Postdoctoraal Onderzoeker in Interetnische Sociale Relaties

Postdoctoraal Onderzoeker in Interetnische Sociale Relaties

Geplaatst Deadline Locatie
15 mrt 10 apr Utrecht

Je kunt niet meer op deze vacature solliciteren (deadline was 10 apr 2024).

Bekijk het actuele vacature aanbod of kies een item in de hoofdnavigatie hierboven.

We zoeken een postdoc voor het ERC Consolidator-project Bridges in social networks: Harnessing dual identity to improve interethnic relations. Iets voor jou?

Functieomschrijving

Als onderdeel van het ERC Consolidator-project “Bridges in social networks: Harnessing dual identity to improve interethnic relations”, zijn we op zoek naar een postdoctoraal onderzoeker voor twee jaar, startend op 1 juni/juli 2024.

Wat ga je doen?
Je komt te werken bij het European Research Centre on Migration and Ethnic Relations (ERCOMER) binnen de Afdeling Interdisciplinaire Sociale Wetenschappen. ERCOMER heeft een sterk onderzoekstrackrecord op het gebied van interetnische relaties, met een bijzondere focus op etnische identiteitsvorming, internationale migratie, culturele diversiteit, discriminatie op de arbeidsmarkt en interetnische netwerken. ERCOMER maakt deel uit van de graduate school Interuniversity Centre for Social Science Theory and Methodology (ICS).

Recent onderzoek suggereert dat dual identifiers (mensen die zichzelf tot meerdere sociale groepen rekenen, bijvoorbeeld Turkse Nederlanders), interetnische houdingen en relaties kunnen verbeteren bij anderen in hun omgeving. Verschillende sociologische en sociaalpsychologische theorieën (bijvoorbeeld cross-cutting social circles, structural balance theory, (extended) contact theory) voorspellen dat dual identifiers als leden van twee groepen sociale bruggen tussen verschillende gemeenschappen kunnen bouwen en op deze manier een positief effect op intergroepsrelaties kunnen hebben. Echter, de verschillende identiteiten van dual identifiers worden niet altijd herkend door anderen en mispercepties kunnen de potentie om als brug te fungeren in de weg staan.

In dit project wordt onderzocht wanneer en waarom een duale identiteit in een sociale omgeving al dan niet wordt herkend en welke gevolgen dit heeft. Onder andere testen we of de structuur van de sociale netwerken waarin dual identifiers zich bevinden van invloed kan zijn op hoe dual identifiers door anderen worden gezien. Wordt de dochter van immigranten bijvoorbeeld eerder als dual identifier gezien als men denkt dat ze voornamelijk vrienden zonder migratieachtergrond heeft? Een centrale innovatie van dit project is dat we ons ook richten op percepties van de netwerkstructuur (bijvoorbeeld “wie denk jij dat de vrienden van je klasgenoten zijn?”), omdat onderzoek heeft laten zien dat we vaak een vertekend beeld hebben van het netwerk van anderen.

Om deze processen in kaart te brengen zal je een grootschalige dataverzameling op verschillende mbo-scholen in het schooljaar 2024/2025 voorbereiden en coördineren. De eerste stappen zijn al gezet (ontwikkeling van software, contact met mbo-scholen, ethische goedkeuring, pilots), zodat je niet bij nul hoeft te beginnen. Ook zal er voldoende ruimte zijn om eigen onderzoeksideeën in te brengen en hiervoor data te verzamelen. Je krijgt de mogelijkheid om een eigen onderzoekslijn (verder) te ontwikkelen mits deze verband houdt met dual identity en/of interetnische sociale netwerken.

Je zult samenwerken met Dr. Tobias Stark (hoofdonderzoeker) en het ERC-team, bestaande uit drie promovendi en een andere postdoc. Je kunt kiezen uit een 100% onderzoeksaanstelling of 80% onderzoekstijd met 20% voor onderwijs.

De kerntaken bestaan uit:
 • de voorbereiding van de verzameling van schooldata;
 • de coördinatie van de verzameling van schooldata;
 • het aansturen van student-assistenten;
 • de statistische analyse van en rapportage over de verzamelde schooldata;
 • het presenteren van resultaten op conferenties en in artikelen in peer-reviewed tijdschriften;
 • opstellen van rapporten over het onderzoeksproject voor de ERC.

Specificaties

Universiteit Utrecht

Functie-eisen

We zoeken een collega met een hands-on mentaliteit, uitstekende samenwerkingsvaardigheden en die de kwaliteit heeft om onafhankelijk te denken. Verder breng je het volgende mee:
 • een PhD in de sociologie, (sociale) psychologie, onderwijskunde, pedagogiek, antropologie of een gerelateerd vakgebied;
 • ervaring met kwantitatieve onderzoeksmethoden;
 • theoretische expertise op het gebied van intergroepsrelaties, integratie en/of migratieonderzoek;
 • een trackrecord dat past bij het punt in je carrière, en duidelijke nieuwsgierigheid en enthousiasme voor academisch onderzoek;
 • een professionele houding en gedrag dat organisatiesensitiviteit, integriteit, pragmatisme en goede communicatieve vaardigheden omvat;
 • uitstekende Nederlandse en Engelse taalvaardigheid (Nederlands is nodig voor een efficiënte coördinatie van de dataverzameling);
 • interesse in of ervaring met sociale netwerkanalyse is een pre;
 • ervaring met de coördinatie van dataverzameling is een pre.

Arbeidsvoorwaarden

Wij bieden:
 • een functie van twee jaar (100% onderzoek of 80% onderzoekstijd met 20% onderwijstijd). De initiële functie zal een voltijdse arbeidsovereenkomst zijn voor één jaar, startend in juni of juli 2024, met een verlenging van één jaar na een positieve beoordeling;
 • een werkweek van 36 tot 40 uur met een bruto maandsalaris van minimaal € 3.226,- tot maximaal € 5.090,- bij een fulltime dienstverband (schaal 10-11 van de cao Nederlandse Universiteiten);
 • 8% vakantiegeld en een eindejaarsuitkering van 8,3%;
 • een pensioenregeling, gedeeltelijk doorbetaald ouderschapsverlof en flexibele arbeidsvoorwaarden op basis van de cao Nederlandse Universiteiten.

Naast de arbeidsvoorwaarden die zijn vastgelegd in de cao Nederlandse Universiteiten kent de Universiteit Utrecht een aantal eigen regelingen. Zo zijn er afspraken over professionele ontwikkeling, verlofregelingen, regelingen op het gebied van sport en cultuur en krijg je korting op software en andere IT-producten. Ook geven we je de ruimte om je arbeidsvoorwaarden uit te breiden via het Keuzemodel Arbeidsvoorwaarden. Zo stimuleren we je graag om te blijven groeien. Kijk voor meer informatie op werken bij de Universiteit Utrecht.

Werkgever

Universiteit Utrecht

Een betere toekomst voor iedereen. Die ambitie motiveert onze wetenschappers bij hun toponderzoek en het geven van inspirerend onderwijs. Bij de Universiteit Utrecht werken diverse disciplines intensief samen aan maatschappelijk belangrijke thema's. Onze focus ligt op Dynamics of Youth, Institutions for Open Societies, Life Sciences en Pathways to Sustainability. Sharing science, shaping tomorrow.

De faculteit Sociale Wetenschappen is een dynamische, toonaangevende faculteit voor hoogwaardig wetenschappelijk onderzoek en uitdagend academisch onderwijs op het gebied van jeugd, onderwijs, opvoeding, menselijk gedrag en samenleving. De Undergraduate en Graduate School verzorgen voor bijna 7.000 studenten een breed palet aan bacheloropleidingen en (onderzoeks)masters in de disciplines interdisciplinaire sociale wetenschappen, culturele antropologie, onderwijswetenschappen, pedagogiek, psychologie en sociologie.

Specificaties

 • Postdoc; Onderzoek, ontwikkeling, innovatie
 • Gedrag en maatschappij
 • 36—40 uur per week
 • €3226—€5090 per maand
 • Gepromoveerd
 • 3717

Werkgever

Universiteit Utrecht

Lees meer over deze werkgever

Locatie

Padualaan 14, 3584CH, Utrecht

Bekijk op Google Maps

Interesting for you