Arts-onderzoeker Synbiotica en fecestransplantatie voor NASH

Arts-onderzoeker Synbiotica en fecestransplantatie voor NASH

Geplaatst Deadline Locatie
5 nov 28 nov Amsterdam

Je kunt niet meer op deze vacature solliciteren (deadline was 28 nov 2021).

Bekijk het actuele vacature aanbod of kies een item in de hoofdnavigatie hierboven.

Arts-onderzoeker Synbiotica en fecestransplantatie voor non-alcoholic steatohepatitis (NASH).

Functieomschrijving

Wat ga je doen?
Als arts-onderzoeker kom je onze translationele NASH-onderzoeksgroep versterken. NASH (niet-alcoholische steatohepatitis) is een steeds frequenter voorkomende en ernstiger verlopende leverziekte die veel voorkomt bij patients met obesitas en diabetes mellitus type 2, maar waarvoor momenteel nog geen bewezen effectieve therapie bestaat. Een breed gedragen hypothese is dat het darmmicrobioom aangewend kan worden om NASH te behandelen, maar tot nu toe is dit potentieel nog niet aangeboord. Onze onderzoeksgroep heeft de kennis en positie om deze belangrijke vraag te beantwoorden. In dit traject ga je onderzoeken wat het effect is van een fecestransplantatie gecombineerd met synbiotica (pre- en probiotica) op de lever van patiënten met leverfibrose ten gevolge van NASH. Dit medische onderzoek wordt gecompleteerd door mechanistische studies in anaerobe bacteriën en in een muismodel voor NASH. Het project is tot stand gekomen door een samenwerking van Amsterdam UMC met Caelus Health (Public Private Partnership grant van Health~Holland). De arts-onderzoeker krijgt de kans om zelf een full translational PhD project te doen. Ondersteund door je begeleiders en het team, leid je de studie bij de patiënten met NASH en kan je ook je ambitie en skills ontwikkelen in de bacteriekweken en het muisonderzoek. Daarnaast draai je mee in onze lopende groepsonderzoeken, zoals het Amsterdam NAFLD-NASH cohort dat we momenteel opbouwen. Het promotie-onderzoek vindt plaats bij de onderafdeling Vasculaire geneeskunde van de afdeling Interne geneeskunde in het Amsterdam UMC, locatie AMC. Onze NASH-groep heeft nauwe samenwerking met de afdeling Hepatologie, Pathologie en de afdeling Medische Fysica/Radiologie.

Over het project
Het translationele en multidisciplinaire karakter van dit promotie-onderzoek is kenmerkend voor het wetenschappelijk onderzoek bij onze afdeling Vasculaire Geneeskunde, waar het vertalen van moleculaire bevindingen naar nieuwe inzichten voor de patiënt en innovatie op klinisch vlak breed gedragen waarden zijn. Op klinisch vlak wil onze NASH-groep de komende jaren bijdragen aan gerichtere zorg voor patiënten met NASH met betere non-invasieve testen en minder leverbiopten, zoals blijkt uit ons ANCHOR cohort-onderzoek en het zojuist opgerichte NAFLD-NL consortium. Op mechanistisch vlak vinden we de vertaalslag van darmmicrobioom-inzichten naar gerichte therapie belangrijk, zodat we patiënten met ernstige vormen van NASH die wij op onze spreekuren zien in de toekomst een gerichtere behandeling te bieden hebben. Jouw promotie-onderzoek zal een belangrijke bijdrage aan beide doelen leveren!

Specificaties

Academisch Medisch Centrum (AMC)

Functie-eisen

Wat neem je mee?

 • We zoeken een basisarts die bij voorkeur affiniteit heeft met translationeel wetenschappelijk onderzoek, vooral met het klinische patiëntenonderzoek; affiniteit met labwerk (celkweek- en muismodel-onderzoek) strekt tot aanbeveling maar is geen voorwaarde.
 • We zoeken een teamplayer met een drive voor science en een goed analytisch vermogen, die de uitdagende projecten binnen dit promotietraject kan organiseren en de ambitie heeft ze tot een goed einde te brengen in zijn/haar proefschrift.

Arbeidsvoorwaarden

Dienstverband voor bepaalde tijd: 12 maanden, met een verlenging tot in totaal 48 maanden.

Wat bieden we jou?

 • Een vliegende start van jouw carrière in het onderzoekswerk.
 • Alle ruimte voor jouw drive om de zorg van morgen vorm te geven.
 • Werken aan grootschalig én eigen onderzoek, met gemotiveerde collega’s uit alle hoeken van de wereld.
 • Wij bieden een contract voor 12 maanden, met een verlenging tot in totaal 48 maanden.
 • Naast een goed basissalaris krijg je onder andere 8,3% eindejaarsuitkering en 8% vakantietoeslag. Bereken hier jouw netto salaris.
 • Pensioenopbouw bij BeFrank, een modern, begrijpelijk en eerlijk geprijsd pensioen.
 • Uitstekende bereikbaarheid met het OV en vergoeding van een groot deel van je reiskosten. Daarnaast hebben we voldoende parkeerplaatsen voor de deur én een goede fietsregeling.

Bekijk alle arbeidsvoorwaarden van Amsterdam UMC

Werkgever

AMC

Als universitair medisch centrum heeft het AMC drie hoofdtaken. Voorop staat de behandeling van patiënten. Daarnaast wordt in het AMC veel medisch-wetenschappelijk onderzoek verricht. Derde hoofdtaak is het verzorgen van onderwijs en opleiding.

Afdeling

Projecten op het gebied van NASH, darmmicrobioom en plasma-lipiden

Als arts-onderzoeker word je begeleid door een team van co-promotoren en een promoter. Je komt te werken in de groep van dr. Holleboom, dr. Grefhorst en dr. Herrema, in een club van arts-onderzoekers en biologen met projecten op het gebied van NASH, darmmicrobioom en plasma-lipiden. Het afdelingshoofd is prof. Max Nieuwdorp en hij is ook beoogd promotor van jouw promotietraject. Je werkt samen met andere promovendi, onderzoeksverpleegkundigen, laboratoriummedewerkers en radiologielaboranten. Voor de patiëntstudie is er daarnaast contact met de hepatologen in het Amsterdam UMC. Dit promotieonderzoek vindt plaats in samenwerking met Caelus Health o.l.v. dr. Luc Sterkman en prof. Willem de Vos, met wie periodieke besprekingen zullen plaatsvinden.

Specificaties

 • Onderzoek, ontwikkeling, innovatie; Medisch personeel (anios, aios, specialist); Techniek / laboratorium; PhD
 • Gezondheid
 • max. 36 uur per week
 • €2911—€4615 per maand
 • Universitair
 • AT Arts-onderzoeker Synbiotica

Werkgever

Academisch Medisch Centrum (AMC)

Lees meer over deze werkgever

Locatie

Meibergdreef 9, 1105 AZ, Amsterdam

Bekijk op Google Maps

Interesting for you