Universitair Docent in Psychobiologie (tenure track positie)

Universitair Docent in Psychobiologie (tenure track positie)

Geplaatst Deadline Locatie
11 aug 21 sep Amsterdam

Je kunt niet meer op deze vacature solliciteren.

Bekijk het actuele vacature aanbod of kies een item in de hoofdnavigatie hierboven.

Functieomschrijving

Waarom komen mentale problemen zoals depressie, burnout en verslaving, vaker voor in een stadse omgeving dan op het platteland? Waarom is de één daar meer gevoelig voor dan een ander? Wil jij begrijpen welke mechanismes en risicofactoren hieraan ten grondslag liggen, en hoe ze samenhangen en elkaar beïnvloeden?

In het kader van het ‘Center for Urban Mental Health (UMH)’ van de UvA zijn wij op zoek naar een universitair docent die een PI-positie gaat bezetten om neurobiologisch/mechanistisch onderzoek te doen naar de effecten van urbane stressoren en gedrag op mentale gezondheid.

Wat ga je doen?

Als PI ontwikkel je, samen met een eigen promovendus, je onderzoekslijn rond het UMH WP ‘Urban Stress & Internalizing Disorders’. Je doet onderzoek naar, en geeft onderwijs over, mentale en comorbide aandoeningen rondom de volgende, deels overkoepelende thema’s/vragen:

 • de effecten van urbane stressoren op de hersenen en het lichaam;
 • welke rol spelen genetische en (vroege) omgevingsfactoren op de kwetsbaarheid voor aandoeningen als angst, depressie of verslaving?;
 • hoe verandert dit tijdens kwetsbare fasen van het leven (vroege ontwikkeling, adolescentie) en hoe hangen ze onderling samen? Spelen overerving en specifieke transgenerationele factoren een rol?;
 • spelen adult (sociaal) gedrag en hiërarchie, lokale omgeving (green space, dieet, sport) of eerdere ervaringen (trauma, uitsluiting/eenzaamheid, opleiding) een rol bij de weerbaarheid of kwetsbaarheid voor deze aandoeningen?;
 • welke mechanismes liggen ten grondslag aan deze kwetsbaarheid en aan de onderlinge individuele verschillen (genetica, persoonlijkheid, immuunsysteem, sociaal-economische status) in mentale gezondheid?

Onze selectie zal gebaseerd zijn op je wetenschappelijk track record, je motivatie en visie op de te ontwikkelen onderzoekslijn, alsmede op je verdere onderwijs en academische ervaring en kwalificaties. De beschrijving is met opzet algemeen geformuleerd omdat er vrijheid is de positie naar eigen inzicht verder in te vullen. We zoeken een originele, inspirerende onderzoeker/docent die in staat is een eigen lijn binnen de context van UMH, en binnen een competitieve academische omgeving op te zetten en tot een succes te maken.

Specificaties

Universiteit van Amsterdam (UvA)

Functie-eisen

Je:

 • hebt een gedegen neurobiologische, psychologische of psychobiologische achtergrond;
 • bent gepromoveerd en hebt relevante ervaring met bovengenoemde thema’s;
 • kunt goed samenwerken in een multidisciplinaire groep;
 • hebt een heldere stijl van communiceren, werkt proactief en bent een prettige collega;
 • hebt een heldere focus en een duidelijk plan voor je researchlijn binnen de genoemde thema’s;
 • hebt ervaring met advanced data analyse, kennis van complexity-benaderingen is een pre;
 • hebt ervaring met onderwijs geven en met het (mede) aansturen en begeleiden van masterstudenten en/of promovendi;
 • hebt ervaring met fondsenwerven; succes daarin is een pre;
 • spreekt en schrijft uitstekend Engels.

Binnen de FNWI doorlopen nieuwe onderwijsgevenden een (aanvullende) didactische scholing, die binnen twee jaar moet leiden tot het behalen van het certificaat Basiskwalificatie Onderwijs (BKO).

Arbeidsvoorwaarden

Ons aanbod

Wij bieden je een tijdelijk dienstverband met uitzicht op een permanent dienstverband op basis van een tenure track-overeenkomst. De duur van dit prestatiegerichte dienstverband bedraagt 6 jaar, kent maximaal 3 beoordelingsmomenten en resulteert bij een positieve eindbeoordeling van het tenure track na 5 jaar in een vast dienstverband in een hogere positie. De criteria waar je aan moet voldoen beslaan het gebied van onderzoek, onderwijs en fondsenwerving, en worden in onderling overleg nader bepaald.

Je salaris, afhankelijk van relevante werkervaring, ligt bij aanvang van het dienstverband tussen €3.746 en €5.826 (schaal 11 of 12) bruto per maand op basis van volledige werktijd (38 uur per week). Dit is exclusief 8 % vakantie- en 8.3 % eindejaarsuitkering. De cao Nederlandse Universiteiten is van toepassing. 

Nieuwsgierig naar onze organisatie en aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden zoals een ruime vakantieregeling en ontwikkelmogelijkheden? Hier lees je meer over werken bij de FNWI.

Werkgever

Universiteit van Amsterdam

Met meer dan 5000 werknemers, 30.000 studenten en een budget van ruim 600 miljoen euro, is de Universiteit van Amsterdam (UvA) een intellectueel knooppunt binnen Nederland. De UvA heeft zeven faculteiten waar onderwijs en onderzoek plaatsvinden op het gebied van geesteswetenschappen, sociale wetenschappen, economie en bedrijfskunde, rechtsgeleerdheid, natuurwetenschappen, geneeskunde en tandheelkunde. Midden in Amsterdam, op locaties waar disciplines samenkomen en elkaar beïnvloeden.  

De studenten en medewerkers van de UvA zijn onafhankelijke denkers en competente rebellen. Zij durven het aan om dogma’s in twijfel te trekken en nemen geen genoegen met simpele antwoorden of standaardoplossingen. Werken bij de UvA betekent werken in een onafhankelijk, creatief, innovatief en internationaal klimaat. Kenmerkend is de open sfeer en een authentieke betrokkenheid met de stad Amsterdam en de samenleving.

Afdeling

Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica

Medewerkers van de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica (FNWI) worden gedreven door een gedeelde passie om uit te vinden hoe de wereld in elkaar zit. Onze acht onderzoeksinstituten beslaan de hele breedte van de bètawetenschappen: van astronomie en natuurkunde, tot levens- en aardwetenschappen, moleculaire wetenschappen, wiskunde en de informatiewetenschappen. Of we nu bezig zijn de oorsprong en bouwblokken van het leven te ontrafelen of aan de basis staan van de technologie voor de toekomst, we vinden elkaar in een onbegrensde nieuwsgierigheid. Met zo’n 1.600 medewerkers zetten we ons dagelijks in om onze kennis en nieuwsgierigheid over te brengen aan de ruim 7.000 studenten in de bachelor- en masteropleidingen die we aanbieden op onze Amsterdam Science Park campus. Zo leiden we de volgende generatie van wetenschappers op en inspireren we hen aan de start van hun eigen ontdekkingstocht.

Het Swammerdam Institute for Life Sciences (SILS) is een instituut van de FNWI. De ongeveer 240 medewerkers werken in 16 onderzoeksgroepen die onderzoek doen op één van de 4 thema’s: Microbiology, Cell & Systems Biology, Green Life Sciences en Neuroscience.

Binnen de Brain Plasticity groep bestuderen we structurele en functionele plasticiteit van het brein in relatie tot stress en ziekte. Focus is o.a. op de geboorte van nieuwe zenuwcellen in het volwassen brein, een proces wat ‘adulte neurogenese’ genoemd wordt, en op de rol van stress en trauma, vooral wanneer dat voorkomt tijdens de kwetsbare periode van het vroege leven. We proberen te begrijpen hoe plasticiteit door (vroege) stress vaak levenslang ‘geprogrammeerd’ wordt, hoe externe factoren (zoals sport, voeding, ziekte en medicatie) plasticiteit kan reguleren, en welke (functionele) rol neurogenese, en andere vormen van plasticiteit, spelen bij leren en geheugen, en ziektes als depressie, dementie, angst, burn-out en post-traumatic stress disorder.

Specificaties

 • Universitair docent
 • Natuurwetenschappen
 • max. 38 uur per week
 • €3746—€5826 per maand
 • Gepromoveerd
 • 20-482

Werkgever

Universiteit van Amsterdam (UvA)

Lees meer over deze werkgever

Locatie

Science Park 901, 1012 WX, Amsterdam

Bekijk op Google Maps