Post-doc Leiderschap verduurzaamt: op weg naar een CO2 neutrale Gem Groningen

Post-doc Leiderschap verduurzaamt: op weg naar een CO2 neutrale Gem Groningen

Geplaatst Deadline Locatie
21 sep 30 okt Groningen

Je kunt niet meer op deze vacature solliciteren (deadline was 30 okt 2023).

Bekijk het actuele vacature aanbod of kies een item in de hoofdnavigatie hierboven.

Postdoc ‘Leiderschap verduurzaamt: op weg naar een CO2 neutrale Gemeente Groningen in 2030
In april 2022 werde

Functieomschrijving

In april 2022 werden 100 steden uit de lidstaten van de Europese Unie (plus 12 steden uit geassocieerde landen) geselecteerd om deel te nemen aan de EU-missie ‘100 klimaatneutrale steden in 2030’. De gemeente Groningen is één van deze steden, en al enkele jaren volop bezig om vorm en inhoud te geven aan het bereiken van deze ambitieuze transitiedoelstelling. Een van de meest kritische succesfactoren bij dergelijke grote transitie- of verandervragen is effectief leiderschap. Het bereiken van het doel om klimaatneutraal te zijn, vereist leiderschap van veel verschillende actoren in formele en informele posities in de gemeente: politiek en bestuurlijk binnen en buiten de gemeente zelf, maar ook binnen bedrijven en not-for-profit organisaties, en, last but not least, binnen wijken en gemeenschappen.
In dit project, uitgevoerd door het expertise center In the LEAD en onder leiding van Prof. dr. Harry Garretsen en Prof.dr. Janka Stoker, wordt middels onderzoek en interventies, de gemeente Groningen ondersteund bij het bereiken van dit doel. Binnen dit project is een postdoc positie vacant.

De centrale vraag in dit onderzoeksproject is hoe leiderschap een positieve invloed kan hebben op het vermogen van steden om, samen met burgers en andere belanghebbenden, de CO2-uitstoot te verminderen en het doel van klimaatneutraliteit in 2030 te realiseren. Twee hoofdthema’s staan centraal, te weten 1) burgerparticipatie en 2) leiderschap. We sluiten daarmee niet alleen aan op de wens van de gemeente Groningen, maar bovendien vinden onderzoeksprojecten langs vergelijkbare lijnen plaats in Frankfurt (over burgerparticipatie) en Aarhus/Den Haag (over publiek leiderschap) – leiderschapscentra in deze steden maken net als In the LEAD deel uit van een internationaal netwerk van universitaire leiderschapscentra, de Global Leadership Centres Roundtable (GLCR, zie: https://www.glcroundtable.org/index.php).

De postdoc zal voornamelijk kwantitatief onderzoek uitvoeren naar beide thema’s, en daarbij mede gebruik kunnen maken van instrumenten die al door de andere leiderschapscentra ontwikkeld zijn. Voor een uitgebreidere toelichting op het onderzoek, zie https://www.rug.nl/inthelead/docs/leiderschap-verduurzaamt-achtergrond-informatie-post-doc.pdf.

De positie kent een aanstellingstermijn van 2 jaar (1,0 fte) en start bij voorkeur per 1 januari 2023 – de exacte startdatum wordt in overleg met de aan te stellen postdoc onderzoeker vastgesteld. Daarnaast zijn er ook mogelijkheden om parttime te worden aangesteld. De postdoc heeft als werkplek de Faculteit Economie en Bedrijfskunde van de RUG, maar zal ook intensief samenwerken met de gemeente Groningen en met andere (internationale) onderzoekers op dit thema.

Organisatie
De Rijksuniversiteit Groningen is een internationaal georiënteerde universiteit, geworteld in Groningen, de City of Talent. Al 400 jaar staat kwaliteit centraal. Met resultaat: op invloedrijke ranglijsten bevindt de RUG zich op een positie rond de top honderd.

Faculteit Economie en Bedrijfskunde
De Faculteit Economie en Bedrijfskunde (FEB) verbindt studenten, academici en externe belanghebbenden en stelt hen in staat om een gezamenlijke positieve impact te hebben op regionale, nationale en mondiale economische en zakelijke uitdagingen in de wetenschap en de samenleving. We streven naar zowel een wetenschappelijke impact als een impact die verder gaat dan de wetenschap binnen het bedrijfsleven en de samenleving.

Specificaties

Rijksuniversiteit Groningen (RUG)

Functie-eisen

• PhD in bedrijfskunde/sociale of organisatiepsychologie/economie/bestuurskunde of andere, relevante sociale wetenschappen (afgerond of bijna afgerond)
• aantoonbare competenties in het doen van kwantitatief onderzoek
• organisatorische vaardigheden
• goede beheersing van de Nederlandse taal (spreken en schrijven)
• een onderzoeksachtergrond op het gebied van leiderschap strekt tot aanbeveling.

Arbeidsvoorwaarden

Dienstverband voor bepaalde tijd: 24 maanden.

Wij bieden in overeenstemming met de cao Nederlandse Universiteiten:

- afhankelijk van kwalificatie en werkervaring, een startsalaris tussen € 3.226,- (schaal 10) en € 5.929,- bruto per maand (schaal 11) op basis van een fulltime functie
- 8% vakantietoeslag en 8,3% eindejaarsuitkering over het jaarlijks bruto inkomen
- een tijdelijke fulltime (1,0 fte) aanstelling voor een periode van 24 maanden.

Specificaties

  • Lector; Universitair docent; Universitair hoofddocent; Hoogleraar
  • Economie
  • max. 38 uur per week
  • max. €5929 per maand
  • Universitair
  • V23.0644

Werkgever

Rijksuniversiteit Groningen (RUG)

Lees meer over deze werkgever

Locatie

Broerstraat 5, 9712 CP, Groningen

Bekijk op Google Maps

Interesting for you