Universitair Docent Technology Enhanced Science Education (0,8 - 1,0 fte)

Universitair Docent Technology Enhanced Science Education (0,8 - 1,0 fte)

Geplaatst Deadline Locatie
23 dec gisteren Utrecht

Je kunt niet meer op deze vacature solliciteren (deadline was gisteren).

Bekijk het actuele vacature aanbod of kies een item in de hoofdnavigatie hierboven.

Wil jij je talenten inzetten voor de ontwikkeling van en het onderzoek naar innovatieve vormen van wetenschapsonderwijs met technologische ondersteuning?

Functieomschrijving

Als onze nieuwe universitair docent ga je onderzoek doen op het gebied van technologie als ondersteuning van leren in de natuurwetenschappen (natuurkunde, scheikunde, biologie en NLT). In dit onderzoek maak je gebruik van de faciliteiten van ons Teaching and Learning Lab (TLL). De focus van het onderzoek is het ondersteunen van leren van én leren over wetenschap, zoals systeemdenken, modelleren, empirisch onderzoek en de aard van wetenschap. Hierbij ligt de focus op het gebruik van technologie zoals computersimulaties, augmented en virtual reality, alsmede interactieve technologie zoals gedeelde virtuele ruimtes.

Je bestudeert deze leerprocessen in verschillende onderwijssituaties, variërend van een-op-een situaties tot onderwijs in klassen, hybride vormen en volledig online onderwijs. Het doel is een gedetailleerd begrip verkrijgen van de interactie tussen docent, leerling en de technologie, met als belangrijkste focus het optimaliseren van die leerprocessen.

De taken van de universitair docent zullen bestaan uit:

 • het opzetten en uitvoeren van bèta-didactisch onderzoek zoals hierboven beschreven;
 • verwerven van fondsen door middel van het schrijven van onderzoeksaanvragen;
 • de begeleiding van promovendi;
 • het verzorgen van onderwijs in de Master Science Education and Communication, inclusief het begeleiden van afstudeerprojecten;
 • bijdragen aan projecten rond outreach en valorisatie, zoals ons U-Talent programma voor talentontwikkeling.

Specificaties

Universiteit Utrecht

Functie-eisen

We zoeken een enthousiaste en betrokken collega met een hart voor onderwijs. We zien graag dat je de volgende kwalificaties meebrengt:

 • een promotie in een relevant onderwerp, bijvoorbeeld in onderwijskunde of didactiek van de natuurwetenschappen;
 • een achtergrond in natuurwetenschap, bijvoorbeeld met een bachelordiploma, of aantoonbare ervaring in dit gebied;
 • aantoonbare belangstelling voor onderzoek in didactiek van de natuurwetenschappen;
 • ervaring in onderzoek naar technology enhanced education;
 • een lesbevoegdheid in een natuurwetenschappelijk vak wordt beschouwd als een voordeel.

Arbeidsvoorwaarden

 • een dienstverband als Universitair docent, in eerste instantie voor 1 jaar (inclusief 2 maanden proeftijd), met uitzicht op een dienstverband voor onbepaalde tijd;
 • een bruto salaris tussen €3.821,- en €5.230,- (schaal 11 van de CAO voor Nederlandse universiteiten);
 • 8% vakantiegeld en een 8.3% eindejaarsuitkering);
 • opname in het ABP, recht op collectieve verzekeringen en ouderschapsverlof, gebaseerd op de CAO voor Nederlandse universiteiten.
Verder heeft de Universiteit Utrecht een aantrekkelijk pakket arbeidsvoorwaarden, waaronder keuze voor een goede balans tussen werk en privé (onder andere een goede verlofregeling), ontwikkelingsmogelijkheden en een uitstekende pensioenregeling. Kijk hier voor meer informatie over werken bij de Universiteit Utrecht.

Werkgever

Het dienstverband vindt plaats in de Didactiek van  Natuurwetenschappen (Science) groep bij het Freudenthal Instituut (FI). De missie van het FI is om door middel van onderwijs, onderzoek en professionalisering bij te dragen aan hoogwaardig onderwijs in wiskunde en natuurwetenschappen. Het FI bestaat uit de groepen Didactiek van Wiskunde, Didactiek van Natuurwetenschappen (Science), Public engagement & wetenschapscommunicatie, History and Philosophy of Science (HPS) en U-Talent. De groep Science bestaat uit ongeveer vijftien medewerkers en tien promovendi, van wie het grootste deel in deeltijd werkt. De groep houdt zich bezig met onderwijs, vakdidactisch onderzoek, en outreach activiteiten voor het onderwijsveld, zoals conferenties voor leraren en lerarenopleiders.

De faculteit Bètawetenschappen kent zes departementen: Biologie, Farmaceutische Wetenschappen, Informatica, Natuurkunde, Scheikunde en Wiskunde. Elk van deze departementen richt zich, veelal in samenwerking met groepen binnen en buiten de faculteit, op belangrijke maatschappelijke vraagstukken.

De Universiteit Utrecht is een vriendelijke en ambitieuze universiteit. We verwelkomen graag nieuwe wetenschappers in onze stad, die een bloeiend cultureel centrum kent. We staan bekend om ons innovatieve interdisciplinaire onderzoek en onze nadruk op inspirerend onderzoek en excellent onderwijs. We staan ook bekend om onze vertrouwde sfeer en de 'can-do' mentaliteit van onze mensen. Deze levendige en inspirerende academische omgeving trekt hoogleraren, onderzoekers en promovendi van over de hele wereld aan, waardoor zowel de universiteit als de faculteit Bètawetenschappen een levendige en diverse internationale gemeenschap vormen.

Specificaties

 • Lector; Universitair docent; Universitair hoofddocent; Hoogleraar
 • Natuurwetenschappen
 • 32—40 uur per week
 • €3821—€5230 per maand
 • Universitair
 • 1181110

Werkgever

Universiteit Utrecht

Lees meer over deze werkgever

Locatie

Domplein 29, 3512 JE, Utrecht

Bekijk op Google Maps

Interesting for you