Twee universitair docenten ‘recht en technologie’ (0,8-1,0 fte)

Twee universitair docenten ‘recht en technologie’ (0,8-1,0 fte)

Geplaatst Deadline Locatie
20 mei 23 mei Maastricht

Je kunt niet meer op deze vacature solliciteren (deadline was 23 mei 2022).

Bekijk het actuele vacature aanbod of kies een item in de hoofdnavigatie hierboven.

Functieomschrijving

Zoeken in het duister te verwachten. Strubbelingen waarschijnlijk. Impactvolle resultaten verzekerd. Als universitair docent heb je een gevarieerd takenpakket. Je verricht innovatief en kwalitatief hoogstaand onderzoek, schrijft onderzoeksvoorstellen, verzorgt onderwijs en neemt deel aan administratieve activiteiten.

De toepassing van computationele methoden in het juridische domein zal naar verwachting een revolutie teweegbrengen in de juridische academie en praktijk. Er is een groeiende behoefte aan het ontwikkelen van data-infrastructuren voor het juridische domein en aan het testen van methodologieën voor juridische analyse om empirische onderzoeksvragen te beantwoorden. Deze vacature helpt in deze behoefte te voorzien door bij te dragen aan baanbrekend onderzoek waarbij technologie wordt toegepast op een juridische of regelgevende context. Je krijgt de kans om samen te werken met juridische onderzoekers en data-/ AI-onderzoekers, en om computerwetenschappelijke methoden en oplossingen toe te passen (en te leren) in relatie tot het juridische domein.

Het pakket aan verantwoordelijkheden zul je onder andere in staat stellen om:

 • Te groeien in de academische wereld
 • Een pionier te zijn op het gebied van recht en technologie
 • Samen te werken met deskundigen op het gebied van recht en informatica
 • Individueel en samen te werken
 • Netwerken op te bouwen
 • Deel te nemen aan onderzoeksprojecten en deze te leiden
 • Strategieën te ontwikkelen om onderzoeksresultaten om te zetten in innovatie
 • Cursussen en onderwijsprogramma’s te ontwikkelen en te verzorgen op het snijvlak van recht en technologie

Wij nodigen sollicitanten uit voor een functie waarin nauw wordt samengewerkt met het Institute of Data Science en het Department of Knowledge Engineering van de Universiteit Maastricht. Je komt terecht in een levendige gemeenschap waar rechtsgeleerden en computerwetenschappers elkaar ontmoeten en interdisciplinaire teams vormen die werken op het snijvlak van recht en technologie.

De exacte arbeidsvoorwaarden zullen afhangen van de kwalificaties en ervaring van de kandidaat. De startdatum is bij voorkeur rond de zomer van 2022.

Specificaties

Universiteit Maastricht (UM)

Functie-eisen

 • Gepromoveerd zijn in de rechten (of gepromoveerd zijn op het moment van aanstelling)
 • Deskundigheid op een of meer van de volgende gebieden: contractenrecht, aansprakelijkheidsrecht, familierecht, goederenrecht, insolventierecht, ondernemingsrecht, internationaal privaatrecht
 • Uitmuntendheid in onderzoek en, bij voorkeur, een staat van dienst op het gebied van het verkrijgen van onderzoeksfinanciering
 • Ervaring in het verzorgen van onderwijs
 • In staat om in het Nederlands te doceren. Bereidheid om onderwijs in het Engels te verzorgen
 • Ervaring met het begeleiden van bachelor-, master-, of PhD-studenten
 • Beschikken over een Basiskwalificatie Onderwijs (BKO) of bereid zijn deze te behalen binnen twee jaar na de aanstelling
 • Teamspeler
 •  (optioneel) Geek-vriendelijk.

Arbeidsvoorwaarden

Dienstverband voor bepaalde tijd: 12-18 maanden, met mogelijkheid tot een vast contract.

U wordt tijdelijk voor 12 of 18 maanden (afhankelijk van uw arbeidsverleden) aangesteld als universitair docent (niveau 2) en werkt mee aan het ontwikkelen en bereiken van specifieke ontwikkelingsdoelen. Tegen het einde van deze contractperiode zal worden besloten of u al dan niet een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd krijgt. Uw ontwikkelingsdoelen bieden u ook de mogelijkheid om door te groeien naar de functie van universitair docent (niveau 1).

Het salaris is afhankelijk van academische kwalificaties en ervaring. Het salaris zal worden vastgesteld tussen een minimum bruto maandsalaris van € 3.821,- en een maximum bruto maandsalaris van € 5.230,- (volgens universitair docent 2), gebaseerd op een voltijds dienstverband, van de CAO Nederlandse Universiteiten. Voor mensen die vanuit het buitenland worden geworven kan een verlaagd tarief inkomstenbelasting gelden. De Universiteit Maastricht kent aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden, waaronder een pensioenregeling, vakantiedagen, vakantiegeld en een eindejaarsuitkering.

De arbeidsvoorwaarden van de Universiteit Maastricht zijn grotendeels vastgelegd in de CAO Nederlandse Universiteiten. Daarnaast  gelden lokale bepalingen, specifiek voor de UM. Voor meer informatie raadpleeg de website  http://www.maastrichtuniversity.nl > Over de UM > Werken bij de UM

De voorkeur gaat uit naar een startdatum voor, tijdens of na de zomer.

Werkgever

Maastricht University

De Universiteit Maastricht (UM) staat bekend om haar unieke innovatieve en probleemgestuurde onderwijssysteem (PGO), dat wordt gekarakteriseerd door een kleinschalige en studentgeoriënteerde benadering. Het onderzoek aan de UM is multidisciplinair en thematisch van aard, en vindt geconcentreerd plaats in onderzoeksinstituten en schools. De UM heeft op dit moment bijna 22.000 studenten en circa 5.000 medewerkers. Ten gevolge van het sterk internationale karakter is een groot deel van zowel studenten als medewerkers afkomstig uit het buitenland. De UM heeft zes faculteiten: Faculty of Health, Medicine and Life Sciences, Faculty of Law, School of Business and Economics, Faculty of Science and Engineering, Faculty of Arts and Social Sciences en de Faculty of Psychology and Neuroscience.

Afdeling

Faculteit der Rechtsgeleerdheid

De Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Universiteit Maastricht verzorgt uitdagend en kwalitatief hoogstaand juridisch onderwijs voor bachelor- en masterstudenten. De faculteit is een pionier in kleinschalig en innovatief onderwijs en leidt juristen op voor zowel de nationale als internationale arbeidsmarkt. De faculteit staat in de top 3 van rechtenfaculteiten in de EU en is met 51% buitenlandse studenten de meest internationale rechtenfaculteit van Europa. De faculteit telt 3000 studenten en meer dan 300 medewerkers. De Universiteit Maastricht biedt je een unieke internationale ervaring in een Nederlandse stad.

Het onderzoek binnen de faculteit wordt verricht binnen een van de facultaire onderzoeksinstituten en de Maastricht Graduate School of Law. De focus van het onderzoek ligt op Europese en internationale aspecten van het recht, mensenrechten, migratie, en recht & technologie. De faculteit hecht veel belang aan zowel fundamenteel als meer praktisch onderzoek en staat bekend om haar stimulerende onderzoeks- en onderwijsklimaat.

De bestuurlijke eenheid waaronder de functie is ondergebracht, betreft de capaciteitsgroep Privaatrecht. Deze afdeling bestaat uit een dynamische groep onderzoekers en docenten. Collega's beschrijven het departement als een boeiende, inspirerende en diverse maar inclusieve omgeving die professionele ontwikkeling, ambitie en innovatief onderzoek op het gebied van privaatrecht stimuleert. De sfeer is er een van academische vrijheid. U kunt zich zowel binnen als buiten de Faculteit der Rechtsgeleerdheid bezighouden met tal van andere activiteiten, zowel op het gebied van onderwijs, management, strategie als extra-curriculaire activiteiten. Er zal steun worden verleend voor het aanvragen van beurzen.

Het onderzoek zal worden uitgevoerd in het Maastricht Law and Tech Lab. Het Lab is ingebed in de Faculteit der Rechtsgeleerdheid en heeft als doel innovatief onderzoek te verrichten en een creatieve gemeenschap van onderzoekers, docenten en studenten op te bouwen op het snijvlak van recht, technologie, data science en knowledge engineering. Het Lab analyseert hoe technologie en informatica kunnen worden ingezet in de samenleving om het recht beter te begrijpen, toe te passen en te evalueren, hoe technologie en informatica de toegang tot recht en justitie in de samenleving kunnen vergroten, en het analyseert de ethische, juridische en sociale kwesties die voortvloeien uit technologische innovaties. De activiteiten worden uitgevoerd in samenwerking tussen juristen, computer- en datawetenschappers en/of kennisingenieurs.

Specificaties

 • Universitair docent; Onderzoek, ontwikkeling, innovatie; Onderwijs
 • Recht
 • €3821—€5230 per maand
 • Gepromoveerd
 • AT2022.225B

Werkgever

Universiteit Maastricht (UM)

Lees meer over deze werkgever

Locatie

Bouillonstraat 1-3, 6211 LH, Maastricht

Bekijk op Google Maps

Interesting for you