Wil jij verschil maken met bestuurskundig onderzoek naar klimaatverandering? Wij zijn op zoek naar een gemotiveerde PhD-onderzoeker voor het project ‘Climate Change and Institutions for Social Imagination’ (CCISI).
CCSI is een vierjarig onderzoeksproject, gefinancierd via een startersbeurs. In het project wordt vanuit een (kritisch) bestuurskundig perspectief gekeken naar de rol van sociale verbeelding in het besturen van de klimaatcrisis. Vertrekpunt is de observatie dat de aanpak van klimaatproblematiek bemoeilijkt wordt door een dieperliggende ‘crisis van de verbeelding’. De klimaatcrisis vraagt om verbeelding maar het lijkt om uiteenlopende redenen lastig om een radicaal ander klimaatbeleid in te beelden, laat staan te te effectueren. En kleinschalige inspanningen die wel een radicaal ander klimaatbeleid verbeelden (bijv. op het beleidsterrein van landbouw, energie, stadsontwikkeling) dringen meestal nauwelijks door tot politieke besluitvorming en publiek debat.
Dit onderzoek richt zich daarom op de vragen hoe klimaatgerelateerde sociale verbeelding op zinvolle wijze kan worden gestimuleerd, hoe publieke instituties dat momenteel proberen te doen en wat er van dergelijke pogingen kan worden geleerd. De primaire onderzoeksmethode is etnografisch veldwerk en zal bestaan uit het verkennen van het huidige landschap van ‘sociale verbeelders’, ‘systeemveranderaars’ en ‘futuristen’ in klimaatbeleid. Doel van het onderzoek is blootleggen wat deze ‘verbeelders’ proberen te bereiken, hoe zij dat doen en hoe ze trachten te navigeren binnen complexe en politieke institutionele arena’s. Parallel hieraan wordt met behulp van discoursanalytische methoden een (kritische) overstijgende analyse ontwikkeld van de presentie en potentie van sociale verbeelding in huidig klimaatbeleid.
De PhD-onderzoeker krijgt een aanstelling bij het departement Bestuurs- en Organisatiewetenschappen (USBO) van de Faculteit Recht Economie Bestuur en Organisatie van de Universiteit Utrecht. Hiernaast wordt er samenwerking gezocht met de
Urban Futures Studio van de Universiteit Utrecht en externe partners met relevante expertise, waaronder
Aberystwyth University.
In wisselende samenstellingen binnen het onderzoeksteam draagt de PhD-onderzoeker bij aan de totstandkoming van enerzijds wetenschappelijke publicaties en anderzijds ook publicaties die de uitkomsten toegankelijk maken voor een breder publiek.