Adviseur Internationaal vervoer gevaarlijke stoffen

Adviseur Internationaal vervoer gevaarlijke stoffen

Geplaatst Deadline Locatie
30 jan 29 feb Bilthoven

Je kunt niet meer op deze vacature solliciteren (deadline was 29 feb 2024).

Bekijk het actuele vacature aanbod of kies een item in de hoofdnavigatie hierboven.

Wil jij jouw kennis van gevaarlijke stoffen inzetten voor het beschermen van mens en milieu bij het vervoeren van schadelijke stoffen? Bij ons kun je bijdragen aan het permanent verbeteren van veilig internationaal vervoer van gevaarlijke stoffen over het spoor, de binnenwateren, de zee en door de lucht. Lees verder of onze openstaande positie iets voor jou is!

Functieomschrijving

Bij het RIVM zetten we ons met ruim 2500 collega’s elke dag in voor de zorg van morgen. Onze afdeling Stoffen op de Werkplek en Internationaal Transport bestaat uit 20 collega’s, waar we werken aan twee thema’s:

 • In het eerste werkgebied zetten we ons in voor veilig internationaal vervoer van gevaarlijke stoffen. We vertegenwoordigen ons land namens het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) in internationale commissies van de Verenigde Naties waar de regelgeving voor een veilig vervoer van gevaarlijke stoffen over de weg, spoor, binnenwateren en zee wordt voorbereid.
 • In het tweede werkgebied beoordelen en onderzoeken we de consequenties van blootstelling van werknemers aan gevaarlijke stoffen. We adviseren onder andere het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) als structurele kennispartner op het terrein van gezonde en veilige arbeidsomstandigheden.

Dit ga jij doen

Jij adviseert het beleidsdepartement en vertegenwoordigt Nederland op het gebied van internationale regelgeving van gevaarlijke stoffen. Je werkt in opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Hoe ziet dat eruit?

 • Je geeft inhoudelijk advies op het gebied van veiligheid van vervoer van gevaarlijke stoffen over de weg, spoor, binnenwateren en zee. Hiervoor beschouw je bijvoorbeeld de gevaarseigenschappen van gevaarlijke stoffen, de technische eisen die aan verpakkingen of vervoerseenheden worden gesteld of de relevantie van ontwikkelingen in de energietransitie en hoe die de transportveiligheid kunnen beïnvloeden;
 • Je neemt deel aan internationale vergaderingen over veilig vervoer van gevaarlijke stoffen van de Verenigde Naties en de daaronder werkende werkgroepen en draagt bij aan de Nederlandse inbreng hierbinnen;
 • Je bent medeverantwoordelijk voor het onderhouden van een uitgebreid netwerk met overheden en bedrijven in binnen- en buitenland;
 • Je vertaalt relevante signalen uit de praktijk in beleidsadviezen en beleidsvoorstellen. Dit doe je in overleg met het beleidsdepartement, waarmee je nauw samenwerkt;
 • Je draagt bij aan de verdere kennisontwikkeling op het gebied van veilig vervoer van gevaarlijke stoffen;
 • Je draagt ook bij aan andere activiteiten op gebied van veiligheid van stoffen en producten of omgevingsveiligheid, bijvoorbeeld binnen de Globally Harmonized System of Classification and Labelling of Chemicals (GHS) of bij onderzoek en beleidsadvisering voor een veilige energietransitie.

Afhankelijk van je achtergrond, jouw interesse en de ontwikkelingen binnen het team kun je meer specifiek ingezet worden. Bijvoorbeeld op één van de specifieke modaliteiten als weg, spoor, binnenwateren, zee of op het overkoepelende kader voor het vervoer van gevaarlijke stoffen (UN TDG). Je werkt daarbij intensief samen met senior collega’s en volgt opleidingen om door te kunnen groeien naar de rol van dossierhouder en delegatieleider.

Uniek aan deze baan

In deze uitdagende functie ontwikkel je je tot specialist op het gebied van internationale regelgeving voor veilig vervoer van gevaarlijke stoffen. Je vertegenwoordigt Nederland in internationale comités en bouwt een intern en extern netwerk op. Jouw beleidsadviezen dragen bij aan internationale regelgeving, de veiligheid van burgers en werknemers van vervoersbedrijven en de bescherming van het milieu, jouw werk maakt dus impact.

Dit alles doe je in een omgeving met collega’s die gedreven werken aan een veilige en gezonde leefomgeving. De sfeer is open en collegiaal en bij ons is hybride werken ook het nieuwe normaal.

Specificaties

Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM)

Functie-eisen

Dit neem je mee

Je hebt een goed analytisch vermogen en je bent in staat onderzoeksresultaten te interpreteren, je standpunten te onderbouwen met heldere argumenten en je resultaten en adviezen in een bredere (beleids-)context te plaatsen. De aard van de werkzaamheden vraagt om een grote mate van politieke sensitiviteit, uitstekende sociale vaardigheden en goede mondelinge en schriftelijke beheersing van het Nederlands en het Engels. Je bent een teamspeler, treedt verbindend op en bent in staat tegengestelde belangen te overbruggen.

Verder vragen wij:

 • Een relevante natuurwetenschappelijke universitaire opleiding zoals scheikunde, toxicologie of biomedische wetenschappen;
 • Je hebt affiniteit met de onderwerpen veiligheid, chemische stoffen en internationale regelgeving;
 • Enkele jaren werkervaring op het gebied van beleidsadvisering of gevaar- en risicobeoordeling van chemische stoffen;
 • Omdat je ook op internationale vergaderingen komt, verwachten we de bereidheid om regelmatig internationaal te reizen.

Arbeidsvoorwaarden

Dienstverband voor bepaalde tijd: 12 maanden.

 • Salarisniveau: schaal 11
 • Maandsalaris: Min €3.662 – Max. €5.586 (bruto)
 • Dienstverband: Arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd
 • Contractduur: 12 maanden
 • Minimaal aantal uren per week: 28
 • Maximaal aantal uren per week: 36

Overige arbeidsvoorwaarden

Naast het salaris ontvang je een Individueel Keuzebudget (IKB). Het IKB bestaat uit geld (16,37% van je bruto jaarsalaris) en tijd. Met het IKB maak jij de keuzes die bij jou passen en kun je een deel van je arbeidsvoorwaarden zelf samenstellen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een deel van je maandinkomen te laten uitbetalen wanneer jij dat wenst. Ook kun je dit budget omzetten in verlof en andersom of besteden aan fiscaal vriendelijke doelen. De Rijksoverheid hecht sterk aan persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling en biedt daarvoor tal van mogelijkheden. Tot de secundaire arbeidsvoorwaarden behoren onder meer verschillende studiefaciliteiten, bedrijfsfitness, volledige vergoeding van je OV-reiskosten woon-werkverkeer en gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof.

Specificaties

 • Onderzoek, ontwikkeling, innovatie
 • Natuurwetenschappen; Gezondheid
 • 28—36 uur per week
 • €3662—€5586 per maand
 • Universitair
 • AT RIVM 20240130

Werkgever

Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM)

Lees meer over deze werkgever

Locatie

Antonie van Leeuwenhoeklaan 9, 3721 MA, Bilthoven

Bekijk op Google Maps

Interesting for you