PhD student Zorgen voor ‘Liminal Care Space’

PhD student Zorgen voor ‘Liminal Care Space’

Geplaatst Deadline Locatie
18 mrt 14 apr Rotterdam

Je kunt niet meer op deze vacature solliciteren (deadline was 14 apr 2024).

Bekijk het actuele vacature aanbod of kies een item in de hoofdnavigatie hierboven.

ESHPM heeft een vacature voor Promovendus: Zorgen voor ‘Liminal Care Spaces’: een Etnografische Studie naar Verplaatsing van Patiënten en Zorg

Functieomschrijving

Heb jij (bijna) een master in de sociale wetenschappen afgerond? En zou je graag willen promoveren op een plek waar actuele zorgvraagstukken, wetenschappelijk onderzoek en een internationaal kennisnetwerk samenkomen, met nauwe betrokkenheid bij de praktijk en verdieping in de theorie? Bij de vakgroep Healthcare Governance (HCG) van Erasmus School of Health Policy & Management (ESHPM) zijn we op zoek naar een gemotiveerde en enthousiaste promovendus die etnografisch onderzoek wil doen naar de verplaatsing van zorg om invulling te geven aan een groeiende zorgvraag in tijden van groeiende schaarste en de organisatie-, professionele en politieke vraagstukken die dit met zich meebrengt in de zorgpraktijk.

Functie-omschrijving
Het waarborgen van goede en toegankelijke zorg staat in Nederland onder druk. ‘Langer thuis’ en ‘ziekenhuis verplaatste zorg’ lijken de sleutelwoorden voor houdbare zorg. Maar hoe krijgt zorg vorm als mensen langer thuis moeten blijven maar wel steeds meer zorgbehoeftig zijn, sneller uit het ziekenhuis worden ontslagen terwijl er geen plek elders beschikbaar is, of in een tijdelijk verblijf worden opgenomen wachtend op een plek in een verpleeghuis? Deze vraag staat centraal in dit promotieonderzoek waarin je je als onderzoeker richt op de nieuwe ‘tussenruimte’ van zorg waarin organisaties samenwerken (of elkaar juist moeilijk weten te vinden) om tegemoet te komen aan veranderende zorgvragen en zorgprofessionals nieuwe rollen ontwikkelen op het snijvlak van ‘cure’ en ‘care’, vaak over organisatiegrenzen heen. Deze zorg bevindt zich in een tussenruimte omdat er nog niet of nauwelijks regulering is (financieringsmodellen passen niet, richtlijnen sluiten niet aan) en heeft vooralsnog onbekende consequenties voor kwaliteit van zorg en arbeid. Hierbij ontstaan nieuwe kansen voor zorginnovatie, maar kunnen ook nieuwe kwetsbaarheden ontstaan – aan de kant van cliënten, mantelzorgers, zorgprofessionals en zorgorganisaties.

In dit promotieonderzoek onderzoek je in de dagelijkse zorgpraktijk hoe nieuwe zorgconcepten ontwikkeld worden en hoe dit gebeurt in afstemming tussen een groot aantal betrokkenen die zich nieuwe rollen en verantwoordelijkheden eigen moeten maken op organisatie- en professioneel niveau; denk aan een arts die de zorg krijgt over de traditionele grenzen van zorgorganisaties heen, of een verpleegkundige die zowel in het ziekenhuis werkt als thuis bij mensen zorg verleent, en de mantelzorger die op al deze plekken komt en die met elkaar verbindt. Als promovendus ben je geïnteresseerd in deze organisatie-, professionele-, en zorgkwesties en ben je op zoek naar de controversies die hierbij een rol spelen. Het doel is om zo een diepgaand inzicht te krijgen in de veranderende politiek van zorgverlening.

Het promotieonderzoek is onderdeel van twee lopende onderzoeksprogramma’s: Medisch-generalistische Zorg in de Regio (een onderzoek naar omgaan met schaarste aan zorg in regionaal verband) en het RN2Blend onderzoek (onderzoek naar de positionering en ontwikkeling van verpleegkundigen). Op beide onderzoeksprogramma’s werkt een team van enthousiaste onderzoekers aan vraagstukken rondom ‘tussenruimte van zorg’ en de verplaatsing van patiënten en zorg. Er is plaats ontstaan voor een extra promovendus die participeert in beide onderzoeksprogramma’s en daarbinnen de mogelijkheid krijgt om een eigen onderzoekslijn te ontwikkelen.

Specificaties

Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR)

Functie-eisen

 • Je bent in het bezit van een masteropleiding in de antropologie, sociologie, gezondheidswetenschappen, wetenschaps- en techniekonderzoek, sociale geografie of een andere vergelijkbare masteropleiding.
 • Je hebt een goede en aantoonbare beheersing van kwalitatieve, etnografische, onderzoeksmethoden en hebt affiniteit met de gezondheidszorg.
 • Je bent analytisch sterk en hebt affiniteit met sociaalwetenschappelijke theorieën over in- en uitsluitingsprocessen, organisatievraagstukken en professioneel handelen.
 • Je beschikt over uitstekende communicatieve en schriftelijke vaardigheden in het Nederlands en bent in staat om in het Engels op academische niveau te communiceren en te schrijven.
 • Je bent in staat om op deze verschillende niveaus met mensen het gesprek aan te gaan en hebt sensitiviteit voor politieke processen.
 • Je bent een teamspeler die graag een bijdrage levert aan het gezamenlijk exploreren van een onderzoeksagenda.

Als promovendus bij de sectie Healthcare Governance van ESHPM is je primaire taak het doen van onderzoek. Daarbij is er veel ruimte voor persoonlijke ontwikkeling zoals het volgen van relevante cursussen en het bezoeken van congressen. Daarnaast krijg je een in omvang beperkte onderwijstaak van ongeveer 10% per academisch jaar.

Arbeidsvoorwaarden

We bieden je een internationaal georiënteerde en afwisselende baan in een enthousiast team, met uitstekende arbeidsvoorwaarden overeenkomstig de Collectieve Arbeidsvoorwaarden Overeenkomst Nederlandse Universiteiten (CAO NU).

De startdatum van de functie is 1 juni 2024. Het salaris bedraagt bij een fulltime aanstelling (38 uur) tussen € 2.770 en € 3.539 bruto per maand Schaal P, conform de CAO-NU. Je hebt als standplaats Campus Woudestein - Rotterdam, bij Erasmus School of Health Policy & Management (ESHPM). De functie heeft een omvang van 0,8 fte - 1 fte. Het contract wordt aangegaan voor een periode van 1,5 jaar, met mogelijkheid tot verlenging.

Alles wat we je verder te bieden hebben vind je hieronder!

Werkgever

Erasmus University Rotterdam

Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) is een internationaal georiënteerde universiteit met een uitgesproken maatschappelijke visie op onderwijs en onderzoek – onze missie luidt dan ook ‘Creating positive societal impact’. Aan de EUR werken ruim 3.700 medewerkers en volgen bijna 33.000 studenten uit 140 landen ons wetenschappelijk onderwijs. Alles wat we doen, doen we onder het credo The Erasmian Way - Making Minds Matter. We zijn wereldburgers, verbindend, ondernemend, ruimdenkend en maatschappelijk betrokken. Deze Erasmian Values fungeren als ons interne kompas en maken de Erasmus Universiteit herkenbaar én onderscheidend voor de buitenwereld. Vanuit deze waarden, met een ruime blik en met oog voor diversiteit, verschillende achtergronden en opvattingen, werken onze medewerkers nauw samen aan het oplossen van maatschappelijke uitdagingen vanuit het dynamische en kosmopolitische Rotterdam. Mede dankzij de hoge kwaliteit en de positieve maatschappelijke impact van ons onderwijs en onderzoek en onze kenmerkende mentaliteit kan de EUR zich meten met de top van de Europese universiteiten. www.eur.nl.

Faculteit / Instituut / Dienst
Erasmus School of Health Policy & Management (ESHPM) van de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) is binnen Nederland leidend met haar onderwijs- en onderzoeksactiviteiten, gericht op beleids- en management onderwerpen in de gezondheidszorg. ESHPM verzorgt een bacheloropleiding, vijf masteropleidingen, een schakelprogramma voor zij-instromers en postacademisch onderwijs. Bij ESHPM zijn onderzoek en onderwijs nauw met elkaar verbonden. Kennis en ervaring uit verschillende wetenschappelijke disciplines zoals economie, recht, sociaal-medische wetenschappen, organisatiekunde en bestuurskunde worden er samengebracht en toegepast in de gezondheidszorg. Deze multidisciplinaire benadering van onderwijs en onderzoek is uniek. Erasmus School of Health Policy & Management (ESHPM) is gehuisvest in het Bayle (J) Building op campus Woudestein van de Erasmus Universiteit Rotterdam en heeft een sterke verbondenheid met Erasmus MC. Bij ESHPM studeren ongeveer 1600 studenten en werken 200 medewerkers.

Afdeling

De sectie HCG bestaat uit zo'n 40 medewerkers met een diverse achtergrond in de sociale wetenschappen, zoals bestuurskunde, organisatiewetenschap, antropologie en wetenschap- & techniekonderzoek. De sectie richt zich op vraagstukken ten aanzien van besturing van en binnnen de gezondheidszorg, waarbij governance als een meerlagige, heterogene en dynamische praktijk wordt geanalyseerd. De sectie heeft een sterke basis in de zorg, mede door haar partnerschappen met sleutelactoren in de zorg, zoals de Inspectie voor Gezondheidzorg en Jeugd (IGJ), het Nationaal Zorginstituut (ZIN) en de Vereniging van Zorgbestuurders (NVZD). Daarnaast heeft de sectie een sterk internationaal profiel. Medewerkers van de sectie geven les in alle programma's van ESHPM.

Specificaties

 • PhD
 • Techniek
 • 32—40 uur per week
 • €2770—€3539 per maand
 • Universitair
 • 4133

Werkgever

Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR)

Lees meer over deze werkgever

Locatie

Burgemeester Oudlaan 50, 3062PA, Rotterdam

Bekijk op Google Maps

Interesting for you