Promovendi voor het project ‘Nederlandse scheepvaart, klimaat en (leef)milieu, 1621-1939’

Promovendi voor het project ‘Nederlandse scheepvaart, klimaat en (leef)milieu, 1621-1939’

Geplaatst Deadline Locatie
14 jan 28 feb Leiden

Je kunt niet meer op deze vacature solliciteren (deadline was 28 feb 2022).

Bekijk het actuele vacature aanbod of kies een item in de hoofdnavigatie hierboven.

Functieomschrijving

De Faculteit der Geesteswetenschappen, Instituut voor Geschiedenis, zoekt

Twee Promovendi (1.0 fte) voor het project ‘Nederlandse scheepvaart, klimaat en (leef)milieu, 1621-1939’
 
Projectbeschrijving
Bij de leerstoel Zeegeschiedenis (specialisatie Colonial and Global History) van het Instituut voor Geschiedenis van de Faculteit der Geesteswetenschappen is per 1 mei 2022 plaats voor twee enthousiaste promovendi met aantoonbare belangstelling voor maritieme geschiedenis en cultuur en een brede maatschappelijke blik op urgente mondiale problemen zoals klimaat, voedselschaarste en (tropische) ziektes.
 
Het onderzoek bestaat uit twee deelprojecten, die elk moeten leiden tot een wetenschappelijk proefschrift. Project 1 richt zich op voedselvoorziening in de Nederlands-Atlantische wereld ten tijde van de ‘oude’ West-Indische Compagnie (1621-1674), en draait om de vraag waarom zowel Nederlandse kolonies in de Amerika’s en West-Afrika, als oorlogsbodems, handelsexpedities en slavenschepen zo lang afhankelijk bleven van bevoorrading uit Europa. Project 2 richt zich op besmettelijke ziektes aan boord van Nederlandse schepen tijdens de overgang van zeil naar stoom, en de inrichting van speciale quarantainestations in Europese, Caribische en Aziatische wateren (1813-1939), met speciale aandacht voor vragen rondom verspreiding van ziektes, koloniale regelgeving, etnische segregatie en internationale gezondheidspolitiek.
 
Het onderzoeksproject wordt grotendeels gefinancierd door de Samenwerkende Maritieme Fondsen, met ondersteuning van het Leids Universiteits Fonds (LUF), Stichting Zabawas, de Van Ommeren-de Voogt Stichting en de Marinus Plantema Stichting.

Werkzaamheden
•    Het schrijven van een proefschrift in het Engels binnen vier jaar
•    Het publiceren van de onderzoeksresultaten in peer-reviewed academische tijdschriften
•    Het presenteren van de onderzoeksresultaten in workshops en conferenties
•    Het beschikbaar maken van de onderzoeksresultaten voor een tentoonstelling in een museum
•    Het participeren in PhD-cursussen van de Graduate School en de landelijke onderzoeksschool
•    Het verzorgen van BA-onderwijs binnen de sectie Nederlandse Geschiedenis in het tweede en derde jaar van de aanstelling

Specificaties

Universiteit Leiden

Functie-eisen

Uw profiel
•    (Res)MA Geschiedenis
•    Aantoonbare belangstelling voor maritieme en koloniale/mondiale (global) geschiedenis
•    Affiniteit met de thema’s scheepvaart, klimaat en leefmilieu
•    Uitstekende beheersing van het Nederlands
•    Goede beheersing van het Engels
•    Ervaring in het werken met en lezen van primaire bronnen
•    Zelfstandig en in teamverband kunnen werken

Arbeidsvoorwaarden

Wij bieden
Het betreft een aanstelling conform de cao Nederlandse Universiteiten in eerste instantie voor de duur van 1 jaar. Na een positieve evaluatie volgt een verlenging van drie jaar (1.0 fte) of vier jaar (0.8 fte). Het salaris bedraagt, afhankelijk van opleiding en werkervaring, minimaal € 2.434 en maximaal € 3.111 bruto per maand bij een fulltime aanstelling.
 
Daarnaast kent de Universiteit Leiden goede arbeidsvoorwaarden.  Zo is er sprake van een eindejaarsuitkering (8,3%), vakantietoeslag (8%), uitstekende opleidingsfaciliteiten, betaald ouderschapsverlof en de mogelijkheid om via een keuzemodel arbeidsvoorwaarden op maat te kiezen. Alle informatie hierover kunt u nalezen op de website.

Werkgever

Beschrijving organisatie
De Faculteit Geesteswetenschappen is rijk aan expertise op het terrein van de filosofie, geschiedenis, kunstgeschiedenis, kunsten, letterkunde, taalkunde, religiestudies en regiostudies van vrijwel de gehele wereld. Ons universitaire motto ‘Bij ons leer je de wereld kennen’ brengen wij dagelijks in praktijk met hoogwaardig onderwijs door gepassioneerde docenten en onderzoek van internationaal erkend hoog niveau. Hierin wordt de organisatie ondersteund door een professionele staf. Met 1.000 medewerkers verzorgt de faculteit 26 master- en 24 bacheloropleidingen voor ruim 7.000 studenten. Meer informatie is te vinden op de website.
 
Het Instituut voor Geschiedenis is één van de wetenschappelijke instituten van de Faculteit. Het instituut is verantwoordelijk voor het grootste deel van het historisch onderwijs en onderzoek dat binnen de Universiteit Leiden wordt uitgevoerd en telt ruim 120 medewerkers. Het instituut combineert een brede aandacht voor historische ontwikkelingen en fenomenen met een duidelijke focus op verbindingen en vergelijkingen in tijd en ruimte. Een traditie van bestudering van primaire bronnen gaat vergezeld van een probleemgestuurde aanpak en een duidelijke inkadering in historiografische debatten.
 
De kracht van het instituut ligt vooral in de breedte van het onderzoek tussen Europese, Amerikaanse, Aziatische en Afrikaanse samenlevingen, de specifieke beoefening van de Nederlandse geschiedenis, de methodologische diversiteit en de interactie met kennis- en erfgoedinstellingen (bibliotheken, archieven en musea). Meer informatie over het instituut vindt u op de website.
 
Het project sluit aan bij het onderzoeksprogramma Colonial and Global History, 1200-present (Voor meer informatie, zie hier) van het Instituut voor Geschiedenis. De vakgroep Zeegeschiedenis werkt intensief samen met erfgoedinstellingen als Het Scheepvaartmuseum (Amsterdam) en het Maritiem Museum Rotterdam. Op termijn behoort het organiseren van een tentoonstelling in één van beide musea op basis van het onderzoek tot de mogelijkheden.

Specificaties

  • PhD
  • 22-002 10471

Werkgever

Universiteit Leiden

Lees meer over deze werkgever

Locatie

Rapenburg, 2311, Leiden

Bekijk op Google Maps

Interesting for you