PhD plek Implementatie technologische leefstijl innovatie obesitas zwangerschap

PhD plek Implementatie technologische leefstijl innovatie obesitas zwangerschap

Geplaatst Deadline Locatie
27 feb 17 mrt Rotterdam

Je kunt niet meer op deze vacature solliciteren (deadline was 17 mrt 2024).

Bekijk het actuele vacature aanbod of kies een item in de hoofdnavigatie hierboven.

PhD student Implementatie van een technologische leefstijl innovatie voor obesitas bij zwangerschap

Functieomschrijving

De Erasmus School of Health Policy & Management (ESHPM) is op zoek naar een PhD student voor onderzoek gericht op de implementatie van een digitale leefstijl tool voor het voorkomen en verminderen van de negatieve gevolgen van obesitas tijdens de zwangerschap.

Obesitas bij zwangere vrouwen is een aandoening waarbij een gezonde leefstijl kan helpen om de kwaliteit van leven te verbeteren, ziekte te voorkomen en de zorg betaalbaar te houden. Een gezonde leefstijl kan bestaan uit goede voeding, voldoende beweging en het stimuleren van gezond gedrag. In de zorg wordt steeds meer gebruik gemaakt van technologische innovaties om burgers te ondersteunen bij een gezonde leefstijl. Dit promotieonderzoek is gericht op het voorkomen en terugdringen van de negatieve gevolgen van obesitas bij zwangere vrouwen door het implementeren van de digitale leefstijl tool Slimmer Zwanger+.

Projectbeschrijving
Ongeveer de helft van de zwangere vrouwen heeft overgewicht. Deze vrouwen hebben een verhoogd risico op onder andere hart- en vaatziekten en een slechtere kwaliteit van leven. Het integreren van een digitaal leefstijlzorgpad in de zwangerschapszorg is een veelbelovende aanpak om een gezonde leefstijl en een gezonde leefomgeving te stimuleren en om nadelige gevolgen van obesitas te voorkomen. SlimmerZwanger+ (SZ+) is een digitale leefstijl tool geoptimaliseerd voor vrouwen met obesitas en hun partners, die ondersteunt bij een persoonlijke en duurzame gedragsverandering onder andere gericht op voeding, alcohol en beweging. Het implementeren van deze technologische innovatie is echter niet eenvoudig. Het vraagt niet alleen van vrouwen, hun omgeving en zorgprofessionals dat zij de technologie gebruiken, maar ook om het opnieuw inrichten van het zorgtraject bij zwangerschap met de technologische innovatie SZ+.

Jouw taken
In jouw onderzoek richt jij je op de implementatie van SZ+ in het zwangerschapstraject en de effecten daarvan voor zwangere vrouwen en hun omgeving, de zorgprofessionals en hun organisaties, de kosten van zorg en de kosteneffectiviteit. Je onderzoek bestaat uit vier onderdelen:
 1. Het onderzoeken van het benodigde herontwerp van het zorgtraject door het vergelijken van zorgtrajecten zonder en met SZ+. Je gebruikt hiervoor de methode Metro Mapping.
 2. Het vaststellen van de kosten en verschuivingen in kosten bij de implementatie van SZ+ door de kosten van het zorgpad door te rekenen met de time driven activity based costing methode.
 3. Het beoordelen en vaststellen van een duurzame implementatie en borging van SZ+. Op basis van het NASSS-framework ga je bekijken wat barrières en succesfacoren zijn voor implementatie.
 4. Het bijdragen aan een kosten-effectiviteitsanalyse. Samen met een collega ga je onderzoeken of de kosten van het nieuwe digitale zorgpad opwegen tegen de uitkomsten die ermee worden bereikt.

Metro mapping, time driven activity based costing en het NASSS-framework zijn je wellicht niet bekend. Wij verwachten niet dat je deze methoden beheerst, maar wel dat je voor jezelf nagaat of jij er affiniteit mee kunt krijgen.

Het onderzoeksteam
Jouw onderzoek is onderdeel van het zogenoemde HYGEIA-project. In dit project wordt de technologie Slimmer Zwanger+ ontwikkeld en geëvalueerd op uitkomsten. Aan het onderzoek nemen meerdere universiteiten deel: Erasmus Universiteit Rotterdam, Erasmus MC, TU Delft en het Leiden Universitair Medisch Centrum. Betrokken ziekenhuizen zijn het IJsselland ziekenhuis en het Reinier de Graaf Gasthuis. Daarnaast nemen vele organisaties deel die de belangen behartigen van zwangere vrouwen, mantelzorgers, verzekeraars en beleidsmakers.

Specificaties

Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR)

Functie-eisen

We zoeken een enthousiaste kandidaat met een relevante masteropleiding in de gezondheidswetenschappen, (technische) geneeskunde, verandermanagement, organisatiewetenschappen, bedrijfskunde of een andere relevante masteropleiding. De functie vereist expertise in kwalitatieve en kwantitatieve dataverzameling en analyse, alsook affiniteit met de gezondheidszorg. Je beschikt over uitstekende communicatieve en schriftelijke vaardigheden in zowel het Nederlands als het Engels. Je bent een creatieve denker met een interdisciplinaire mindset en voelt je goed in het combineren van verschillende onderzoeksdesigns en methoden. Je vindt het leuk en hebt de vaardigheden om samen met verschillende stakeholders, waaronder zorgprofessionals en patiënten samen te werken aan de verbetering van de zorg voor zwangere vrouwen.

Taken bestaan onder andere uit:
 • het verder ontwikkelen en uitvoeren van het promotietraject
 • publiceren van wetenschappelijke artikelen en een proefschrift over het onderzoek;
 • ontwikkelen van een business case voor de implementatie van SZ+;
 • initiëren van en participeren in kennisoverdracht naar externe partijen;
 • helpen bij het verwerven van aanvullende subsidies;
 • het volgen van aanvullende opleidingen in onderzoeksmethoden en -theorieën;
 • het geven van onderwijs binnen ESHPM met een maximum van 10% van de aanstelling.

Arbeidsvoorwaarden

We bieden je een internationaal georiënteerde en afwisselende baan in een enthousiast team, met uitstekende arbeidsvoorwaarden overeenkomstig de Collectieve Arbeidsvoorwaarden Overeenkomst Nederlandse Universiteiten (CAO NU).

De startdatum van de functie is in overleg maar bij voorkeur 1 juni 2024. Het salaris bedraagt bij een fulltime aanstelling (38 uur) tussen € 2.770 en € 3.539 bruto per maand Schaal P, conform de CAO-NU. Je hebt als standplaats Campus Woudestein - Rotterdam, bij Erasmus School of Health Policy & Management (ESHPM). De functie heeft een omvang van 1 fte. Het contract wordt aangegaan voor een periode van 1,5 jaar met mogelijkheid tot verlenging met nog eens 2,5 jaar.

Alles wat we je verder te bieden hebben vind je hieronder!

Werkgever

Erasmus University Rotterdam

Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) is een internationaal georiënteerde universiteit met een uitgesproken maatschappelijke visie op onderwijs en onderzoek – onze missie luidt dan ook ‘Creating positive societal impact’. Aan de EUR werken ruim 3.700 medewerkers en volgen bijna 33.000 studenten uit 140 landen ons wetenschappelijk onderwijs. Alles wat we doen, doen we onder het credo The Erasmian Way - Making Minds Matter. We zijn wereldburgers, verbindend, ondernemend, ruimdenkend en maatschappelijk betrokken. Deze Erasmian Values fungeren als ons interne kompas en maken de Erasmus Universiteit herkenbaar én onderscheidend voor de buitenwereld. Vanuit deze waarden, met een ruime blik en met oog voor diversiteit, verschillende achtergronden en opvattingen, werken onze medewerkers nauw samen aan het oplossen van maatschappelijke uitdagingen vanuit het dynamische en kosmopolitische Rotterdam. Mede dankzij de hoge kwaliteit en de positieve maatschappelijke impact van ons onderwijs en onderzoek en onze kenmerkende mentaliteit kan de EUR zich meten met de top van de Europese universiteiten. www.eur.nl.

Faculteit / Instituut / Dienst
Erasmus School of Health Policy & Management (ESHPM) van de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) is binnen Nederland leidend met haar onderwijs- en onderzoeksactiviteiten, gericht op beleids- en management onderwerpen in de gezondheidszorg. ESHPM verzorgt een bacheloropleiding, vijf masteropleidingen, een schakelprogramma voor zij-instromers en postacademisch onderwijs. Bij ESHPM zijn onderzoek en onderwijs nauw met elkaar verbonden. Kennis en ervaring uit verschillende wetenschappelijke disciplines zoals economie, recht, sociaal-medische wetenschappen, organisatiekunde en bestuurskunde worden er samengebracht en toegepast in de gezondheidszorg. Deze multidisciplinaire benadering van onderwijs en onderzoek is uniek. Erasmus School of Health Policy & Management (ESHPM) is gehuisvest in het Bayle (J) Building op campus Woudestein van de Erasmus Universiteit Rotterdam en heeft een sterke verbondenheid met Erasmus MC. Bij ESHPM studeren ongeveer 1600 studenten en werken 200 medewerkers.

Afdeling

Met onderzoek streeft de sectie ernaar om zowel een wetenschappelijk als een maatschappelijke bijdrage te leveren. Hierbij is het doel om de organisatie en management van zorg door de inzet van wetenschappelijke methoden en kennis te verbeteren. Het onderzoek en het onderwijs van deze sectie omvat het brede terrein van management en organisatievraagstukken in de zorg. Binnen de sectie zijn meerdere management en organisatie disciplines vertegenwoordigd zoals financieel management, operations management, organisatiesociologie, bestuurskunde en veranderkunde.

Specificaties

 • PhD
 • Techniek
 • max. 40 uur per week
 • €2770—€3539 per maand
 • Universitair
 • 4107

Werkgever

Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR)

Lees meer over deze werkgever

Locatie

Burgemeester Oudlaan 50, 3062PA, Rotterdam

Bekijk op Google Maps

Interesting for you