Senior Onderzoeker Journalistiek in Digitale Transitie

Senior Onderzoeker Journalistiek in Digitale Transitie

Geplaatst Deadline Locatie
6 apr 26 apr Utrecht
Ben jij een gepromoveerde wetenschapper met passie voor journalistiek of media?

Functieomschrijving

Onder meer door digitalisering en druk op de traditionele verdienmodellen, door ingrijpende veranderingen in arbeidsverhoudingen, nieuwe technologieën en toenemende vervaging van grenzen tussen professional en leek staat de journalistiek onder druk. Onderzoek, ook naar mogelijke innovaties, is daarom van groot belang. Het lectoraat Journalistiek in Digitale Transitie, onderdeel van het Kenniscentrum Digital Business & Media, verricht dergelijk onderzoek en zoekt daartoe een nieuwe collega.

Kenniscentrum Digital Business & Media 
Het Kenniscentrum Digital Business & Media onderzoekt met name hoe digitale innovatie de mens van dienst kan zijn. Binnen het Kenniscentrum is een achttal lectoraten actief. Elk daarvan heeft een eigen expertise. Gemeenschappelijk zijn de thema’s digitalisering, innovatie en mensgerichtheid. Gemeenschappelijk is ook de drieledige focus op kennisontwikkeling, beroepspraktijk en onderwijs. Alle onderzoeksvragen komen voort uit de praktijk. De resultaten leiden dus niet alleen tot inzicht maar zijn ook relevant zijn het beroep en degenen die daartoe opgeleid worden.

Lectoraat Kwaliteitsjournalistiek in Digitale Transitie
Ook het lectoraat Kwaliteitsjournalistiek in Digitale Transitie, in de wandelgangen J-Lab genaamd, maakt deel uit van het Kenniscentrum Digital Business & Media. Het lectoraat onderzoekt de betekenis van betrouwbare, relevante en onafhankelijke informatie voor de samenleving. Hierbij ligt de focus op drie domeinen die door de digitalisering sterk aan verandering onderhevig zijn. Deze domeinen beïnvloeden ook de rol en de positie van de onafhankelijke journalistieke professional: 1. het journalistieke productieproces, 2. nieuwe verhaal- en vertelvormen en 3. de impact van de overdracht van informatie en kennis op publiek en samenleving.

Wat je gaat doen
Als senior onderzoeker draag je verantwoordelijkheid voor verschillende projecten. Je initieert ook nieuwe projecten en ondersteunt de lector. Je hebt een actieve rol in het onderhouden van netwerkrelaties binnen de wetenschap en het werkveld. Je vraagt subsidies aan, begeleidt onderzoekers en draagt bij aan kennisverspreiding via publicaties in wetenschappelijke tijdschriften, vakbladen, lezingen en onderwijs. Je begeleidt studenten, docenten en professionals bij hun onderzoek.

Specificaties

Hogeschool Utrecht (HU)

Functie-eisen

Wat jij hebt

 • Je hebt aantoonbare ervaring in het werven van onderzoeksubsidies en het leiden van onderzoeksprojecten.
 • Je bent een gepromoveerde (sociaal) wetenschapper, hebt affiniteit met journalistiek en/of media en bent op de hoogte van relevante ontwikkelingen in het werkveld.
 • Je hebt wetenschappelijke ambities, kunt zelfstandig werken en hebt kennis van wetenschappelijke onderzoeksmethoden.

Wie je bent

 • Je bent communicatief sterk, bent flexibel en kunt goed samenwerken. Daarnaast kijk je kritisch naar je eigen aannames en doet actief mee aan het debat tussen collega’s om onderwijs en onderzoek te verbeteren.
 • Je bent in staat een verbindende rol te spelen in de driehoek onderwijs, onderzoek en praktijk.

Arbeidsvoorwaarden

Dienstverband voor bepaalde tijd: 1 jaar.

Wat wij jou bieden
Je krijgt een D4 jaarcontract met een omvang van 0.4 fte, interne kandidaten behouden hun rechtspositie. Het bruto maandsalaris bij een volledig dienstverband is minimaal 4.445 euro en maximaal 5.717 euro (schaal 12) Daarboven ontvang je volgens cao-hbo een vakantietoeslag van 8% en een gegarandeerde eindejaarsuitekering van 8.3%. Wij hebben daarnaast uitstekende studie- en ontwikkelingsmogelijkheden, een vrijwillige collectieve ziektekostenverzekering en kortingen bij andere verzekeringen, software en sportfaciliteiten.

Werkgever

Hogeschool Utrecht

De HU is een transparante organisatie door open communicatie met elkaar en onze omgeving. De besturingsfilosofie van de HU is gebaseerd op het werken in teams. Uitgangspunt in de samenwerking is dat we onze kennis delen en doen wat we beloven, in- én extern. Dat betekent dat we elkaars verschillende competenties en expertises consistent erkennen, gebruiken, delen en versterken. Zodat we er met elkaar uit halen wat er in zit. Hogeschool Utrecht is een kennisorganisatie. Met hoogwaardig onderwijs en onderzoek werken we aan innovatie en professionalisering van de beroepspraktijk en aan de persoonlijke ontwikkeling van talent. Daarmee dragen we bij aan de sociale, culturele en economische ontwikkeling van een open, rechtvaardige en duurzame samenleving. De HU leidt gemotiveerde studenten op van 17 tot 67 jaar. Het gaat dus niet alleen om instromers op de arbeidsmarkt, maar ook om mensen die al werken en hun kennis en vaardigheden willen actualiseren, verbreden of verdiepen. De maatschappij heeft immers behoefte aan professionals die zich blijven(d) scholen. We hebben een breed opleidingsaanbod dat vrijwel alle (beroeps)sectoren bestrijkt en zijn één van de grootste aanbieders van post-initieel onderwijs en masterstudies.
Met 3500 medewerkers vormen we een grote organisatie waarin de menselijke maat centraal blijft staan. De HU heeft vestigingen in de steden Utrecht en Amersfoort. Daarnaast worden de activiteiten van het Seminarium voor Orthopedagogiek regionaal georganiseerd vanuit de regiokantoren.

Afdeling

Kwaliteitsjournalistiek in Digitale Transitie

Binnen het lectoraat zijn ruim tien docent-onderzoekers werkzaam. Daaronder zijn drie onderzoekers die hun PhD voorbereiden. De onderzoekers houden zich bezig met onderwerpen als Nieuwe journalistieke vertelvormen, VR en AR in de journalistiek, infographics, journalistieke research, datajournalistiek, de toekomst van journalistiek onderwijs en binding door middel van de journalistiek op lokaal niveau. Het onderzoek dient doorwerking te hebben naar beroepspraktijk, wetenschap en onderwijs. Standplaats is Heidelberglaan 15 in Utrecht. In verband met COVID-19 werken we veel vanuit huis.

Additionele informatie

Solliciteren
Wil je meer informatie over deze functie, neem dan contact op met lector Yael de Haan via 06-14245554 of yael.woortman-dehaan@hu.nl. Je kunt uitsluitend online solliciteren tot en met 26 april. De eerste gesprekken vinden in week 19 plaats.
Meer informatie over werken bij Hu is te vinden via www.werkenbijhu.nl.

Specificaties

 • Onderzoek, ontwikkeling, innovatie; Onderwijs; Marketing en communicatie; Beleid- en staf
 • Gedrag en maatschappij; Natuurwetenschappen; Economie; Taal en cultuur
 • max. 16 uur per week
 • €4445—€5717 per maand
 • Gepromoveerd
 • AT 2679047

Werkgever

Hogeschool Utrecht (HU)

Lees meer over deze werkgever

Locatie

Padualaan 97, 3584 CH, Utrecht

Bekijk op Google Maps

Interesting for you

X

Solliciteer op deze vacature

Solliciteer op deze vacature

Dit sollicitatieproces wordt beheerd door de werkgever (Hogeschool Utrecht (HU)). Heb je nog aanvullende vragen over jouw sollicitatie, neem dan contact op met de werkgever.

Bedankt voor je sollicitatie

Voor vragen over jouw sollicitatie kun je contact opnemen met de werkgever.

Tip: sla deze vacature op als favoriet in je AcademicTransfer account. Zo heb je meteen een overzicht en kun je de vacature makkelijk terugvinden. Nog geen account? Maak deze dan nu aan en profiteer van nog meer handige functionaliteiten!

Sollicitatieprocedure

Sollicitatieprocedure

Solliciteer uiterlijk op 26 apr. 2021 23:59 (Europe/Amsterdam).