Senior Informatiespecialist

Senior Informatiespecialist

Geplaatst Deadline Locatie
25 sep 23 okt Haarlem

Je kunt niet meer op deze vacature solliciteren (deadline was 23 okt 2023).

Bekijk het actuele vacature aanbod of kies een item in de hoofdnavigatie hierboven.

Functieomschrijving

Jouw meerwaarde

Informatie is van enorm belang Hogeschool Inholland als kennisinstituut. Het informatielandschap is sterk in beweging en wordt steeds meer diverse en gecompliceerder. Informatie moet vrij en goed toegankelijk zijn, deelbaar en te allen tijde aan de hoogste veiligheidseisen voldoen. In deze wereld voel jij je als een vis in het water. Studenten en docenten ondersteunen bij het zoeken, vinden, ontwikkelen, publiceren en opslaan van de kwalitatief relevante informatie, is voor jou dé uitdaging en als informatieprofessional, dagelijks werk. Door jouw kennis en visie kun je hiervoor nieuwe producten en diensten initiëren en ontwikkelen, voor bijvoorbeeld het omgaan met open data en het doen van praktisch onderzoek.

Je zorgt voor inspiratie en deelt informatie, zodat Inhollanders zich kunnen ontplooien tot professionals die bijdragen aan de ontwikkeling van de samenleving. Ook ondersteuning aan onderzoek (lectoren) en stafdiensten wordt een steeds belangrijker onderdeel van ons en dus jouw werk. Als senior informatiespecialist opereer je meer op tactisch / strategisch niveau. Goede communicatie is hierbij essentieel en voor jou vanzelfsprekend. Kortom een interessante en zeer uitdagende baan, inhoudelijk veelzijdig en vol ontwikkelingen op het vakgebied.

Inhoud functie

De bibliotheek is onderdeel van de afdeling Informatievoorziening en Technologie (IVT) en ondersteunt het onderwijs en onderzoek over al onze 8 locaties. Wij beheren de bibliotheek, die als enige van alle hogeschoolbibliotheken volledig digitaal is. In nauw overleg met het onderwijs en onderzoek overleggen en adviseren we in te gebruiken content, passend in het curriculum. We helpen studenten, docenten en onderzoekers met toegang tot meer dan honderd databanken, dag en nacht, thuis en op locatie. Onze producten en (digitale) diensten, zoals diverse portals, kennisclips en (online) dienst ‘hulp bij zoeken’ ondersteunen dit.

De bibliotheek biedt als businesspartner, collega’s ondersteuning met expertise in onder meer auteursrecht, het middels open access publiceren van onderzoek en het (terug)vindbaar maken van documenten. We geven workshops en webinars ter ondersteuning van informatievaardigheid (information literacy), een onmisbare competentie voor iedere professional. Hierbij is het uitgangspunt dat we dit samen met het onderwijs en onderzoek vorm geven en waar mogelijk inbedden, zodat omgaan met informatie vast onderdeel binnen ieder curriculum wordt.

Een aantal actuele thema’s zijn: Open Education Resources, Artificial Intelligence, informatie huishouding en onderzoekondersteuning. Bij de implementatie vervult de bibliotheek een voortrekkersrol. Wat betreft de content verzorgt de bibliotheek de inkoop, het beschikbaar stellen, ontsluiten, structurering en het (mede) vormgeven aan record management en archiveren van informatie. Niet om kant-en-klare antwoorden te geven, maar om in alle opzichten het proces te ondersteunen in hoe om te gaan met informatie in al haar aspecten. Dat is werken bij een hogeschool.

Als team werken we in domeinteams en expertisegroepen en iedere collega heeft een grote eigen verantwoordelijkheid hierin. Als senior informatiespecialist ben je initiatiefrijk en heb je een voortrekkersrol naar zowel het werkveld als het bibliotheekteam hierin. Trend hierbij is; van domeingericht naar domein overstijgend werken, waarbij je door analyse van de activiteiten en het resultaat, effectiviteit en zichtbaarheid in deze product- /dienstverlening vergroot. Het Inholland strategisch plan (2022-2027), het meerjarenplan (staven) en het IVT (bibliotheek) jaarplan 2023/2024, vormen onze basis.

Jouw rol

Als senior informatiespecialist, ben jij het contact en de adviseur in kennis en informatie voor één of meerdere domeinen. Als ondernemende geest neem je het initiatief om relevante ontwikkelingen die in de buitenwereld plaatsvinden te verbinden met ons onderwijs en onderzoek. Een actueel voorbeeld hierin is ChatGPT, een ontwikkeling met grote impact op ons onderwijs.

Je krijgt een zeer afwisselende baan: de ene dag geef je les aan studenten, de volgende dag ga je met docenten in gesprek hoe we onze rijke collectie kostenefficiënt up-to-date kunnen houden. Je voert gesprekken met uitgevers, houdt de ontwikkelingen van domeinen bij, geeft ondersteuning aan publicerende onderzoekers en verdiept je in gebruiksstatistieken van de databanken. Ideaal voor een reëel inzicht in gebruik en daarmee samenhangende kosten voor de bibliotheek.

Als senior informatiespecialist voer jij actief en resultaatgericht het gesprek met collega's en stakeholders in het onderwijs en onderzoek. Je ondersteunt docenten in hoe ze informatievaardigheid en het gebruik van informatie bij de studenten kunnen stimuleren en beoordelen. Hierin staat de student centraal! Je helpt studenten in het verwerven van informatievaardigheden bijvoorbeeld door in groepen online en offline trainingen en webinars te verzorgen. Alles staat hierbij in het teken van hun studiesucces. Je draait mee in de onlinedienst Hulp bij Zoeken, waarbij je studenten ook individuele begeleiding geeft bij hun vragen.

Jouw interactie met studenten, het onderwijs en onderzoek op de verschillende locaties stellen jou in staat om de huidige behoeften te kennen en te anticiperen op toekomstige behoeften. Je zorgt voor een relevant en actueel aanbod en zichtbare informatiediensten. Dit doe je in samenwerking met collega’s binnen en buiten IVT. Denk aan beleidsmedewerkers, onderwijskundigen en communicatiespecialisten. Je participeert in interne expertisegroepen en externe netwerken die relevant zijn voor het vakgebied. Zo verbeter je met je collega’s doorlopend de dienstverlening van het team Bibliotheek.

We zijn als team in beweging en er zijn nog veel meer onderwerpen waar we jou bij willen betrekken. Denk aan de doorontwikkeling naar een zelf-organiserend team en de opbouw van een landelijk netwerk. Maar ook om onze deskundigheid te vergroten door jouw specifieke deskundigheid in te brengen op het gebied van informatievaardigheid, informatie huishouding, auteursrechten, toegankelijkheid & vindbaarheid van digitale informatie en onderzoekondersteuning. Dit altijd in verbinding met het onderwijs en onderzoek en de vorm die daarbij past.

Specificaties

Hogeschool Inholland

Functie-eisen

We willen natuurlijk graag dat jij succesvol wordt in jouw nieuwe baan. Vanuit jouw senioriteit kun je een voorbeeldfunctie vervullen als het gaat om samenwerking, kennispartnerschap en waarde toevoeging. In ons ideaalbeeld:

 • Heb jij een hbo opleiding afgerond. Ruime ervaring in een soortgelijke rol en affiniteit met het (hoger) onderwijs en onderzoek.
 • Als je nog geen bibliotheekopleiding hebt afgerond, dan zijn kennis van en affiniteit met zoveel mogelijk aspecten van informatiedienstverlening een vereiste.
 • Ben je een ‘communicator’ die helder en prettig in gesprek gaat met het werkveld om ons heen.
 • Heb je affiniteit met het ontwikkelen en geven van on- en offline trainingen t.b.v. onderwijs en onderzoek.

Jij bent nieuwsgierig naar nieuwe ontwikkelingen en verbeteringen in de dienstverlening. Dus als we met jou in gesprek gaan, dan weet jij ons te overtuigen met voorbeelden waaruit duidelijk wordt dat jij:

 • Schakelt in stijlen en rollen, om in gesprek met de klant jouw doelen te bereiken.
 • Klantwensen en -behoeften signaleert en inventariseert en dat je hierop reageert en anticipeert. Je denkt vanuit het klantperspectief en bent gericht op het realiseren van klantwaarde en het verbeteren van de dienstverlening van het team Bibliotheek.
 • Samenwerkingsgericht bent en studenten en collega’s ondersteunt.
 • Een voorbeeld bent in communiceren en jouw ideeën en meningen op heldere, zowel mondeling als schriftelijk, begrijpelijke en correcte wijze kunt overbrengen.
 • Een netwerk kunt opbouwen, uitbouwen en onderhouden en dat je het netwerk weet in te zetten om de doelen van het team Bibliotheek te realiseren.
 • Een inspiratiebron bent voor collega’s en altijd nieuwsgierig blijft.

Arbeidsvoorwaarden

 • Het betreft in eerste instantie een tijdelijk dienstverband van 12 maanden. Afhankelijk van de situatie is een hernieuwd contract mogelijk.
 • Een salaris van minimaal € 3.370 en maximaal € 4.582 bruto per maand, schaal 9, bij een fulltime dienstverband. Jouw inschaling is afhankelijk van jouw werkpakket, ontwikkelde vaardigheden en opleiding.
 • Een werkweek 32 uur per week, maar weet dat alles vanaf 24 uur per week bespreekbaar is.
 • Goed te bereiken werkplekken van Amsterdam tot Rotterdam. Over jouw standplaats overleggen we graag met jou. Alle gemaakte reiskosten met openbaar vervoer worden 100% vergoed. Kies je voor eigen vervoer weet dan dat je hierin beperkt vergoed wordt.
 • Een uitbetaling van een vakantietoeslag van 8% in mei.
 • Een uitbetaling van een eindejaarsuitkering van 8,3% in december.
 • Een thuiswerkvergoeding van € 3,15 per thuisgewerkte dag van minimaal 4 uur en een vaste (aanvullende) internetvergoeding van € 10,- netto per maand
 • Een goede pensioenregeling bij ABP (Pensioenfonds voor overheid en onderwijs).
 • Een ruime verlofregeling waarin je je eigen keuzes kunt maken. Bijvoorbeeld: bij een fulltime dienstverband én een gekozen werkweekvariant van 40 uur per week heb je jaarlijks 428 verlofuren. Dit zijn 53,5 vakantiedagen, inclusief de verplichte vrije dagen en de nationale en erkende feestdagen.
 • Een persoonlijk sportbudget ter waarde van maximaal € 240 euro per jaar
 • Je krijgt van ons genoeg ruimte (tijd) en ruime middelen (geld) voor professionele en persoonlijke ontwikkeling.
 • Je bent bij ons verzekerd tegen gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid.

Onze hogeschool volgt de cao hbo, een uitstekend pakket aan primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden. Bekijk hier de volledige arbeidsvoorwaarden van Inholland.

Werkgever

Hogeschool Inholland

Samen met jouw collega’s moedig je studenten aan om uit te groeien tot zelfverzekerde professionals die een betekenisvolle bijdrage leveren aan de inclusieve wereld van morgen. Tegelijkertijd draag je bij aan de ontwikkeling van onze hogeschool, het onderwijs en ook ons praktijkgericht onderzoek.

Multidisciplinair werken we samen met het werkveld aan creatieve oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Trots kijken we om ons heen, zien kansen en durven deze op te pakken. We verrijken ons werk en voelen ons thuis in meerdere rollen. Je krijgt bij ons de ruimte om je talenten verder te ontwikkelen, om te blijven groeien als professional én als mens. Want we weten elkaar te vinden, hebben aandacht voor elkaar.

Onze hogeschool voelt als thuis, waar je jezelf kunt zijn. Want studenten staan centraal, maar onze collega’s zijn net zo belangrijk! En of je nu aan de slag gaat als docent, onderzoeker of ICT’er, werken bij onze hogeschool is ontwikkelen met een open blik!

Nieuwsgierig naar jouw toekomstige collega's? Ontdek hier hoe zij het werken bij onze hogeschool ervaren! Zij vertellen jou meer over onze cultuur, bijzondere samenwerkingen binnen en buiten de hogeschool, de ruimte om te experimenteren en hun eigen ontwikkeling.

Specificaties

 • Ondersteunend personeel (secretarieel, administratief, facilitair)
 • 24—32 uur per week
 • €3370—€4582 per maand
 • HBO
 • AT INH 20230925

Werkgever

Hogeschool Inholland

Lees meer over deze werkgever

Locatie

Bijdorplaan 15, 2015 CE, Haarlem

Bekijk op Google Maps

Interesting for you