Promovendus Medische Ethiek, Filosofie en Geschiedenis

Promovendus Medische Ethiek, Filosofie en Geschiedenis

Geplaatst Deadline Locatie
1 nov 29 nov Rotterdam

Je kunt niet meer op deze vacature solliciteren (deadline was 29 nov 2022).

Bekijk het actuele vacature aanbod of kies een item in de hoofdnavigatie hierboven.

Functieomschrijving

Ben jij geïnteresseerd in historische en ethisch-filosofische reflectie op de geneeskunde en het integreren van geesteswetenschappelijke perspectieven? Dan is dit PhD-project wat voor jou!

Het doneren van lichaamsmateriaal in de geneeskunde is een relatief nieuwe praktijk: een eeuw geleden was het nog gebruikelijk dat zogeheten beroepsgevers werden betaald voor het afstaan van bloed, melk, urine, huid of zelfs botten. Tegenwoordig volgt wetgeving echter het giftparadigma, waarbij lichaamsmateriaal alleen om niet en vrijwillig afgestaan mag worden. Recente ontwikkelingen op het terrein van orgaan- en weefseldonatie stellen het giftparadigma op de proef.

Waar komt het giftparadigma historisch gezien vandaan? Welke morele uitgangspunten liggen aan dit paradigma ten grondslag? Hoe is het giftparadigma in Nederland op het terrein van drie donatiepraktijken verder uitgewerkt: fertiliteitsdonatie, orgaandonatie, en nader gebruik lichaamsmateriaal? En welke nieuwe donatiepraktijken zetten het giftparadigma en de morele omgang met lichaamsmateriaal in de geneeskunde onder druk?

Om deze historische en ethisch-filosofische vragen te beantwoorden, zoekt de afdeling Medische Ethiek, Filosofie en Geschiedenis van de Geneeskunde (MEFG) van het Erasmus MC een enthousiaste, zelfstandige en consciëntieuze promovendus. Als promovendus ben je verantwoordelijk voor het verzamelen en analyseren van historisch bronnenmateriaal, het uitvoeren van literatuurstudies, empirisch-ethische analyses en kwalitatief onderzoek, het schrijven van wetenschappelijke publicaties en het houden van voordrachten op congressen. Ook neem je deel in de onderwijsactiviteiten van de afdeling.

Specificaties

Erasmus MC (Universitair Medisch Centrum Rotterdam)

Functie-eisen

 • Je hebt een achtergrond (MA/MSc) in Ethiek, Filosofie of Geschiedenis en interesse in het medische domein, en bent in staat interdisciplinair te werken en te denken; of je hebt een achtergrond in de Biomedische Wetenschappen met aantoonbare affiniteit met medisch-ethische, filosofische en/of historische vraagstukken.
 • Je bent zelfstandig en vindingrijk gezien de innovatieve aard van het project.
 • Je kunt zowel mondeling als schriftelijk goed communiceren in het Nederlands en Engels.
 • Ervaring met kwalitatieve onderzoeksmethoden is een pre.

Arbeidsvoorwaarden

Een uitdagende functie binnen het grootste Universitair Medisch Centrum (UMC) van Nederland met hoge ambities op het gebied van zorg, onderwijs en onderzoek.
 • Een tijdelijk dienstverband voor de duur van 4 jaar. Startdatum van de aanstelling idealiter in februari/maart 2023.
 • Een bruto maandsalaris van € 2.631,- in het 1ste jaar, oplopend tot € 3.336,- in het 4de jaar (schaal OIO) bij een volledige werkweek van 36 uur.
 • Uitstekende secundaire voorwaarden, zoals een 13e maand die al in november uitgekeerd wordt en een persoonlijk reiskostenbudget.
 • Een pensioenverzekering bij het ABP. Wij nemen circa 2/3 van de maandelijkse bijdrage voor onze rekening.
 • Bijzondere voordelen, zoals een fysiotherapeut en een fietsenmaker van de zaak. En er is ook een sportclub waar je na werktijd aan je conditie kunt werken.

Werkgever

Erasmus MC

De afdeling Medische Ethiek, Filosofie en Geschiedenis van de Geneeskunde bestaat uit ethici, filosofen en historici en doet onderzoek naar onder andere de ethisch-filosofische implicaties van nieuwe technologieën in de zorg en samenleving, rechtvaardigheidsvraagstukken in de zorg, de manier waarop de samenleving zich moreel verhoudt tot de zorg, en hoe die verhouding aan verandering onderhevig is. Als PhD-kandidaat wordt begeleid door een team van historici en ethici en werkt in de nabije omgeving van een groep enthousiaste PhD-kandidaten die werken aan vergelijkbare thema's.

Specificaties

 • PhD; Onderzoek, ontwikkeling, innovatie
 • Gezondheid
 • max. 36 uur per week
 • €2631—€3336 per maand
 • Universitair
 • 44.06.22.TG-P1094539-1

Werkgever

Erasmus MC (Universitair Medisch Centrum Rotterdam)

Lees meer over deze werkgever

Locatie

's-Gravendijkwal 230, 3015 CE, Rotterdam

Bekijk op Google Maps

Interesting for you