Universitair Docent Onderwijs, burgerschap en democratie in een digitale wereld

Universitair Docent Onderwijs, burgerschap en democratie in een digitale wereld

Geplaatst Deadline Locatie
28 sep 21 okt Amsterdam

Je kunt niet meer op deze vacature solliciteren (deadline was 21 okt 2022).

Bekijk het actuele vacature aanbod of kies een item in de hoofdnavigatie hierboven.

Functieomschrijving

De Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen, Faculteit der Geesteswetenschappen, Faculteit Economie en Bedrijfskunde en Faculteit der Rechtsgeleerdheid gaan extra investeren in het interdisciplinaire thema 'Onderwijs, burgerschap en democratie in een digitale wereld'. Rond dit thema worden diverse Universitair Docenten aangesteld.

Onze digitale wereld biedt nieuwe innovatieve instrumenten, een grotere toegang tot informatie en verbeterde mogelijkheden tot participatie in de samenleving. Goed burgerschap in een digitale wereld vergt nieuwe vaardigheden, competenties, attitudes en gedrag. Daarbij brengen digitale platformen ook schaduwkanten met zich mee, zoals online uitsluiting, polarisatie en desinformatie. Bovendien kunnen technologieën en processen sociale ongelijkheden bevestigen en versterken. Onderwijs vervult daarbij een belangrijke rol bij de voorbereiding op deelname aan onze samenleving en democratie. Heb je deskundigheid op het gebied van: het belang van (de ontwikkeling van) digitaal burgerschap van (kwetsbare) jongeren; de rol van digitale technologie bij ontwikkeling van democratische houdingen; de relatie tussen de ontwikkeling van digitale geletterdheid en burgerschap? Online maatschappelijke participatie van jongeren? Ben je een gedreven onderzoeker en kan jij relevant nieuw onderzoek initiëren? Wij zoeken een Universitair Docent voor een aanstelling bij de afdeling Pedagogische en Onderwijswetenschappen.

Als Universitair Docent zal je deel uitmaken van de programmagroep Onderwijswetenschappen of Forensische Orthopedagogiek. De programmagroepen maken deel uit van de afdeling Pedagogische en Onderwijswetenschappen (POW) en zijn verantwoordelijk voor het onderwijs en onderzoek in de pedagogische en onderwijswetenschappen van de UvA. Medewerkers van de afdeling participeren in het College of Child Development and Education (bacheloronderwijs pedagogische wetenschappen, onderwijswetenschappen en Universitaire Pabo van Amsterdam), de Graduate School of Child Development and Education (masterprogramma's pedagogische wetenschappen, onderwijswetenschappen, lerarenopleiding en PhD-opleiding), en het Research Institute of Child Development and Education (pedagogisch en onderwijskundig onderzoek). Daarnaast zal je ook samenwerken in interdisciplinair verband rond 'Onderwijs, burgerschap en democratie in een digitale wereld'. Binnen de faculteit zal worden samengewerkt met Universitair Docenten die aangesteld worden bij de afdelingen communicatiewetenschap, politicologie, psychologie en sociale wetenschappen. Daarnaast zal ook samenwerking gezocht worden met voornoemde faculteiten. Over de specifieke focus van je onderwijs en onderzoek gaan wij graag in overleg.

Wat ga je doen
 • Je bouwt aan je eigen onderzoekslijn binnen het thema 'Onderwijs, burgerschap en democratie in een digitale wereld'.
 • Je ontwikkelt en verzorgt bachelor- en/of masteronderwijs binnen één van de betrokken opleidingen.
 • Je presenteert en publiceert over je onderzoek voor een internationaal wetenschappelijk publiek.
 • Je bent actief in verwerven van onderzoeksubsidies.
 • Je zoekt (kennis)uitwisseling en (onderzoeks)samenwerking met professionals op jouw onderzoeksterrein.
 • Je draagt positief bij aan de organisatie en samenwerking binnen de programmagroep en de afdeling.
 • Je werkt samen met andere Universitair Docenten binnen en buiten de faculteit aan interdisciplinaire onderzoeks- en onderwijsprogramma's rond het thema 'Onderwijs, burgerschap en democratie in een digitale wereld'.

Specificaties

Universiteit van Amsterdam (UvA)

Functie-eisen

Je hebt:
 • een afgerond promotietraject in de sociale wetenschappen op een terrein relevant voor de Onderwijswetenschappen of Forensische Orthopedagogiek;
 • aantoonbare ervaring in onderzoek over een onderwerp dat relevant is voor het thema 'Onderwijs, burgerschap en democratie in een digitale wereld', of een deelthema;
 • uitstekende onderzoeksvaardigheden, blijkend uit publicaties in internationale tijdschriften;
 • originele ideeën voor nieuw, relevant onderzoek op het thema 'Onderwijs, burgerschap en democratie in een digitale wereld';
 • ervaring met het geven van wetenschappelijk onderwijs;
 • goede communicatieve, sociale en organisatorische eigenschappen.
Daarnaast ben je een enthousiaste collega die graag kennis deelt, open science omarmt, nieuwsgierig, kritisch en leergierig is.

Arbeidsvoorwaarden

Het betreft een dienstverband voor 32 - 38 uur per week, voor de duur van 12 tot 18 maanden (e.e.a. afhankelijk van of je al in dienst bent bij de UvA), met bij goed functioneren uitzicht op een vast dienstverband. Het salaris bedraagt, afhankelijk van opleiding en relevante werkervaring, minimaal € 3.974 en maximaal € 5.439/€6.181 bruto per maand (schaal 11- schaal 12) op basis van volledige werktijd (38 uur per week), exclusief 8% vakantie- en 8,3% eindejaarsuitkering. De Cao Nederlandse Universiteiten is van toepassing. Daarnaast bieden we een uitgebreid pakket secundaire arbeidsvoorwaarden, waaronder een ruime vakantieregeling, een menukaart arbeidsvoorwaarden en vinden we het belangrijk dat je jezelf blijft ontwikkelen en professionaliseren. We hebben hiervoor uitstekende studie- en ontwikkelingsmogelijkheden.

Wat bieden we je verder?
 • een uitdagende werkplek met afwisselende werkzaamheden en volop ruimte voor eigen initiatief en ontwikkeling bij een inspirerende organisatie;
 • een functie waarbij eigen initiatief en input sterk gewaardeerd worden;
 • een enthousiast en warm team dat openstaat voor nieuwe collega's;
 • een inspirerende academische en internationale werkomgeving in het hart van Amsterdam.

Werkgever

Faculteit der Maatschappij- & Gedragswetenschappen

De Universiteit van Amsterdam is de grootste universiteit van Nederland, met het breedste opleidingsaanbod. Een intellectueel knooppunt met 39.000 studenten, 6.000 medewerkers en 3.000 promovendi. Verbonden door een cultuur van nieuwsgierigheid. Meer lezen.

De Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen speelt een leidende rol in het adresseren van de grote maatschappelijke uitdagingen waar de wereld, Nederland en Amsterdam mee worden geconfronteerd, nu en in de toekomst.

Werken bij de UvA betekent werken in een kritisch, onafhankelijk, innovatief en internationaal klimaat, met een open sfeer en een sterke betrokkenheid bij Amsterdam en de (internationale) samenleving. Nieuwsgierig naar onze organisatie en aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden zoals een ruime vakantieregeling en ontwikkelmogelijkheden? Hier lees je meer over werken bij de Universiteit van Amsterdam.

Specificaties

 • Universitair docent
 • Gedrag en maatschappij
 • max. 38 uur per week
 • €3974—€6181 per maand
 • Gepromoveerd
 • 10457

Werkgever

Universiteit van Amsterdam (UvA)

Lees meer over deze werkgever

Locatie

Nieuwe Achtergracht 166, 1018WV, Amsterdam

Bekijk op Google Maps

Interesting for you