Promovendus Ethics in Policy by Design

Promovendus Ethics in Policy by Design

Geplaatst Deadline Locatie
3 dec 10 jan Delft

Je kunt niet meer op deze vacature solliciteren (deadline was 10 jan 2021).

Bekijk het actuele vacature aanbod of kies een item in de hoofdnavigatie hierboven.

Functieomschrijving

De snel groeiende mogelijkheden van data gedreven werken, de inzet van big data en kunstmatige intelligentie, en meer in het algemeen de benutting van geavanceerde digitale technologie (IoT, blockchain, robotica) vereisen niet alleen nieuwe kennis en vaardigheden, maar brengen nieuwe ethische vraagstukken mee op het gebied van privacy, autonomie, rechtvaardigheid, uitlegbaarheid, participatie. Hoe kan een organisatie als de provincie Zuid-Holland, met Europa’s grootste haven and zeer dichtbevolke Randstad en grote opgaven op het gebied van duurzaamheid, veiligheid en welzijn, deze ethische vragen adequaat adresseren en hoe kunnen antwoorden in een vroegtijdig stadium in beleidsprocessen over de gehele organisatie worden geïmplementeerd?

Deze vraagstukken zijn de basis voor het promotie onderzoek ‘ethics in policy by design'. Het onderzoek helpt de provincie kern-ethische vraagstukken te identificeren en te formuleren, en op basis van beproefde methoden tot systematische, gestructureerde en inzichtelijke afwegingen in het beleid te komen. Bijzondere aandacht zal uitgaan naar investering- en beleidskeuzes voor waarden-bewuste innovaties en naar systematische integratie van “ethics by design” in beleid, ruimtelijke ordening, governancewerk-processen, organisatie en het kwaliteitsdenken binnen de provincie. Op deze wijze kan de vraag naar de rol van ethiek worden beantwoord, zowel bij de toepassing in belangrijke concrete beleidsdossiers als op systeemniveau%MCEPASTEBIN%

De waarde van dit promotie onderzoek
Het dienen van publieke waarden en de verantwoording over morele afwegingen op alle niveaus van bestuur en beleidvorming zijn cruciaal voor het vertrouwen van de burger en de maatschappelijke partners in beleid en bestuur. De provincie Zuid-Holland investeert met dit promotie onderzoek in het vergroten van haar handelingsopties op dit gebied.
De provincie fungeert in een Europese economische topregio met een wereldhaven en industriecomplex. Om als regio deze positie te behouden werken ze samen in de zogeheten ‘quadruple helix’: overheid, kennisinstellingen, bedrijfsleven en maatschappij. Daartoe zijn het versterken van onderzoek, technologische ontwikkeling en innovatie prioriteiten op haar agenda. Daarbij heeft de organisatie breed en -overstijgend, data gedreven werken in een hoog vaandel. TU Delft en de provincie Zuid-Holland werken samen op het terrein van ethiek, beleid, innovatie en technologie. In gezamenlijkheid willen TU Delft en de provincie het volgende op hoofdlijnen onderzoeken:
• Wat betekent ‘verantwoord innoveren’ binnen de context van
een provinciale organisatie;
• Welke instrumenten heeft het middenbestuur tot haar
beschikking om transparant en waardenbewust te ontwerpen en
handelen (beleid en uitvoering);
• Hoe ziet men publieke verantwoording en toetsing van
doeltreffendheid, doelmatigheid en acceptatie van beleid onder
invloed van technologische en datagedreven ontwikkelingen.

 

Wat deze positie uniek maakt
Uniek aan deze promotiepositie is dat je als promovendus, aangesteld bij de TU Delft en begeleid door twee hoogleraren, in de organisatie van de provincie realistische casuïstiek aangeboden krijgt.
Daarmee kun je theoretisch en toegepast onderzoek valideren, en via de ‘triple-helix’ samenwerking kun je adviseren over effecten van technologische innovaties en het beleidsmatig, ruimtelijk, en organisatorisch anticiperen hierop.

Specificaties

Technische Universiteit Delft (TU Delft)

Functie-eisen

Om de provinciale organisatie ten gunste van je onderzoek optimaal te benutten dien je netwerkvaardig, bestuurlijk- en organisatiesensitief te zijn en de Nederlandse taal voldoende te beheersen. Samengevat ben je in deze unieke onderzoekspositie effectief als je, naast voldoende wetenschappelijke kwaliteiten, beschikt over de volgende functie-vereisten en competenties:
• Een afgeronde academische opleiding; bij voorkeur in een
science, technology, engineering en mathematics (STEM)
discipline;
• Stevige affiniteit, vaardigheid en kennis van data-science en/of
AI tools en technieken en/of systeem dynamisch modeleren;
• Aantoonbare belangstelling voor maatschappelijke en ethische
vraagstukken, blijkend uit gevolgde vakken, essays,
werkervaring of maatschappelijke betrokkenheid
• Affiniteit met provinciale beleidsdomeinen op het gebied van
duurzaamheid, infrastructuur, circulaire economie, smart
mobility, ruimtelijke ordening.
• Maatschappelijk betrokken
• Initiatiefrijk en netwerkvaardig
• Bestuurlijk-, organisatie sensitief en Nederlands sprekend

Arbeidsvoorwaarden

Dienstverband voor bepaalde tijd: 4 jaar.

De TU Delft biedt promovendi een contract van 4 jaar aan, met na een jaar een officiële go / no go voortgangsbeoordeling. Salaris en uitkering zijn conform de CAO Nederlandse Universiteiten, oplopend van € 2395, - per maand in het eerste jaar naar € 3061, - in het vierde jaar. Als promovendus sta je ingeschreven bij de TU Delft Graduate School. De TU Delft Graduate School biedt een inspirerende onderzoeksomgeving met een uitstekend team van begeleiders, wetenschappelijk personeel en een mentor. Het Doctoral Education Program is gericht op het ontwikkelen van uw overdraagbare, vakinhoudelijke en onderzoeksvaardigheden.
De TU Delft biedt een aanpasbaar vergoedingspakket, kortingen op zorgverzekeringen en sportabonnementen en een maandelijkse werkkostenbijdrage. Er kunnen flexibele werkschema's worden opgesteld. Voor internationale sollicitanten bieden wij de Coming to Delft Service en Partner Career Advice om u te helpen bij uw verhuizing.

Werkgever

Technische Universiteit Delft

De Technische Universiteit Delft heeft een sterk fundament. Als bouwer van de wereldberoemde Nederlandse waterwerken en pionier in biotech is TU Delft een internationale topuniversiteit die wetenschap, engineering en design combineert. TU Delft staat voor onderwijs, onderzoek en innovatie van wereldklasse om uitdagingen op het gebied van energie, klimaat, mobiliteit, gezondheid en digitale maatschappij aan te gaan. Generaties Delftse ingenieurs hebben bewezen ondernemende probleemoplossers te zijn in bedrijfsleven en in sociale context. Bij TU Delft omarmen we diversiteit en streven we ernaar zo inclusief mogelijk te zijn (zie onze gedragscode). Samen bedenken en ontwikkelen we oplossingen die een positieve invloed hebben op wereldwijde schaal. 

Challenge. Change. Impact!  

Afdeling

Afdeling

TU Delft
De Technische Universiteit Delft heeft een sterk fundament. Als bouwer van de wereldberoemde Nederlandse waterwerken en pionier in biotech is TU Delft een internationale topuniversiteit die wetenschap, engineering en design combineert.
TU Delft staat voor onderwijs, onderzoek en innovatie van wereldklasse om uitdagingen op het gebied van energie, klimaat, mobiliteit, gezondheid en digitale maatschappij aan te gaan. Generaties Delftse ingenieurs hebben bewezen ondernemende probleemoplossers te zijn in bedrijfsleven en in sociale context. Bij TU Delft omarmen we diversiteit en streven we ernaar zo inclusief mogelijk te zijn (zie onze gedragscode). Samen bedenken en ontwikkelen we oplossingen die een positieve invloed hebben op wereldwijde schaal.

Faculteit Techniek Bestuur en Management
De faculteit Techniek Bestuur en Management (TBM) levert een belangrijke bijdrage aan het oplossen van de complexe technisch-maatschappelijke uitdagingen waar wij als maatschappij voor staan. Denk aan energie, klimaat, mobiliteit, ICT, water en cybersecurity vraagstukken. Dit vergt een multidisciplinaire aanpak, die verder kijkt dan techniek. Ons onderwijs en onderzoek bevindt zich dan ook op het raakvlak van techniek, maatschappij en management. We combineren hierbij inzichten uit de technische wetenschappen met die vanuit de geesteswetenschappen en sociale wetenschappen. We zijn ontwerpgericht, internationaal georiënteerd en beschikken over uitgebreide netwerken in de wetenschap en de praktijk. https://www.tudelft.nl/tbm

Provincie Zuid-Holland
Zuid-Holland is een Europese economisch topregio. De Provincie Zuid-Holland (PZH) staat dan ook voor grote maatschappelijk opgaven op het gebied van ruimtelijke ordening, woningbouw, energie transitie, circulaire economie en smart mobility. De huidige Covid-19 crisis voegt daaraan een tot nu toe ongekende dimensie toe en zal ook het beleid op het terrein van gezondheidszorg, sociale zekerheid werkgelegenheid, sociale cohesie, resilience en veiligheid in een compleet nieuw perspectief plaatsen. De omgevingsvisie https://www.zuid-holland.nl/actueel/omgevingsbeleid/ geeft een goede indruk van de dynamische en veelzijdige domeinen waarin het Provinciaal bestuur tussen Rijk en Gemeenten opereert.
PZH onderschrijft de filosofie van minder en overzichtelijker regels, lokaal maatwerk, meer ruimte voor maatschappelijke initiatieven en meer vertrouwen. Toekomstige wetten gaan uit van samenwerking en gecoördineerd optreden van de verschillende overheidslagen. De grote maatschappelijke opgaven zijn vrijwel altijd multischalig en vragen inzet van meerdere overheden en maatschappelijke partijen.
Het is bovenal de bedoeling dat overheden ontwikkelingsgericht, integraal en samen met belanghebbenden gaan werken aan de maatschappelijke opgaven die zich voordoen. Dit is precies de manier waarop het provinciale bestuur van Zuid-Holland wil werken: een partner die open staat voor vernieuwing, samenwerkt, zich dienstbaar opstelt en waar nodig haar verantwoordelijkheid neemt.

Specificaties

  • PhD
  • Gedrag en maatschappij
  • max. 38 uur per week
  • €2395—€3061 per maand
  • Universitair
  • TUD00658

Werkgever

Technische Universiteit Delft (TU Delft)

Lees meer over deze werkgever

Locatie

Mekelweg 2, 2628 CD, Delft

Bekijk op Google Maps

Interesting for you