de beroepspraktijk. Dat doen we vanuit het centrum van Nederland, de regio Utrecht, internationaal bekend om zijn sterke economie en vernieuwende bedrijven.

Afdeling

Het lectoraat Kwaliteitsjournalistiek in Digitale Transitie

Het lectoraat is onderdeel van het Kenniscentrum Digital Business & Media waarbij het thema mensgericht digitaliseren centraal staat. Journalismlab oftewel het Lectoraat Kwaliteitsjournalistiek in Digitale Transitie onderzoekt kwaliteitsjournalistiek in de context van de digitale wereld. Journalismlab werkt nauw samen met de School voor Journalistiek, de opleiding Communication and Multimedia Design en de master Data Driven Design. Het lectoraat pakt onderzoeksprojecten op waarbij de digitale transitie van de journalistiek wordt bekeken. Hierbij wordt specifiek gekeken naar de wederkerigheid tussen drie journalistieke processen: productie, inhoud en effect. Dit doet JournalismLab binnen twee onderzoekslijnen:  Digitale verhaalvormen en Research in digitale context. Deze lijnen lopen parallel aan wat de essentie is van de journalistiek: goede verhalen vertellen op basis van betrouwbare informatie.

Specificaties

 • Onderzoek, ontwikkeling, innovatie
 • Gedrag en maatschappij; Natuurwetenschappen
 • max. 24 uur per week
 • €2769—€4192 per maand
 • Universitair
 • AT 2484255

Werkgever

Hogeschool Utrecht (HU)

Lees meer over deze werkgever

Locatie

Padualaan 97, 3584 CH, Utrecht

Bekijk op Google Maps