PhD positie: Hoe doe je goed juridisch onderzoek en hoe beoordeel je dat?

PhD positie: Hoe doe je goed juridisch onderzoek en hoe beoordeel je dat?

Geplaatst Deadline Locatie
18 mrt 3 mei Maastricht

Je kunt niet meer op deze vacature solliciteren (deadline was 3 mei 2024).

Bekijk het actuele vacature aanbod of kies een item in de hoofdnavigatie hierboven.

Functieomschrijving

Ben jij gepassioneerd over het grondig verkennen van onderwerpen en heb je een brede kijk op verschillende wetenschappelijke disciplines? Wij zoeken een enthousiaste onderzoeker die zich wil verdiepen in het verrichten van juridisch onderzoek, met als einddoel een proefschrift en een promotie. We zoeken kandidaten met verschillende wetenschappelijke achtergronden: van jurist tot sociale wetenschapper, van geesteswetenschapper tot criminoloog.

Functieomschrijving
Ben jij op zoek naar diepgang en het uitbreiden van jouw kennis? In deze uitdagende rol als PhD-kandidaat op het gebied van de kwaliteit van juridisch onderzoek, speel je een cruciale rol in het verkennen van de veranderende dynamiek binnen het academische landschap. Wereldwijd ondergaat de beoordeling van onderzoek een evolutie, met een verschuiving naar kwalitatieve methoden zoals narratives, peer-review, en belangrijke prestaties. Deze ontwikkelingen stellen de juridische discipline voor nieuwe uitdagingen en vragen.

Je taak is om een diepgaand begrip te ontwikkelen van de normen en criteria die ten grondslag liggen aan de beoordeling van onderzoeksvoorstellen, proefschriften, publicaties, en onderzoeksrapporten in de juridische wetenschap. Specifiek gericht op de Nederlandse context, maar met een brede internationale oriëntatie, zal je proefschrift niet alleen indicatoren voor de kwaliteit van juridisch onderzoek onderzoeken, maar ook een raamwerk ontwikkelen voor de beoordeling ervan. Dit raamwerk moet als leidraad voor individuele onderzoekers en instituten kunnen dienen, maar ook voor externe visitatiecommissies en beursverstrekkers.

Waarom solliciteren?
Als PhD-kandidaat krijg je de unieke kans om bij te dragen aan een innovatief onderzoeksproject dat de kwaliteitsstandaarden in het juridisch domein zal verbeteren. Jouw werk zal een directe impact hebben op de manier waarop toekomstige juridisch onderzoek wordt uitgevoerd en geëvalueerd. Het project biedt voorts de mogelijkheid om samen te werken met experts uit verschillende disciplines, waaronder juristen en onderzoeksmethodologen. Deze interdisciplinaire benadering zal je horizon verbreden en je helpen om een gevarieerde scala aan vaardigheden te ontwikkelen. Je krijgt de kans om te netwerken met vooraanstaande onderzoekers, professionals en beleidsmakers binnen jouw vakgebied. Deze waardevolle connecties kunnen deuren openen naar verschillende carrièrekansen. Als PhD-kandidaat neem je ook deel aan nationale en internationale conferenties, waar je jouw onderzoek kunt presenteren en een professioneel netwerk kunt opbouwen.

Wat bieden wij?
Je zult worden begeleid door vooraanstaande academici en onderzoekers die deskundig zijn in jouw vakgebied. Hun begeleiding en mentorship zullen je helpen om je onderzoeksvaardigheden te verfijnen en om te groeien als een zelfstandige onderzoeker. Formele eerste begeleider is mr. dr. Anke Moerland, Vice-decaan voor onderzoek aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Universiteit Maastricht. De samenwerking met een tweede en/of co-begeleider en de inbedding binnen de faculteit zullen verder worden bepaald op basis van het door jou ontwikkelde onderzoeksvoorstel. Grijp deze kans aan om een impactvolle bijdrage te leveren aan de vooruitgang van de juridische wetenschap!

Promovendi nemen deel aan de Maastricht Graduate School of Law. De kandidaat schrijft een proefschrift in het Engels of Nederlands, dat of een manuscript of een serie van academische papers behelst. 80% van de positie is gereserveerd voor het onderzoek, 20% voor andere activiteiten, zoals onderwijs.

Functie-eisen
We verwelkomen sollicitaties van kandidaten die voldoen aan de volgende criteria:
  • In het bezit zijn van een relevant masterdiploma in sociale, juridische, criminologische en/of geesteswetenschappen. Laatstejaars (master)studenten zijn ook welkom om te solliciteren, mits ze beschikken over aantoonbare onderzoek vaardigheden.
  • Affiniteit met onderzoeksmethoden.
  • Gemotiveerd en creatief.
  • Beschikken over effectieve en duidelijke schrijfvaardigheden, aangetoond door bijvoorbeeld de kwaliteit van hun masterscriptie.
  • Uitstekende analytische vaardigheden kunnen aantonen.
  • Uitstekende schriftelijke en mondelinge beheersing van Nederlands, of uitstekende schriftelijke en mondelinge beheersing van Engels, met een B2 niveau voor Nederlands.

Wat biedt de UM?
Als Junior Onderzoeker bij Faculty of Law kom je in dienst bij de meest internationale universiteit van Nederland in het prachtige Maastricht. Verder bieden wij je:
  • Goede arbeidsvoorwaarden. De positie wordt ingeschaald op schaal P volgens het UFO-profiel PhD, met een bijbehorend salaris op basis van ervaring variërend van €2770,00 in jaar 1 tot €3539,00 bruto per maand in jaar 4 (op basis van een voltijdse aanstelling van 38 uur per week). In aanvulling op het maandsalaris zijn een 8,0% vakantie-uitkering en een 8,3% eindejaarsuitkering van toepassing.
  • Een arbeidsovereenkomst voor een periode van 12 maanden met een omvang van 1.0 FTE. Bij een positieve beoordeling volgt een verlenging met 3 jaren.
  • Bij de Universiteit Maastricht staat het welzijn van onze medewerkers hoog in het vaandel, zo hanteren we flexibele werktijden en de mogelijkheid om deels vanuit huis te werken indien de aard van je functie dit toelaat. Hiervoor ontvang je maandelijks een thuiswerk- en internetvergoeding. Kom je fulltime bij ons werken, dan heb je jaarlijks recht op 29 vakantiedagen en 4 extra feestdagen, te weten carnavals maandag, -dinsdag, Goede Vrijdag en Bevrijdingsdag. Maak je gebruik van de mogelijkheid om compensatie-uren op te bouwen, dan komen hier nog eens 12 dagen bij. Daarnaast kun jij jouw arbeidsvoorwaarden personaliseren aan de hand van een cao-keuzemodel.
  • Als Universiteit Maastricht hebben we diverse andere mooie secundaire arbeidsvoorwaarden, hierbij kun je denken aan een goede pensioenregeling bij het ABP en kun je als UM-medewerker meedoen aan bedrijfsfitness en gebruik maken van het zeer uitgebreide sportaanbod dat wij ook aan onze studenten aanbieden.
  • Tot slot maar zeker niet onbelangrijk de ruimte en faciliteiten om jezelf te ontwikkelen: persoonlijk en in jouw vakgebied. Dit faciliteren we door het bieden van een ruim opleidingsaanbod en ondersteunen we door diverse breed gedragen initiatieven zoals ‘erkennen en waarderen’.

De arbeidsvoorwaarden van de Universiteit Maastricht zijn grotendeels vastgelegd in de CAO Nederlandse Universiteiten. Daarnaast gelden lokale bepalingen, specifiek voor de UM. Voor meer informatie klik hier.

Universiteit Maastricht
Waarom werken aan de Universiteit Maastricht?

Aan de Universiteit Maastricht (UM) draait alles om de toekomst. Die van onze studenten omdat we ze een stevige, brede basis geven voor de rest van hun leven. En die van ons allemaal door ons onderzoek naar oplossingen voor vraagstukken in de hele wereld. Met onze zes faculteiten zorgen we voor een veelomvattend aanbod aan onderwijs en onderzoek.

In ons onderwijs werken we met de methode Probleemgestuurd Onderwijs (PGO). Dit betekent dat onze studenten in kleine groepen zélf op zoek gaan naar oplossingen voor problemen en vraagstukken. Ze discussiëren samen, trekken conclusies, formuleren een antwoord en presenteren dat aan de hele groep. Zo doen ze belangrijke vaardigheden op voor hun hele loopbaan.

De UM heeft op dit moment meer dan 22.300 studenten en ruim 5.000 medewerkers uit alle windstreken. Dat zorgt voor een inspirerende en bruisende internationale gemeenschap.

Spreekt deze internationale omgeving waarin de wetenschap centraal staat jou aan? En wil jij hier vanuit een wetenschappelijke of juist staffunctie een steentje aan bijdragen? Dan ben jij met jouw unieke bijdrage van harte welkom! Want als jonge Europese Universiteit van Maastricht bieden we perspectief dat we vertalen naar jouw talent. Je bent waardevol voor onze universiteit en de maatschappij en we inspireren je om met trots en plezier samen te groeien.

Voor meer informatie over de UM klik hier.

Faculteit der Rechtsgeleerdheid
De Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Universiteit Maastricht biedt hoogwaardig en uitdagend onderwijs aan op zowel bachelor-, master- als doctoraatsniveau. Een pionier in kleinschalig onderwijs en het doceren van juridische vaardigheden voor toekomstige juridische professionals.

De duidelijke focus in onderzoek op Europese en internationale aspecten van het recht, op recht en technologie en op de empirische dimensie van het recht biedt zowel studenten als staf een stimulerende werkomgeving. De faculteit hecht zeer aan haar open en inclusieve gemeenschap die haar tot een vruchtbare en aangename werk- en studieplek maakt.

De Faculteit der Rechtsgeleerdheid biedt een groot aantal bachelor- en masterprogramma's aan. Wil je meer weten over onze programma’s? Bezoek onze website voor meer informatie over de inhoud, carrièreperspectieven en toelatingseisen van onze opleidingen.

Nieuwsgierig?
Ben jij geïnteresseerd geraakt in deze mooie functie maar heb je nog vragen? Neem dan gerust contact op met Anke Moerland via anke.moerland@maastrichtuniversity.nl voor meer informatie.

Solliciteren?
Of ben je al overtuigd en word jij onze nieuwe promovendus? Solliciteer dan nu, uiterlijk 3 mei 2024, op deze functie.

Om te solliciteren dien je de volgende documenten in te dienen:
  • Een uitgewerkt onderzoeksvoorstel, opgesteld in het Engels of Nederlands, met behulp van het aanvraagformulier ;
  • Een gedetailleerd cv, inclusief, indien van toepassing, relevante publicaties;
  • Academisch afschrift van bachelor- en masterdiploma's en cijferlijst;
  • Een motivatiebrief;
  • De masterscriptie of, indien van toepassing, een ander substantieel werkstuk in het Engels of Nederlands.

De eerste sollicitatiegesprekken vinden bij voorkeur plaats in de week van 10 juni 2024. De tweede gesprekken worden bij voorkeur gehouden in de week van 1 juli 2024.

De vacature staat open voor interne en externe kandidaten. Bij gelijke geschiktheid hebben interne kandidaten voorrang.

Universiteit Maastricht zet zich in voor het bevorderen en behouden van een diverse en inclusieve gemeenschap. Wij geloven dat diversiteit in onze medewerkers- en studentenpopulatie bijdraagt aan de kwaliteit van onderzoek en onderwijs aan de UM. Dit willen we mogelijk maken door middel van inclusief beleid en innovatieve projecten in samenwerking met studenten en medewerkers. We moedigen je aan om voor deze functie te solliciteren.

Specificaties

Universiteit Maastricht (UM)

Specificaties

  • PhD
  • Recht
  • max. 38 uur per week
  • €2770—€3539 per maand
  • Universitair
  • 514

Werkgever

Universiteit Maastricht (UM)

Lees meer over deze werkgever

Locatie

Bouillonstraat 3, 6211LH, Maastricht

Bekijk op Google Maps

Interesting for you