Hoogleraar Algemeen Belastingrecht

Hoogleraar Algemeen Belastingrecht

Geplaatst Deadline Locatie
15 mei 9 jun Amsterdam

Je kunt niet meer op deze vacature solliciteren (deadline was 9 jun 2023).

Bekijk het actuele vacature aanbod of kies een item in de hoofdnavigatie hierboven.

Functieomschrijving

De Universiteit van Amsterdam (UvA) is ambitieus, creatief en betrokken, en een inspiratie voor studenten, een voorhoedespeler in de internationale wetenschap en een partner in vernieuwing. De UvA is een innovatieve, bevlogen en onafhankelijke universiteit die werkt aan een duurzame en welvarende toekomst. Interdisciplinair onderzoek, samenwerking en innovatie zorgen voor wetenschappelijke vernieuwing. De UvA staat in drie van de vier bekendste rankings in de wereldwijde top 100.

Algemeen belastingrecht

De leeropdracht 'Algemeen belastingrecht' is ondergebracht bij de Faculteit der Rechtsgeleerdheid (FdR), meer specifiek bij de sectie Belastingrecht. Deze sectie maakt - samen met de secties Staats- en bestuursrecht, Strafrecht en Gezondheidsrecht - deel uit van de afdeling Publiekrecht. De sectie Belastingrecht bestaat uit een groep enthousiaste wetenschappers die veel waarde hechten aan de verbinding tussen onderzoek en onderwijs met de rechtspraktijk. Binnen de sectie Belastingrecht bestaan thans vijf gewone hoogleraar posities (deeltijd) en twee bijzondere leerstoelen (deeltijd) De sectie verzorgt onderwijs in drie opleidingen: een bachelor fiscaal recht, een master fiscaal recht met twee afzonderlijke tracks (Nederlands belastingrecht en internationaal en Europees belastingrecht) en een Engelstalige, niet publiek bekostigde master (Advanced LL.M.) International Tax Law: Policy, Principles and Practice. Hiernaast verzorgt de sectie een minor fiscaal recht in de bacheloropleiding.

De sectie is op zoek naar een enthousiaste hoogleraar Algemeen belastingrecht die wil bijdragen aan de ambities van de sectie en daaraan leiding wil geven. Het onderzoek en onderwijs van de beoogde hoogleraar bestrijkt het gehele belastingrecht. De wens is dat de beoogde hoogleraar naast zijn of haar specialisme een goed overzicht heeft van het gehele rechtsgebied, inclusief de internationale dimensies daarvan, alsmede van de mogelijkheden tot interdisciplinaire samenwerking.

Voor de invulling van de vacature is de sectie op zoek naar een kandidaat met een uitstekende wetenschappelijke staat van dienst op het gebied van het belastingrecht en met aantoonbare belangstelling voor de verbinding met andere rechtsgebieden. Vanwege het belang van het belastingrecht voor de UvA-brede onderzoeksagenda is het wenselijk dat de hoogleraar interdisciplinair kan werken en samenwerken.

Hoewel de kandidaat moet aansluiten bij de juridische onderzoeks- en onderwijsprioriteiten van de sectie, moet de disciplinaire achtergrond van de kandidaat niet per se een juridische te zijn. De kandidaat dient wel een proefschrift te hebben op het gebied van fiscaliteit. Kandidaten met een andere wetenschappelijke achtergrond dan een juridische, dienen aantoonbare affiniteit met het recht te hebben.

Specificaties

Universiteit van Amsterdam (UvA)

Functie-eisen

De hoogleraar:
 • heeft een inspirerende visie op (de verbinding tussen) het onderwijs en onderzoek op het gebied van belastingrecht, kan die visie goed overbrengen, kan van daaruit bijdragen aan de verdere ontwikkeling en uitbouw van het onderwijs en onderzoek en heeft de potentie om het vakgebied voor een breed publiek helder uiteen te zetten;
 • is gepromoveerd op het terrein van fiscaliteit, doet op het terrein van het belastingrecht gezaghebbend en vernieuwend onderzoek en heeft de ambitie dit te verbinden met andere rechtsgebieden, het onderwijs en de rechtspraktijk;
 • is in staat tot het geven van inspirerend belastingrechtelijk onderwijs;
 • heeft bij voorkeur ervaring met het opzetten en het ontwikkelen van (interdisciplinaire) onderzoeksprojecten en -programma's en is in staat tweede en derde geldstroomonderzoek te genereren en te begeleiden;
 • heeft bij voorkeur ervaring met het, in samenwerking met externe partijen, opzetten van onderzoek en het verrichten van activiteiten die zijn gericht op het realiseren van maatschappelijke impact.
 • heeft uitstekende didactische kwaliteiten (beschikt over een BKO of SKO, of is bereid die te behalen) en heeft affiniteit met het geven van activerend academisch onderwijs;
 • heeft ervaring met het begeleiden van promovendi
 • is (of heeft de potentie om zich te ontwikkelen tot) een verbindend leider, heeft uitstekende contactuele eigenschappen en haalt plezier uit het samenwerken in teamverband.
Indien zich kandidaten melden die nog niet volledig voldoen aan de profielschets, maar wel in staat worden geacht zich verder te ontwikkelen, behoort benoeming tot universitair hoofddocent met uitzicht op een benoeming tot hoogleraar tot de mogelijkheden.

Arbeidsvoorwaarden

De UvA biedt een dienstverband voor de periode van een jaar met een proeftijd van twee maanden. Bij gebleken geschiktheid is een vast dienstverband mogelijk. Het dienstverband is voor 30-38 uur per week.

Het salaris bedraagt, afhankelijk van relevante ervaring bij aanvang van het dienstverband, € 6.099 tot € 10.721 bruto per maand op basis van een volledige werkweek van 38 uur. Dit is exclusief 8 % vakantie- en 8.3 % eindejaarsuitkering. De Cao Nederlandse Universiteiten is van toepassing.

Werkgever

Faculteit der Rechtsgeleerdheid

De Universiteit van Amsterdam is de grootste universiteit van Nederland, met het breedste opleidingsaanbod. Een intellectueel knooppunt met 39.000 studenten, 6.000 medewerkers en 3.000 promovendi. Verbonden door een cultuur van nieuwsgierigheid.

Betrokken, verantwoordelijk en met een open blik. Zo kijken we bij de Faculteit der Rechtsgeleerdheid naar de rol van het recht in een (internationale) samenleving die voortdurend verandert. Met ruim 5.000 studenten en 550 medewerkers zijn we een van de grotere juridische faculteiten in Nederland.

Nieuwsgierig naar onze organisatie? Hier leest u meer over werken bij de Universiteit van Amsterdam.

Specificaties

 • Hoogleraar
 • Recht
 • max. 38 uur per week
 • €6099—€10721 per maand
 • Gepromoveerd
 • 11606

Werkgever

Universiteit van Amsterdam (UvA)

Lees meer over deze werkgever

Locatie

Nieuwe Achtergracht 166, 1018WV, Amsterdam

Bekijk op Google Maps

Interesting for you