Junior onderzoeker participatie en digitalisering in erfgoedwaardering

Junior onderzoeker participatie en digitalisering in erfgoedwaardering

Geplaatst Deadline Locatie
11 mrt 7 apr Delft

Je kunt niet meer op deze vacature solliciteren (deadline was 7 apr 2024).

Bekijk het actuele vacature aanbod of kies een item in de hoofdnavigatie hierboven.

In deze functie onderzoek je de erfgoedkwaliteit van alledaagse woonwijken (erfgoedwaardering), met digitale methodes (app en AI), en door de ogen van de bewoners (participatieproces).

Functieomschrijving

Grote vraagstukken zoals de energietransitie, klimaatadaptatie en eerlijke verdeling vragen om slimme interventies en optimaal gebruik van de bestaande gebouwde omgeving. Op Europees niveau stelt de ‘Renovatiegolf voor Europa’ (onderdeel van de ‘Green Deal’) dat gebouwen verduurzaamd moeten worden en voor iedereen betaalbaar en toegankelijk moeten zijn. Daarnaast promoot het ‘Verdrag van Faro’ dat burgers betrokken moeten zijn in erfgoedprocessen, waaronder het identificeren van erfgoed. Op nationaal niveau bepaalt de Omgevingswet dat participatie een integraal procesonderdeel moet zijn en dat in de Omgevingsvisie de maatschappelijke opgave en de te beschermen kwaliteiten moeten worden vastgelegd. Hoe kunnen we de mening, waardering en kennis van burgers inzetten bij het aangaan van deze uitdagingen?

In het onderzoek waarin je gaat meewerken staan de beoordeling van de bestaande woonomgeving (erfgoedwaardering) en het daarin betrekken van burgers (participatieproces) centraal. Je werkt binnen de sectie Heritage & Architecture van de faculteit Bouwkunde. Het bestuderen welke tastbare en ontastbare attributen waardevol worden gevonden, waarom, en door wie is onderwerp van langlopend onderzoek binnen de sectie. In de afgelopen jaren hebben we onderzoek gedaan naar o.a. de toepassing van analoge en digitale participatie-methodes in wetenschappelijke studies, het gebruik van ‘user generated data’ uit social media platforms voor erfgoedwaardering en de toepassing van artificiële intelligentie (AI) bij het analyseren van erfgoedwaardering. Ook verrichtten we onderzoek naar de waardering van Post 65 woonwijken, de specifieke kenmerken en typologieën, en de waardering door verschillende stakeholders. Als onderzoeker kan je tegelijkertijd gebruik maken van de kennis binnen de sectie en draag je bij aan de verdere ontwikkeling.

In het project onderzoeken we wat bewoners en andere belanghebbenden waarderen aan hun woning, straat, en wijk. Om deze informatie te verzamelen gebruiken we een mobiele applicatie (app) waarmee participanten de wijk verkennnen en tegelijkertijd hun beoordeling geven. Met behulp van een te ontwikkelen AI language model kunnen we grotere hoeveelheden data coderen en analyseren. De resultaten dienen om lokaal informatie te verstrekken over de wijkwaardering, gewenste verandering en behoud voor de toekomst. Tegelijkertijd draagt de dataset bij aan het wetenschappelijk onderzoek naar (erfgoed)waardering van woonwijken en participatieprocessen in de gebouwde omgeving.

Tot jouw werkzaamheden behoren o.a.: in kaart brengen van de te onderzoeken buurten, afstemmen met lokale contactpersonen in buurten, voorbereiden en deelnemen aan werksessies met het team, inrichten van de mobiele applicatie (digitaal platform), ontwikkelen en trainen van het language model, rapporteren van de resultaten aan bewoners en lokale partijen, schrijven van een academische publicatie.

Als onderzoeker ga je werken in een projectteam met zowel academici binnen Heritage & Architecture, als met mederkers van een woningbouwcorporatie, een gemeente en de Rijksdienst voor het Cultureel erfgoed. Ook het contact met de participanten, het 'veldwerk', is onderdeel van je werkzaamheden.

De sectie Heritage & Architecture werkt momenteel aan het uitbreiden van het onderzoek en onderzoekt daarbij de mogelijkheid om deze onderzoeksaanstelling om te zetten in een promotietraject.

Specificaties

Technische Universiteit Delft (TU Delft)

Functie-eisen

Vereist:

 • Je hebt een afgeronde Master opleiding in architectuur, stedenbouw, erfgoedstudies, of aan het onderzoek gerelateerde studies in de sociale wetenschappen.
 • Je beheerst de Nederlandse taal (zeer) goed. Dit is nodig i.v.m. het analyseren van participanten data.
 • Je kan goed communiceren in verschillende omgevingen (academisch, professioneel en in het participatieproces).
 • Je voelt je comfortabel om met burgers 'op straat' in contact te treden;
 • Je hebt interesse in erfgoedparticipatie.
 • Je bent geïnteresseerd, en bereid je te verdiepen, in het toepassen en ontwikkelen van digitale technologie en machine learning voor data analyse.

Gewenst:

 • Ervaring met participatie-processen in de gebouwde omgeving is een pré.
 • Het hebben van vaardigheden en kennis over gebruikersdata analyse, coderen en machine learning is een pré.

Arbeidsvoorwaarden

Dienstverband voor bepaalde tijd: 9 tot 15 maanden, afhankelijk van fulltime/parttime dienstverband.

 • Het dienstverband is 9 tot 15 maanden (afhankelijk van fulltime/parttime dienstverband) met uitzicht op verlenging.
 • Een functieomvang van 24-40 uur per week.
 • Een salaris dat is gebaseerd op schaal 10 uit de CAO van de Nederlandse Universiteiten met een minimum van €3.226,- en een maximum van €5.090,- bruto per maand op basis van een volledige werkweek (38 uur), plus 8% vakantiegeld en een eindejaarsuitkering van 8,3%.
 • Een uitstekende pensioenregeling via het ABP.
 • De mogelijkheid om jaarlijks een individueel arbeidsvoorwaardenpakket samen te stellen.
 • Korting bij zorgverzekeraars.
 • Flexibele werkweek.
 • Jaarlijks 232 verlofuren (bij 38 uur). Via het individueel keuzebudget kun je bovendien verlofuren verkopen of bijkopen.
 • Volop mogelijkheden om opleidingen, trainingen en cursussen te volgen.
 • Gedeeltelijk doorbetaald ouderschapsverlof.
 • Aandacht voor gezond en energiek werken met het vitaliteitsprogramma.

 

Werkgever

Technische Universiteit Delft

De Technische Universiteit Delft heeft een sterk fundament. Als bouwer van de wereldberoemde Nederlandse waterwerken en pionier in biotech is TU Delft een internationale topuniversiteit die wetenschap, engineering en design combineert. TU Delft staat voor onderwijs, onderzoek en innovatie van wereldklasse om uitdagingen op het gebied van energie, klimaat, mobiliteit, gezondheid en digitale maatschappij aan te gaan. Generaties Delftse ingenieurs hebben bewezen ondernemende probleemoplossers te zijn in bedrijfsleven en in sociale context.

Bij TU Delft omarmen we diversiteit als een van onze kernwaarden en zetten we ons actief in om een universiteit te zijn waar jij je thuis voelt en kunt floreren. We hechten veel waarde aan verschillende perspectieven en kwaliteiten, omdat wij geloven dat dit ons werk innovatiever, de TU Delft-gemeenschap levendiger en de wereld rechtvaardiger maakt. Samen bedenken en ontwikkelen we oplossingen die een positieve invloed hebben op wereldwijde schaal. Daarom nodigen we jou uit om te solliciteren. Je sollicitatie krijgt een eerlijke behandeling.

Challenge. Change. Impact!

Afdeling

Afdeling

De faculteit Bouwkunde heeft wereldwijd een leidende rol in onderwijs en onderzoek. De drijvende kracht achter het succes van de faculteit is het robuuste onderzoeksprofiel in combinatie met de energie en creativiteit van de studenten en de academische gemeenschap. Het is een bruisende plek waar ruim vierduizend mensen van 's morgens vroeg tot 's avonds laat studeren, werken, ontwerpen, onderzoek doen en kennis vergaren en verspreiden. Onze faculteit heeft een sterke focus op ‘ontwerpgericht onderzoek' dat al enkele jaren wordt erkend en bekroond, met als resultaat een toppositie op de wereldranglijsten. Medewerkers en studenten werken aan de verbetering van de gebouwde omgeving met behulp van een breed scala aan disciplines, waaronder architectonisch ontwerp, stedenbouw, bouwtechnologie, sociale wetenschappen, procesmanagement en geo-informatiewetenschappen. De faculteit werkt nauw samen met andere faculteiten, universiteiten, private partijen en de publieke sector en heeft een uitgebreid netwerk, zowel in Nederland als internationaal.

Klik hier om naar de website van faculteit Bouwkunde te gaan.

Specificaties

 • Onderzoek, ontwikkeling, innovatie
 • Gedrag en maatschappij
 • 24—40 uur per week
 • €3226—€5090 per maand
 • Universitair
 • TUD05129

Werkgever

Technische Universiteit Delft (TU Delft)

Lees meer over deze werkgever

Locatie

Mekelweg 2, 2628 CD, Delft

Bekijk op Google Maps

Interesting for you