Promovendus bij de vakgroep Pulmonologie / Onderzoeksschool NUTRIM / Faculty of Health, Medicine and Life Sciences

Promovendus bij de vakgroep Pulmonologie / Onderzoeksschool NUTRIM / Faculty of Health, Medicine and Life Sciences

Geplaatst Deadline Locatie
7 jul 21 jul Maastricht

Je kunt niet meer op deze vacature solliciteren (deadline was 21 jul 2021).

Bekijk het actuele vacature aanbod of kies een item in de hoofdnavigatie hierboven.

Binnen dit project trachten we een gecombineerde leefstijlinterventie te ontwikkelen en te implementeren voor personen met een verhoogd risico op een longziekte en voor patiënten die recent gediagnosticeerd zijn met COPD.

Functieomschrijving

Ongeveer 1 op de 7 mensen lijdt aan een longziekte en het is wereldwijd één van de meest voorkomende doodsoorzaken (WHO). Het aantal patiënten met longaandoeningen neemt nog steeds toe. Longaandoeningen zijn vaak ingrijpend voor de patiënt en leiden tot verlies van kwaliteit van leven en arbeidsproductiviteit. Naast de longen zijn andere organen, zoals de spieren, het brein en de darmen, in deze patiënten ook vaak aangetast.

Hoewel roken een veelvoorkomende risicofactor is voor het ontwikkelen van een longziekten, weten we dat andere leefomgeving en leefstijlfactoren zoals fysieke inactiviteit en een slechte kwaliteit van de voeding ook een grote rol spelen. Een optimale leefstijl is daarom nodig voor de preventie van longziekten. Daarnaast kan het verbeteren van de leefstijl bij patiënten in een vroeg stadium van een longaandoening het ziekteverloop gunstig beïnvloeden.

Op dit moment bestaan er al gecombineerde leefstijlinterventie voor personen met een verhoogd risico op diabetes en hart en vaatziekten. Binnen dit project zullen we een soortgelijke gecombineerde leefstijlinterventie ontwikkelen (in samenwerking met wetenschappelijke experts, patiënten en praktijkprofessionals) en implementeren voor personen met een verhoogd risico op longziekten en bij recent gediagnosticeerde patiënten met de chronische longziekte COPD.

De promovendus is verantwoordelijk voor het ontwikkelen van de leefstijlinterventie en het evalueren van het implementatieproces. Hierbij zullen zowel kwantitatieve als kwalitatieve onderzoeksmethoden gebruikt worden. Werkzaamheden betreffen o.a. het rekruteren van proefpersonen, het voorbereiden en uitvoeren van metingen, het houden van interviews, het organiseren van focusgroepen, en het verzamelen en analyseren van onderzoeksgegevens. De promovendus zal de onderzoeksresultaten presenteren op (inter)nationale bijeenkomsten en rapporteren in wetenschappelijke publicaties die onderdeel zullen zijn van een proefschrift leidend tot een succesvolle promotie in 4 jaar.

Dit project is onderdeel van het P4O2 project, een nationaal consortium waarin we biomarkers en innovatieve therapeutische interventies proberen te identificeren om longschade in een vroeg stadium tegen te gaan dan wel om te keren. Het P4O2 project is een publiek private samenwerking met veel verschillende partners. Meer informatie over het P4O2 consortium is te vinden op de website: https://p4o2.org.

Specificaties

Universiteit Maastricht (UM)

Functie-eisen

U bent afgestuurd (MSc of MD) in een gezondheidswetenschappelijke richting en u heeft affiniteit met dit onderwerpt. U beschikt over een echte onderzoeksmentaliteit: ruimdenkend, kritisch, nieuwsgierig, enthousiast, leergierig en nauwkeurig. U bent proactief en in staat onderzoeksplannen mede op te stellen en zelfstandig uit te voeren. U bent een teamspeler en beschikt over goede organisatorische en communicatieve vaardigheden. U beheerst de Nederlandse en Engelse taal in woord en geschrift. Ervaring met klinisch onderzoek is een pre.

Arbeidsvoorwaarden

Dienstverband voor bepaalde tijd: 48 maanden.

Tijdelijk dienstverband voor 4 jaar. Het eerste jaar is een proeftijd. Na een positieve beoordeling wordt de functie met 3 jaar verlengd. Het salaris bedraagt € 2.395,- bruto per maand in het eerste jaar oplopend tot € 3.061,- bruto per maand in het vierde jaar, conform de promovendus salarisschaal (bij een fulltime dienstverband). Elk jaar vindt er een beoordeling plaats.

De arbeidsvoorwaarden van de Universiteit Maastricht zijn grotendeels vastgelegd in de CAO Nederlandse Universiteiten. Daarnaast  gelden lokale bepalingen, specifiek voor de UM. Voor meer informatie raadpleeg de website http://www.maastrichtuniversity.nl > Support > UM-medewerkers.

Werkgever

Universiteit Maastricht

De Universiteit Maastricht (UM) staat bekend om haar unieke innovatieve en probleemgestuurde onderwijssysteem (PGO), dat wordt gekarakteriseerd door een kleinschalige en studentgeoriënteerde benadering. Het onderzoek aan de UM is multidisciplinair en thematisch van aard, en vindt geconcentreerd plaats in onderzoeksinstituten en schools. De UM heeft op dit moment 20.000 studenten en 4.700 medewerkers. Ten gevolge van het sterk internationale karakter is een groot deel van zowel studenten als medewerkers afkomstig uit het buitenland. De UM heeft zes faculteiten: Faculty of Health, Medicine and Life Sciences, Faculty of Law, School of Business and Economics, Faculty of Science and Engineering, Faculty of Arts and Social Sciences en de Faculty of Psychology and Neuroscience. Meer informatie op vindt u op www.maastrichtuniversity.nl.

Afdeling

Vakgroep Pulmonologie

Het onderzoek vindt plaats binnen de vakgroep Pulmonologie (MUMC+). De groep is internationaal voorloper op het gebied van voeding en metabolisme bij longziekten. Hiernaast vindt het onderzoek plaats bij afdeling Interne Geneeskunde van VieCuri Medisch Centrum. Op deze afdeling is een infrastructuur voor toegepast klinisch onderzoek, ondersteund door klinisch epidemiologen.

NUTRIM - School of Nutrition and Translation Research in Metabolism

NUTRIM School of Nutrition and Translation Research in Metabolism (zie www.maastrichtuniversity.nl/research/school/nutrition-and-translational-research-metabolism) is een interfacultair onderzoeksinstituut van de Faculty of Health, Medicine, and Life Sciences. Binnen NUTRIM vindt onderzoek plaats op het gebied van voeding en metabolisme. Dit onderzoek is zowel fundamenteel als toegepast van aard.

Specificaties

  • PhD; Onderzoek, ontwikkeling, innovatie
  • Gezondheid
  • 36—40 uur per week
  • €2395—€3061 per maand
  • Universitair
  • AT2021.274

Werkgever

Universiteit Maastricht (UM)

Lees meer over deze werkgever

Locatie

Universiteitssingel 50, 6229 ER, Maastricht

Bekijk op Google Maps

Interesting for you