Postdoc digitale ethiek in het openbaar bestuur

Postdoc digitale ethiek in het openbaar bestuur

Geplaatst Deadline Locatie
18 jan 18 feb Utrecht

Je kunt niet meer op deze vacature solliciteren (deadline was 18 feb 2024).

Bekijk het actuele vacature aanbod of kies een item in de hoofdnavigatie hierboven.

Het departement Media- en Cultuurwetenschappen zoekt een postdoctoraal onderzoeker Digitale ethiek in het openbaar bestuur.

Functieomschrijving

Het departement Media- en Cultuurwetenschappen zoekt een postdoctoraal onderzoeker Digitale ethiek in het openbaar bestuur.

Wat ga je doen?
Als postdoc digitale ethiek in het openbaar bestuur word je ingebed in de Data School van de Universiteit Utrecht. De Data School werkt samen met overheidsorganisaties om data-ethiek te waarborgen binnen werkpraktijken. Onze tools, zoals De Ethische Data Assistent (DEDA) en het Impact Assessment Mensenrechten en Algoritmes (IAMA), worden geïntroduceerd in (overheids)organisaties door middel van workshops, lezingen of trajectbegeleiding. Tijdens deze sessies worden niet alleen ethische knelpunten geïdentificeerd en het beraadslagingsproces gedocumenteerd, maar ook inzicht opgedaan over hoe dataficatie zich uitspeelt in overheidsorganisaties. Deze input wordt gebruikt om onze instrumenten te verbeteren en wordt tevens vertaald naar academische output over de impact van digitalisering op het openbaar bestuur.

Wat ga je doen?
 • sessies met het IAMA extern begeleiden, meewerken aan het ontwikkelen van een IAMA-quickscan (‘pre-IAMA’), cursusdagen organiseren en workshops en lezingen geven;
 • werken aan academische publicaties over de tooling die Data School heeft ontwikkeld en bevindingen over ethische praktijken in het openbaar bestuur;
 • doorontwikkelen van tools zoals DEDA en IAMA.

Specificaties

Universiteit Utrecht

Functie-eisen

We zoeken een collega die het volgende meebrengt:
 • Je bent gepromoveerd in een relevante discipline zoals filosofie, media- en cultuurwetenschappen, bestuurskunde, kunstmatige intelligentie, of een anderszins gerelateerde achtergrond of werkervaring.
 • Je hebt interesse in datapraktijken, met name hoe datapraktijken zich manifesteren binnen bestuur. Naast het onderzoeken hiervan, is een wil om het openbaar bestuur te helpen om datapraktijken meer ethisch verantwoord te maken ook belangrijk.
 • Je bent niet bang om te pionieren en uit te reiken naar andere vakgebieden.
 • Je bent in staat goed samen te werken.
 • Je hebt goede communicatievaardigheden. Aangezien er in deze functie nauw wordt samengewerkt – zowel intern als extern – is dit essentieel. Ondanks dit samenwerken is zelfstandigheid echter ook een groot goed: proactief zijn en initiatief nemen wordt gewaardeerd. Hierin komt het belang van communicatievaardigheden ook weer naar boven: er wordt belang gehecht aan het vragen om hulp of opheldering wanneer nodig.
 • Je bent academisch taalvaardig in het Nederlands en het Engels.
 • Taalvaardigheid in het Duits is een pre.

Arbeidsvoorwaarden

Wij bieden:
 • een functie voor 12 maanden met, bij goed functioneren, uitzicht op één jaar verlenging;
 • een werkweek van 28 tot 32 uur met een bruto maandsalaris van minimaal € 3.226,- tot maximaal € 5.090,- bij een fulltime dienstverband (schaal 10 van de cao Nederlandse Universiteiten);
 • 8% vakantiegeld en een eindejaarsuitkering van 8,3%;
 • een pensioenregeling, gedeeltelijk doorbetaald ouderschapsverlof en flexibele arbeidsvoorwaarden op basis van de cao Nederlandse Universiteiten.

Naast de arbeidsvoorwaarden die zijn vastgelegd in de cao Nederlandse Universiteiten kent de Universiteit Utrecht een aantal eigen regelingen. Zo zijn er afspraken over professionele ontwikkeling, verlofregelingen, regelingen op het gebied van sport en cultuur en krijg je korting op software en andere IT-producten. Ook geven we je de ruimte om je arbeidsvoorwaarden uit te breiden via het Keuzemodel Arbeidsvoorwaarden. Zo stimuleren we je graag om te blijven groeien. Kijk voor meer informatie op werken bij de Universiteit Utrecht.

Werkgever

Universiteit Utrecht

Een betere toekomst voor iedereen. Die ambitie motiveert onze wetenschappers bij hun toponderzoek en het geven van inspirerend onderwijs. Bij de Universiteit Utrecht werken diverse disciplines intensief samen aan maatschappelijk belangrijke thema's. Onze focus ligt op Dynamics of Youth, Institutions for Open Societies, Life Sciences en Pathways to Sustainability. Sharing science, shaping tomorrow.

Aan de faculteit Geesteswetenschappen zijn ongeveer 1.100 medewerkers en 7.000 studenten verbonden. De faculteit omvat vier kennisdomeinen: filosofie en religiewetenschap, geschiedenis en kunstgeschiedenis, media- en cultuurwetenschappen en talen, literatuur en communicatie. Met het onderwijs en onderzoek op deze gebieden wil de faculteit bijdragen aan een beter begrip van Nederland en Europa in een sterk veranderende maatschappelijke en culturele context. De kernwaarden van de faculteit Geesteswetenschappen zijn professionaliteit, transparantie, verantwoordelijkheid, verbondenheid en veiligheid. Deze waarden gelden voor iedereen en we houden ze hoog, in ons werk en in onze communicatie met elkaar en naar anderen. De enthousiaste en betrokken collega's en de uitstekende voorzieningen in de historische binnenstad van Utrecht, waar de faculteit is gehuisvest, zorgen voor een inspirerend werkklimaat.

Specificaties

 • Postdoc
 • Gedrag en maatschappij
 • 28—32 uur per week
 • €3226—€5090 per maand
 • Gepromoveerd
 • 3513

Werkgever

Universiteit Utrecht

Lees meer over deze werkgever

Locatie

Muntstraat 2A, 3512EV, Utrecht

Bekijk op Google Maps

Interesting for you