Universitair docent Toegepaste Kunst, design en materiële culturen (1,0 fte)

Universitair docent Toegepaste Kunst, design en materiële culturen (1,0 fte)

Geplaatst Deadline Locatie
30 jan 26 feb Utrecht

Je kunt niet meer op deze vacature solliciteren (deadline was 26 feb 2023).

Bekijk het actuele vacature aanbod of kies een item in de hoofdnavigatie hierboven.

De afdeling Kunstgeschiedenis zoekt een collega die gespecialiseerd is in de geschiedenis en theorie van de toegepaste kunsten, design en materiële culturen.

Functieomschrijving

De vacature is onderdeel van een brede wervingscampagne waarin de faculteit Geesteswetenschappen van de Universiteit Utrecht zoekt naar ruim veertig talentvolle en gepassioneerde universitair docenten die, vanuit hun vakinhoudelijke expertise, willen bijdragen aan de versterking van ons interdisciplinaire onderwijs en de aansluiting ervan bij urgente maatschappelijke thema’s.

We zoeken collega's die het interessant en uitdagend vinden om onderwijs te verzorgen en onderzoek te doen binnen meer dan één disciplinaire en institutionele context. Zo’n grensoverstijgend perspectief is naar ons idee het meest succesvol en geeft het meeste voldoening als er vanuit een specialisatie wordt gewerkt. We zijn daarom op zoek naar collega’s die een vakinhoudelijke specialisatie verenigen met een discipline-overstijgend perspectief. Ze kunnen vorm geven aan multi-, inter- en transdisciplinaire team teaching en team science. Dit vanuit een specifieke vakinhoudelijke expertise binnen en tussen de brede domeinen van de faculteit: Filosofie en Religiewetenschap, Geschiedenis en Kunstgeschiedenis, Media- en Cultuurwetenschappen, en Talen, Literatuur en Communicatie.

De afdeling Kunstgeschiedenis zoekt een collega die gespecialiseerd is in de geschiedenis en theorie van de toegepaste kunsten, design en materiële culturen. We zoeken een wetenschapper die actief wil samenwerken met de musea en erfgoedsector. Transhistorische en transculturele perspectieven zijn meer dan welkom, evenals perspectieven die zich richten op ecobewustzijn, design, duurzaamheid, zowel historisch als hedendaags. Kunstgeschiedenis in Utrecht heeft in de loop der jaren de assen transcultureel en mondiaal versterkt, evenals materieeltechnische kunstgeschiedenis en digitale perspectieven. Wij versterken onze interdisciplinaire aanpak en onze objectgerichte focus. We kijken uit naar een collega die dit alles in inspirerend onderwijs kan overbrengen op studenten.

De faculteit Geesteswetenschappen van de Universiteit Utrecht zet de extra middelen uit het Bestuursakkoord zodanig in dat ze ten goede komen aan de samenwerking in teamverband en aan de verduurzaming van het geesteswetenschappelijk onderzoek.

Specificaties

Universiteit Utrecht

Functie-eisen

Wij zoeken collega’s die:

 • onderwijs- en onderzoeksexpertise hebben op het domein van de geschiedenis en theorie van de toegepaste kunsten, design en materiële culturen;
 • een afgeronde promotie hebben in de Kunstgeschiedenis of een ander verwant en relevant vakgebied;
 • een visie hebben op, en eventuele ervaring met, manieren om dat domein in onderwijs en/of onderzoek te verbinden met andere kennisdomeinen, gestoeld op een gearticuleerde onderwijs- en onderzoeksfilosofie (multi-, inter- of transdisciplinariteit);
 • een open attitude hebben en gemakkelijk kunnen schakelen binnen multidisciplinaire en interprofessionele teams;
 • interesse hebben in team teaching en team science ten behoeve van het adresseren van maatschappelijke vraagstukken;
 • onderwijs kunnen geven in het Nederlands en Engels. Internationale kandidaten worden geholpen met het verwerven van de Nederlandse taalvaardigheid in de eerste twee jaar van hun dienstverband;
 • ervaring of interesse heeft in computational en/of data-driven perspectieven (dit wordt gezien als een pre).

Al onze docenten hebben de Nederlandse basiskwalificatie onderwijs (BKO) behaald. Kandidaten die nog geen BKO of een internationaal equivalent hebben, ontvangen ondersteuning om deze kwalificatie te behalen in de eerste twee jaar van hun dienstverband.

(Persoonlijk) leiderschap en verantwoordelijkheid horen bij je baan. Daarom herken jij je in de volgende kernwaarden die bij de faculteit Geesteswetenschappen centraal staan: professionaliteit, transparantie, verantwoordelijkheid, verbinding en veiligheid. Deze kernwaarden gelden voor iedereen en we houden deze waarden hoog, in ons werk en in onze communicatie met elkaar en naar anderen. Lees meer over onze kernwaarden en hoe die zich vertalen in concreet gedrag.

Kandidaten met affiniteit, ervaring en/of aansprekende onderzoeks- en onderwijsplannen op het gebied van de volgende maatschappelijke vraagstukken worden met name uitgenodigd te reageren:

 1. Humane artificiële intelligentie - Verantwoord ontwerp en gebruik AI-applicaties, digitalisering en technologie;
 2. Cultureel erfgoed en identiteit - Materieel en immaterieel erfgoed;
 3. Talen en culturen - Taalvariatie, geletterdheid en inclusie in de digitale samenleving - Meertaligheid, transculturaliteit en tweedetaalverwerving in onderwijs en organisaties; en
 4. (i.s.m. de faculteit Recht, Economie, Bestuur en Organisatie) Welvaart, participatie en burgerschap in een digitale wereld - Communicatie, informatie en sociale ongelijkheid.

Arbeidsvoorwaarden

Wij bieden een tijdelijk dienstverband (1,0 fte) voor de duur van een jaar met – bij goed functioneren - uitzicht op een dienstverband voor onbepaalde tijd. De taakstelling bestaat duurzaam uit 40% onderzoek en 60% onderwijs. Binnen de 60% voor onderwijs is er 10% vrije ruimte die niet wordt ingepland. Het salaris bedraagt - afhankelijk van opleiding en ervaring - minimaal € 3.974,- en maximaal € 6181,- (schaal 11/12 van de cao Nederlandse Universiteiten) bruto per maand bij een fulltime dienstverband. Je ontvangt daarnaast 8% vakantiegeld en een eindejaarsuitkering van 8,3%.

Verder heeft de Universiteit Utrecht een aantrekkelijk pakket arbeidsvoorwaarden, waaronder keuze voor een goede balans tussen werk en privé (onder andere een goede verlofregeling), ontwikkelingsmogelijkheden en een uitstekende pensioenregeling. Kijk voor meer informatie op werken bij de Universiteit Utrecht.

Werkgever

Een betere toekomst voor iedereen. Die ambitie motiveert onze wetenschappers bij hun toponderzoek en het geven van inspirerend onderwijs. Bij de Universiteit Utrecht werken diverse disciplines intensief samen aan maatschappelijk belangrijke thema's. Onze focus ligt op Dynamics of Youth, Institutions for Open Societies, Life Sciences en Sustainability.

Aan de faculteit Geesteswetenschappen  zijn ongeveer 7.000 studenten en 1.100 medewerkers verbonden. De faculteit omvat vier kennisdomeinen: Filosofie en Religiewetenschap, Geschiedenis en Kunstgeschiedenis, Media- en Cultuurwetenschappen, en Talen, Literatuur en Communicatie. Met het onderwijs en onderzoek op deze gebieden wil de faculteit bijdragen aan een beter begrip van Nederland en Europa in een sterk veranderende maatschappelijke en culturele context. De enthousiaste en betrokken collega’s en de uitstekende voorzieningen in de historische binnenstad van Utrecht, waar de faculteit is gehuisvest, zorgen voor een inspirerend werkklimaat.

Kunstgeschiedenis in Utrecht streeft naar innovatieve oplossingen en kritische antwoorden op de uitdagingen waarmee de kunst- en  en de erfgoedsector worden geconfronteerd in onze hoogtechnologische, geglobaliseerde en sociaal diverse wereld. Wij streven naar een positieve impact en transformatie van wetenschap en samenleving door onderzoek, onderwijs en samenwerking met de kunst-, architectuur- en erfgoedsector.

U zal werken binnen de afdeling Kunstgeschiedenis, die bestaat uit een groep van ongeveer 30 collega's. Je werkt er intensief samen met collega's van andere specialisaties zoals Materiële en Technische Kunstgeschiedenis, Kunst voor 1850, Digitale Kunstgeschiedenis, Moderne en Hedendaagse Kunstgeschiedenis, Architectuurgeschiedenis en met andere collega's van nabije opleidingen en instituten zoals Taal en Cultuur, Literatuur, Geschiedenis, het Humanities Honours programma, de Nederlandse Onderzoeksschool voor Kunstgeschiedenis, het University College Utrecht. Je geeft les in de bachelor, master en Onderzoeksmaster Kunstgeschiedenis, zowel in kunsthistorische overzichts- als onderzoekscursussen. Je begeleidt bachelor-, master- en researchmasterscripties. In ons onderzoek werken we samen met collega's uit binnen- en buitenland, en focussen we onder andere op de  Universitaire strategische thema's zoals Institutions for Open Societies, Pathways to Sustainability, Dynamics of Youth.

Specificaties

 • Lector; Universitair docent; Universitair hoofddocent; Hoogleraar
 • Taal en cultuur
 • 38—40 uur per week
 • €3974—€6181 per maand
 • Gepromoveerd
 • 1203931

Werkgever

Universiteit Utrecht

Lees meer over deze werkgever

Locatie

Drift 6, 3512BS, Utrecht

Bekijk op Google Maps

Interesting for you