Gedreven onderzoeker voor Education Lab NL bij het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA)

Gedreven onderzoeker voor Education Lab NL bij het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA)

Geplaatst Deadline Locatie
2 sep 21 sep Maastricht

Je kunt niet meer op deze vacature solliciteren.

Bekijk het actuele vacature aanbod of kies een item in de hoofdnavigatie hierboven.

We zoeken een gedreven wetenschapper met hart voor onderwijs. Doe jij mee in het team dat onderzoek doet naar kansen en bedreigingen van de COVID19-crisis voor basisschoolleerlingen? En help je tegelijkertijd het onlangs opgerichte Education Lab de komende jaren te versterken?

Functieomschrijving

De recente COVID19-crisis heeft het onderwijs niet onberoerd gelaten. Om hier voor ‘t basisonderwijs zicht op te krijgen heeft Education Lab projectsubsidie gekregen van ZonMW. Doel van dit project is (a) het ontwikkelen van een toolkit voor basisscholen, (b) inzicht in effecten op de ontwikkeling van leerlingen en (c) inzicht in goede praktijken voor afstandsonderwijs.

Weet jij topwetenschap en onderwijspraktijk te verenigen en kun je in beide werelden opereren? Dan is dit de functie voor jou. Als nieuwe collega werk je aan het COVID19-project. Daarnaast helpt je mee aan de verdere ontwikkeling van het Education Lab. Je dagen zijn zeer gevarieerd, omdat je opereert op basisscholen en met collega’s wetenschappelijke artikelen schrijft. Je bent onderdeel van een enthousiast interdisciplinair team, een dynamische startup (het Education Lab) en draagt bij aan effectiever onderwijs en meer gelijke kansen voor leerlingen.

We bieden je een uitdagende, flexibele baan in een enthousiast, ambitieus en gedreven team. Je helpt het COVID19-project en het Education Lab tot een succes te maken. Daarnaast werk je actief mee het netwerk te onderhouden en bouw je dit verder uit. Je werkt mee aan literatuuronderzoek, het ontwerpen van toolkits voor basisscholen, je schrijft subsidievoorstellen, werkt mee aan wetenschappelijke publicaties en presenteert de onderzoeksresultaten voor diverse groepen (leraren, beleidsmakers, wetenschappers).

Specificaties

Universiteit Maastricht (UM)

Functie-eisen

Onze nieuwe collega voldoet bij voorkeur aan de volgende selectie criteria:

 • Afgestudeerd in economie, sociologie of andere sociale wetenschappen
 • Sterke wetenschappelijke kwaliteit, aantoonbaar met een PhD en/of publicaties in internationale tijdschriften
 • Kennis van en sterke affiniteit met onderwijsonderzoek en de onderwijspraktijk
 • Gedreven en enthousiasmerend, teamspeler
 • In staat complexe zaken eenvoudig uit te leggen (mondeling, in tekst, met infographics)
 • Flexibel (in geest, in taken en ten aanzien van werklocaties)
 • In staat netwerken op te bouwen, met scholen, besturen, gemeenten, andere wetenschappers en internationale collega’s
 • Goed en creatief in woord, geschrift en ontwerp
 • Ambitieus en leergierig, niet bang te falen
 • Ruime ervaring met kwantitatieve onderzoeksmethoden
   

Arbeidsvoorwaarden

Dienstverband voor bepaalde tijd: 3 jaar.

De arbeidsvoorwaarden van de Universiteit Maastricht zijn grotendeels vastgelegd in de CAO Nederlandse Universiteiten. Daarnaast  gelden lokale bepalingen, specifiek voor de UM. Voor meer informatie raadpleeg de website http://www.maastrichtuniversity.nl > Support > UM-medewerkers.

De functie is ingeschaald op schaal 11, met mogelijkheid tot doorgroei naar schaal 12. De aanstelling is voor 3 jaar, met een evaluatie na 1,5 jaar. De verwachting is dat het Education Lab de komende jaren verder groeit, waarbij een vaste aanstelling op termijn tot de mogelijkheden behoort. De locatie is flexibel en varieert tussen Maastricht, Utrecht en Amsterdam. Van de collega wordt verwacht dat deze 1 tot 2 dagen op de UM is en 1 tot 2 dagen in Utrecht (bij de Inspectie van het Onderwijs) of in Amsterdam (bij de gemeente of de VU).

Werkgever

Universiteit Maastricht

De Universiteit Maastricht (UM) staat bekend om haar unieke innovatieve en probleemgestuurde onderwijssysteem (PGO), dat wordt gekarakteriseerd door een kleinschalige en studentgeoriënteerde benadering. Het onderzoek aan de UM is multidisciplinair en thematisch van aard, en vindt geconcentreerd plaats in onderzoeksinstituten en schools. De UM heeft op dit moment 18.000 studenten en 4.400 medewerkers. Ten gevolge van het sterk internationale karakter is een groot deel van zowel studenten als medewerkers afkomstig uit het buitenland. De UM heeft zes faculteiten: Faculty of Health, Medicine and Life Sciences, Faculty of Law, School of Business and Economics, Faculty of Science and Engineering, Faculty of Arts and Social Sciences en de Faculty of Psychology and Neuroscience.
 

Afdeling

Het Education Lab NL

Het Education Lab NL is een onderzoeksnetwerk van wetenschappers, onderwijsprofessionals (leraren, schoolleiders) en beleidsspecialisten. Doel van het netwerk is het onderwijs te verbeteren door inzicht in wat werkt voor leerlingen en studenten. Het Education Lab wil bruggen slaan tussen de wetenschap en de onderwijspraktijk, onder andere door toegepast wetenschappelijk onderzoek van wetenschappelijke topkwaliteit. Education lab heeft partnerschappen met verschillende universiteiten, scholen, schoolbesturen, diverse gemeenten, maatschappelijke organisaties en internationale organisaties (OECD, WorldBank). Het Education Lab NL bestaat uit ongeveer 30 wetenschappers, een paar honderd scholen, een tiental onderwijsbesturen, enkele gemeenten en de inspectie van het onderwijs. Daarnaast wordt gewerkt aan de oprichting van een Europese variant, het Education Lab EU.

Het onderzoek van het Education Lab NL is hoogstaand wetenschappelijk onderzoek dat tegelijkertijd relevant is voor de onderwijspraktijk. De studies kennen verschillende methodieken, zoals effectstudies, literatuuronderzoeken en onderzoek met big data (met LVS-gegevens en CBS-data). De projecten zijn opgedeeld in vier thema’s: (a) gelijke kansen, (b) assessment & evaluatie, (c) ICT en innovatie en (d) scholen als lerende organisaties. Al het onderzoek kenmerkt zich door relevantie voor de onderwijspraktijk, het onderwijsbeleid en de wetenschap.

De penvoerder van het Education Lab is het Research Centrum van Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) van de Universiteit Maastricht (UM). Het ROA is een onderzoeksinstituut van de School of Business and Economics van de UM. Het instituut bestaat uit ongeveer 50 gedreven onderzoekers en medewerkers. Het ROA kenmerkt zich door een combinatie van wetenschappelijk onderzoek en meer praktijkgericht onderzoek op het terrein van onderwijs en arbeidsmarkt. Het onderzoek van het ROA beoogt wetenschappelijk diepgang te combineren met maatschappelijke impact. Het heeft een sterke beleidsrelevantie en het ROA heeft een groot netwerk van bedrijven, onderwijsinstellingen en beleid. (www.roa.nl)

Specificaties

 • Onderzoek, ontwikkeling, innovatie
 • Economie; Gedrag en maatschappij
 • max. 38 uur per week
 • €3746—€5127 per maand
 • Universitair
 • AT2020.262

Werkgever

Universiteit Maastricht (UM)

Lees meer over deze werkgever

Locatie

Tongersestraat 49, 6211 LM, Maastricht

Bekijk op Google Maps