Bijzonder hoogleraar Licht verstandelijke beperking, ouderschap en jeugdbescherming

Bijzonder hoogleraar Licht verstandelijke beperking, ouderschap en jeugdbescherming

Geplaatst Deadline Locatie
11 mei 24 mei Amsterdam

Je kunt niet meer op deze vacature solliciteren (deadline was 24 mei 2021).

Bekijk het actuele vacature aanbod of kies een item in de hoofdnavigatie hierboven.

Functieomschrijving

De afdeling Pedagogische en Onderwijswetenschappen binnen de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen is verantwoordelijk voor het onderwijs en onderzoek in de pedagogische en onderwijswetenschappen van de UvA. Medewerkers van de afdeling participeren in het College of Child Development and Education, de Graduate School of Child Development and Education, het Research Institute of Child Development and Education en Research Priority Area Yield.

De afdeling zoekt een kandidaat voor de functie van:

Bijzonder hoogleraar Licht verstandelijke beperking, ouderschap en jeugdbescherming.

De bijzondere leerstoel is ingesteld door Partners voor Jeugd, een samenwerkingsverband van organisaties die actief zijn in de (preventieve) jeugdbescherming en jeugdreclassering. Partners voor Jeugd beoogt met deze leerstoel de academische basis van de jeugdbescherming aan cliënten met een beperking te versterken.

Wat ga je doen

De bijzondere leerstoel richt zich op drie aandachtsgebieden:

  1. ontwikkeling theorie over risico- en beschermende factoren voor problematische opvoeding van jeugdigen (van ouders) met een LVB;
  2. effectiviteitsonderzoek van kinderbeschermingsmaatregelen (OTS, Voogdij, UHP) voor jeugdigen (van ouders) met een LVB;
  3. ontwikkeling en effectiviteitsonderzoek van preventieve interventies ter voorkoming van een kinderbeschermingsmaatregel.

De taken van de bijzonder hoogleraar vallen uiteen in drie domeinen: Onderzoek, Onderwijs, en Valorisatie.

Onderzoek

De bijzonder hoogleraar is verantwoordelijk voor het opzetten en de acquisitie van onderzoek, en de begeleiding van onderzoeksprojecten en promovendi. Daarbij werkt hij/zij samen met het onderzoeksteam van het Expertisecentrum William Schrikker, de uitvoeringsorganisaties van Partners voor Jeugd, collega’s van Pedagogische Wetenschappen van de UvA, en externe partners. Het onderzoek en de opgedane kennis moeten ten goede komen aan de praktijk van Partners voor Jeugd en organisaties die werken met jeugdigen en gezinnen van ouders met LVB. Daarmee levert het een bijdrage aan de kwaliteit van zorg aan deze cliënten.

Onderwijs

De bijzonder hoogleraar participeert in het onderwijsaanbod van de BA en MA Pedagogische Wetenschappen van de UvA middels het geven van colleges op het gebied van LVB en ouderschap en gedwongen kader, en het begeleiden van studenten.

Valorisatie

De bijzonder hoogleraar verspreidt kennis, maakt kennis overdraagbaar en beschikbaar voor maatschappelijk gebruik of toepassing in de praktijk. Nieuw opgedane kennis wordt gerapporteerd in (inter)nationale publicaties, en gepresenteerd op (inter)nationale congressen. Studenten en stagiaires participeren in onderzoek van de leerstoel, zodat zij ervaring opdoen met praktijkonderzoek, en een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van nieuwe kennis. Promotietrajecten worden uitgevoerd in samenwerking met de uitvoeringsorganisaties van Partners voor Jeugd en/of andere organisaties die werken met jeugdigen en gezinnen van ouders met LVB, zodat nieuwe kennis direct ten goede komt aan de kwaliteit van zorg aan jeugdigen en gezinnen van ouders met LVB.

Specificaties

Universiteit van Amsterdam (UvA)

Functie-eisen

Wat vragen we van jou

De bijzondere hoogleraar voldoet aan de volgende functie-eisen:

  • gepromoveerd in de sociale wetenschappen;
  • brede en aantoonbare expertise op het gebied van het profiel van de bijzondere leerstoel;
  • ruime ervaring met praktijkgericht onderzoek, bij voorkeur in een instelling voor Jeugdbescherming;
  • zeer goede onderzoekskwaliteiten, onder meer blijkend uit wetenschappelijke artikelen en andere publicaties;
  • goede coachende vaardigheden, blijkend uit succesvolle begeleiding van promovendi;
  • goede contactuele eigenschappen;
  • actieve participatie in onderzoeksnetwerken;
  • goede didactische kwaliteiten en ruime ervaring met het geven van universitair onderwijs, bij voorkeur in bezit van een Basis Kwalificatie Onderwijs (BKO);
  • gebleken bekwaamheid in het verwerven van externe financiering voor onderzoek.

Arbeidsvoorwaarden

Wat bieden we jou

Aanstelling voor 8 uur per week en voor een periode van vijf jaar vindt plaats bij Expertisecentrum William Schrikker; de werkplek is binnen de afdeling Pedagogische en Onderwijswetenschappen van de Faculteit Maatschappij en Gedragswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam.

Werkgever

Universiteit van Amsterdam

Met meer dan 5.000 werknemers, 30.000 studenten en een budget van ruim 600 miljoen euro, is de Universiteit van Amsterdam (UvA) een intellectueel knooppunt binnen Nederland. De UvA heeft zeven faculteiten waar onderwijs en onderzoek plaatsvinden op het gebied van geesteswetenschappen, sociale wetenschappen, economie en bedrijfskunde, rechtsgeleerdheid, natuurwetenschappen, geneeskunde en tandheelkunde. Midden in Amsterdam, op locaties waar disciplines samenkomen en elkaar beïnvloeden.  

De studenten en medewerkers van de UvA zijn onafhankelijke denkers en competente rebellen. Zij durven het aan om dogma’s in twijfel te trekken en nemen geen genoegen met simpele antwoorden of standaardoplossingen. Werken bij de UvA betekent werken in een onafhankelijk, creatief, innovatief en internationaal klimaat. Kenmerkend is de open sfeer en een authentieke betrokkenheid met de stad Amsterdam en de samenleving.

Afdeling

Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen – Afdeling Pedagogische en Onderwijswetenschappen

Over ons

De Faculteit Maatschappij en Gedragswetenschappen (FMG) is de grootste onderwijs- en onderzoeksinstelling op haar gebied in Nederland. Aan de FMG volgen ruim 9.000 studenten onderwijs in één van de vele bachelor en masteropleidingen, georganiseerd in zes onderwijsinstituten. De staf werkt zowel in het onderwijs als in één van de zeven onderzoeksinstituten. Ruim 1.200 medewerkers dragen hier aan bij. De faculteit stimuleert de internationale uitwisseling van kennis en de daarmee verbonden mobiliteit van staf en studenten.

De afdeling Pedagogische en Onderwijswetenschappen (POW) van de FMG is verantwoordelijk voor het onderwijs en onderzoek in de pedagogische en onderwijswetenschappen van de UvA. Medewerkers van de afdeling participeren in het College of Child Development and Education (bacheloronderwijs pedagogiek, onderwijskunde en Universitaire Pabo van Amsterdam), de Graduate School of Child Development and Education ((pre-)masterprogramma’s pedagogiek, onderwijskunde, lerarenopleiding en PhD-opleiding), het Research Institute of Child Development and Education (pedagogisch en onderwijskundig onderzoek) en Research Priority Area Yield (multidisciplinair onderzoek naar de menselijke ontwikkeling).

De FMG is gehuisvest op en rond het Roeterseilandcomplex in het centrum van Amsterdam.

Specificaties

  • Onderwijs; Onderzoek, ontwikkeling, innovatie
  • Gedrag en maatschappij
  • max. 8 uur per week
  • Universitair
  • 21-342

Werkgever

Universiteit van Amsterdam (UvA)

Lees meer over deze werkgever

Locatie

Nieuwe Achtergracht 166, 1018 WV, Amsterdam

Bekijk op Google Maps

Interesting for you