Adviseur Energietransitie en Omgevingsveiligheid | RIVM

Adviseur Energietransitie en Omgevingsveiligheid | RIVM

Geplaatst Deadline Locatie
16 feb 15 apr Bilthoven

Je kunt niet meer op deze vacature solliciteren (deadline was 15 apr 2024).

Bekijk het actuele vacature aanbod of kies een item in de hoofdnavigatie hierboven.

Help ons kennis over de energietransitie en omgevingsveiligheid breed toegankelijk te maken voor zowel burgers als ministeries. Je landt in een kennisrijke omgeving waarin jouw adviezen op het gebied van gevaarlijke stoffen impact maken op de veiligheid van onze leefomgeving. Werken bij de overheid betekent ook mooie arbeidsvoorwaarden zoals ruime vakantiedagen, een goed pensioen, reiskostenvergoeding en bij ons zijn hybride werken en flexibele werktijden ook het nieuwe normaal. Benieuwd wat deze functie jou te bieden heeft? Naar aanleiding van jouw profiel vormen we samen jouw takenpakket, lees verder!

Functieomschrijving

Over omgevingsveiligheid

Bij de inrichting van onze leefomgeving moet rekening worden gehouden met risico’s die branden, explosies of gifwolken kunnen veroorzaken. Bij omgevingsveiligheid gaat het om het beschermen van onze leefomgeving tegen de gevaren van activiteiten met gevaarlijke stoffen. Denk hierbij aan de productie, opslag, verwerking en het vervoer van gevaarlijke stoffen over de weg, het water, het spoor of door buisleidingen. In jouw rol gaat jouw aandacht uit naar de externe veiligheidsrisico’s die voortvloeien uit de energietransitie, denk hierbij aan het gebruik van waterstofrijke energiedragers ter vervanging van fossiele brandstoffen.

Wat ga je doen

In jouw rol als adviseur zorg je ervoor dat de kennis over de energietransitie en omgevingsveiligheid breed toegankelijk en begrijpelijk is voor professionals en burgers. Je verbindt hierbij het RIVM onderzoek met zowel de kennisvragen van diverse ministeries als lokale overheden. 

Samen met je collega’s werk je aan onderzoeks- en adviesprojecten, die kunnen er zo uitzien:

 • Het uitvoeren van een toekomstverkenning om inzicht te krijgen in de impact van het vervoer van gevaarlijke stoffen, waaronder nieuwe energiedragers.
 • De doorontwikkeling van het Handboek Omgevingsveiligheid en de Maatregelenwiki.
 • Het opstellen van een kennisagenda voor een gezonde en veilige energietransitie.
 • Adviseren over beleidsontwikkeling en uitvoering, bijvoorbeeld in het kader van ruimtelijke ontwikkeling.
 • Onderzoek naar hoe burgers aankijken tegen aandachtsgebieden of de veiligheids- en gezondheidsrisico's van de energietransitie.

Concreet zien jouw werkzaamheden er als volgt uit:

 • Je vertaalt technisch inhoudelijke kennis naar informatie om de ontwikkeling en uitvoering van het omgevingsveiligheidsbeleid te ondersteunen. Je maakt deze kennis hiermee toegankelijk voor verschillende, meestal professionele doelgroepen. Denk hierbij aan regionale uitvoeringsorganisaties, veiligheidsregio’s en diverse ministeries zoals IenW, EZK en SZW.
 • Je draagt bij aan de ontwikkeling van nieuwe kennis door mee te werken in lopende onderzoeken.
 • Je stemt je adviezen over omgevingsveiligheid af op andere aandachtsgebieden en beleidsterreinen, denk hierbij aan duurzame leefomgeving, milieubeheer en veiligheid in relatie tot gezondheid.
 • Je hebt contact met onze professionele doelgroepen en opdrachtgevers om de bruikbaarheid van het onderzoek te vergroten en voor nadere uitleg van je adviezen;
 • Je deelt kennis door deel te nemen aan bijeenkomsten voor professionele doelgroepen en het onderhouden van een netwerk.

Specificaties

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS)

Functie-eisen

Je hebt gewerkt met externe veiligheidsvraagstukken of ruimtelijke ordening, bijvoorbeeld als adviseur, beleidsmedewerker of vergunningverlener. Heb je deze ervaring nog niet, maar wel een afgeronde wo-master in de richting van stedenbouwkunde, ruimtelijke ordening, bestuurskunde of natuur en milieu en kun je aangeven waarom je omgevingsveiligheid interessant vindt, dan kom je ook in aanmerking.

Deze rol vereist dat je proactief, creatief en een verbinder bent. Je voelt je thuis in een politiek-bestuurlijke omgeving en de veranderende focus in de organisatie en maatschappij vragen van jou een bepaalde flexibiliteit. Je overtuigingskracht zet je in, om ook bij fundamentele verschillen tot een gedragen oplossing te komen. Je bent een prettige gesprekspartner voor collega’s en andere samenwerkingspartners. Maar, je leert ook graag van anderen en vindt het leuk om jouw kennis over te dragen aan anderen.

Tot slot is kennis van bouwkundige maatregelen of de kerninstrumenten van de Omgevingswet uiteraard een pre. Heb je dit niet, dan leer je dit on the job.

Arbeidsvoorwaarden

Dienstverband voor bepaalde tijd: 2 jaar met uitzicht op vaste aanstelling.

Waarom voor deze baan kiezen?

Onze afdeling kenmerkt zich door een fijne werksfeer, waarin door experts met veel kennis en ervaring wordt samengewerkt aan diverse thema's binnen het werkveld Omgevingsveiligheid. Wij zijn bewust op zoek naar diversiteit in ons team zowel qua opleiding als achtergrond. Juist door de mix van achtergronden kunnen we tot betere oplossingen komen voor complexe maatschappelijke uitdagingen.

We hebben oog voor de privé-werk balans, waarbij we elkaar graag op dinsdag op kantoor zien. We zitten het komende jaar nog op onze groene campus in Bilthoven, waar konijnen op het terrein lopen en je vlak naast het bos zit voor een lunchwandeling. Halverwege 2025 verhuizen we naar een volledig nieuw gebouw op het Utrecht Science Park, speciaal voor het RIVM gebouwd.

Je krijgt bij ons een contract met uitzicht op vast, met een goede pensioenregeling, een dertiende maand en uiteraard reiskostenvergoeding. Heb je meer vakantiedagen nodig, omdat je dit jaar wat langer op vakantie wilt blijven? Via jouw persoonlijke plan kun je voordelig extra dagen inkopen.

Arbeidsvoorwaarden

 • Salarisniveau: schaal 11
 • Maandsalaris: Min €3.662 – Max. €5.586 (bruto)
 • Dienstverband: Arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd
 • Contractduur: Voor de duur van 24 maanden
 • Minimaal aantal uren per week: 32
 • Maximaal aantal uren per week: 36

Overige arbeidsvoorwaarden 

Naast het salaris ontvang je een Individueel Keuzebudget (IKB). Het IKB bestaat uit geld (16,37% van je bruto jaarsalaris) en tijd. Met het IKB maak jij de keuzes die bij jou passen en kun je een deel van je arbeidsvoorwaarden zelf samenstellen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een deel van je maandinkomen te laten uitbetalen wanneer jij dat wenst. Ook kun je dit budget omzetten in verlof en andersom of besteden aan fiscaal vriendelijke doelen. De Rijksoverheid hecht sterk aan persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling en biedt daarvoor tal van mogelijkheden. Tot de secundaire arbeidsvoorwaarden behoren onder meer verschillende studiefaciliteiten, bedrijfsfitness, volledige vergoeding van je OV-reiskosten woon-werkverkeer en gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof.

Afdeling

Omgevingsveiligheid

De Omgevingswet vereist om aan het begin van een ruimtelijke ontwikkeling al rekening te houden met omgevingsveiligheid. Daarbij werken deskundigen vanuit verschillende organisaties en vanuit verschillende disciplines nauw samen om de leefomgeving te beschermen tegen ongevallen met gevaarlijke stoffen. Vanuit de afdeling Omgevingsveiligheid ondersteunen wij professionals bij de ontwikkeling en uitvoering van het omgevingsveiligheidsbeleid.

De 25 onderzoekers en adviseurs van onze afdeling Omgevingsveiligheid adviseren overheden en brengen de risico’s door activiteiten met gevaarlijke stoffen goed in kaart. Op www.rivm.nl/omgevingsveiligheid kun je daar meer over lezen.

Specificaties

 • Onderzoek, ontwikkeling, innovatie; Beleid- en staf
 • Landbouw; Natuurwetenschappen; Techniek
 • 32—36 uur per week
 • €3662—€5586 per maand
 • Universitair
 • AT VWS 20240216-2

Werkgever

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS)

Lees meer over deze werkgever

Locatie

Antonie van Leeuwenhoeklaan 9, 3721 MA, Bilthoven

Bekijk op Google Maps

Interesting for you