Universitair Docent Stedelijke Vraagstukken Changemaking - ISW

Universitair Docent Stedelijke Vraagstukken Changemaking - ISW

Geplaatst Deadline Locatie
5 apr 25 apr Amsterdam

Je kunt niet meer op deze vacature solliciteren (deadline was 25 apr 2024).

Bekijk het actuele vacature aanbod of kies een item in de hoofdnavigatie hierboven.

Functieomschrijving

Ben je gespecialiseerd in stedelijke vraagstukken, en wil je je wetenschappelijke analyse op hoog niveau combineren met het bijdragen aan concrete oplossingen? Ligt je hart bij transdisciplinair onderzoek, en wil je je daarin graag verder ontwikkelen? Ben je een bevlogen docent, wil je jouw passie ook overdragen op studenten en ben je een urban changemaker?

De opleiding Interdisciplinaire Sociale Wetenschap (ISW) is per 15 augustus 2024 op zoek naar een Universitair Docent stedelijke vraagstukken die onderzoek verbindt met interventies in de stedelijke omgeving.

ISW is een snelgroeiende en vernieuwende bacheloropleiding. Binnen deze opleiding leren studenten de inzichten en onderzoeksbenaderingen uit vijf sociaalwetenschappelijke disciplines te integreren: Politicologie, Psychologie, Geografie, Antropologie en Sociologie. Het doel van de opleiding is studenten toe te rusten om zelfstandig complexe maatschappelijke vraagstukken te analyseren en oplossingsrichtingen te leren ontwikkelen. Hiertoe kent de opleiding naast de leerlijnen interdisciplinariteit en methoden ook een leerlijn transdisciplinariteit. Binnen deze laatste leerlijn wordt op innovatieve wijze samengewerkt met maatschappelijke partners. Wij zoeken een universitair docent die studenten ISW de procesvaardigheden en tools kan bijbrengen waarmee zij interventies of oplossingsrichtingen kunnen ontwikkelen in antwoord op vragen van onze partners.

Wij zoeken een UD die op verschillende ruimtelijke schaalniveaus stedelijke dynamiek kan analyseren en actuele stedelijke vraagstukken kan duiden. Op basis van transdisciplinair onderzoek draagt de nieuwe onderzoeker bij aan transformatie in de stad. Als docent is zij in staat om ervaringen met het bijdragen aan stedelijke transformaties in te brengen in het onderwijs.

Wat ga je doen?
Als universitair docent combineer je onderwijs en onderzoek. Je onderwijs (60% van je werktijd) zul je grotendeels uitvoeren binnen de BSc ISW en in mindere mate Sociale Geografie en Planologie. Je kunt worden ingezet bij vakken als Cities and Change en Contemporary Debates Cities (engelstalig) en het eerstejaarsvak Schaal, Plaats, Ruimte. Daarnaast begeleid je bachelorscripties ISW. Hoofddocent zijn van een vak betekent naast het vormgeven van onderwijs ook het aansturen van een team van acht tot dertien juniordocenten. Je geeft zowel hoorcolleges als werkgroeponderwijs. Je vervult een dragende rol in het docententeam, in vak- en curriculumontwikkeling en in bijvoorbeeld de opleidings- of examencommissie.

Waar je je onderzoekstijd (40% van je werktijd) zult besteden hangt af van je onderzoeksagenda, specifieke expertise en disciplinaire achtergrond. We zoeken collega’s van wie de onderzoeksagenda aansluit bij thema’s waar lopend onderzoek binnen de programmagroepen Urban Planning en Urban Geographies zich op richt. Binnen Urban Planning gaat dit vooral om de thema’s stedelijk bestuur en regelgeving, milieu en inclusieve mobiliteitstudies. De Urban Planning Group richt zich op de oorzaken en gevolgen van complexe en onderling verbonden sociale, milieu- en economische crises die ongelijkheden vergroten, gemeenschappen verstoren en milieu’s vernietigen op lokale en mondiale schaal. Van water en energie tot transport en huisvesting. Planners beschikken over de methodologische en conceptuele instrumenten, en de institutionele capaciteit om deze problemen aan te pakken en oplossingen te vinden. Binnen Urban Geographies richt het lopend onderzoek zich vooral op de (re)productie en transformatie van stedelijke ongelijkheid, onder andere op het vlak van milieu-, huisvestings- of veiligheidsproblematiek. Hierbij bestudeert de groep ook hoe zulke processen gevormd worden door niet-menselijke entiteiten, van infrastructuur, architectuur en digitale technologie tot planten, dieren en andere vormen van stedelijke natuur.

We vragen je in je onderzoeksstatement in te gaan op de vraag bij welke programmagroep je jouw agenda en expertise het beste tot zijn recht ziet komen.

Als UD lever je een actieve bijdrage in de onderzoeksgroepsseminars, publiceert in hoogwaardige internationale tijdschriften of bij gerenommeerde internationale uitgeverijen, bent betrokken bij begeleiding van junior onderzoekers, en dient voorstellen in om externe financiering te verwerven.

Specificaties

Universiteit van Amsterdam (UvA)

Functie-eisen

  • je bent gepromoveerd in één van de constituerende disciplines van ISW (politicologie, geografie & planologie, sociologie, antropologie of psychologie); en bent gespecialiseerd in stedelijke vraagstukken;
  • je hebt een aantoonbaar interdisciplinair profiel;
  • je hebt ervaring met transdisciplinair onderwijs en onderzoek, of wilt dit graag ontwikkelen;
  • je hebt een netwerk van maatschappelijke partners in het thematische werkveld, en bent bereid daarmee samen te werken in onderwijs en onderzoek;
  • uitstekende onderzoeksvaardigheden, o.a. blijkend uit publicaties en onderzoeksacquisitie;
  • affiniteit en bij voorkeur ervaring met het zelfstandig ontwikkelen en uitvoeren van (interdisciplinair) bacheloronderwijs;
  • je beheerst zowel kwalitatieve als kwantitatieve onderzoeksmethoden, voldoende om beide te kunnen doceren;
  • uitstekende beheersing van zowel Nederlands als Engels in woord en geschrift;
  • je vindt onderwijsvernieuwing een leuke uitdaging;
  • je bent een goede teamspeler en netwerker, en je kunt goed heen en weer bewegen tussen verschillende groepen (het team van de opleiding, de onderzoeksgroep, de verschillende afdelingen).

Arbeidsvoorwaarden

We bieden een fulltime dienstverband voor 38 uur per week voor een periode van 1,5 jaar (18 maanden) met een proeftijd van twee maanden. Voor interne kandidaten bieden wij een fulltime dienstverband van 1 jaar (12 maanden). Bij gebleken geschiktheid zal het dienstverband daarna worden omgezet naar onbepaalde tijd. De beoordeling vindt plaats op basis van het UFO profiel Universitair Docent, op de competenties Conceptueel vermogen, Omgevingsgerichtheid, Presenteren en Resultaatgerichtheid. Daarnaast verwachten we een actieve bijdrage aan het goed functioneren van de afdeling en onderwijsprogramma (‘good citizenship’).

Het salaris bedraagt, afhankelijk van relevante ervaring bij aanvang van het dienstverband, € 4.332 tot € 4.929 bruto per maand op basis van volledige werktijd (38 uur per week), volgens salarisschaal 11. Dit is exclusief 8% vakantie- en 8,3% eindejaarsuitkering. De Cao Nederlandse Universiteiten is van toepassing.

Wat bieden we je verder
  • een uitdagende functie met afwisselende werkzaamheden en volop ruimte voor eigen initiatief en ontwikkeling bij een inspirerende organisatie;
  • een functie waarbij eigen initiatief en input sterk gewaardeerd worden;
  • een enthousiast en warm team dat openstaat voor nieuwe collega’s;
  • een inspirerende academische en internationale werkomgeving in het hart van Amsterdam.

Werkgever

Faculteit der Maatschappij- & Gedragswetenschappen

De Universiteit van Amsterdam is de grootste universiteit van Nederland, met het breedste opleidingsaanbod. Een intellectueel knooppunt met 39.000 studenten, 6.000 medewerkers en 3.000 promovendi. Verbonden door een cultuur van nieuwsgierigheid. Meer lezen. De Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen speelt een leidende rol in het adresseren van de grote maatschappelijke uitdagingen waar de wereld, Nederland en Amsterdam mee worden geconfronteerd, nu en in de toekomst. De afdeling Geografie, Planologie en Internationale Ontwikkelingsstudies kent vier onderzoeksgroepen, naast Political Economic Geographies and Urban Geographies ook Urban Planning en Governance for Inclusive Development. De afdeling biedt naast de bachelor Sociale Geografie en Planologie ook drie master en twee research masterprogramma’s aan.

De opleiding Interdisciplinaire Sociale Wetenschap is een snelgroeiende en vernieuwende opleiding, met op dit moment ruim 800 studenten. Binnen deze opleiding leren studenten de inzichten en onderzoeksbenaderingen uit vijf sociaalwetenschappelijke disciplines te integreren: Politicologie, Psychologie, Geografie, Antropologie en Sociologie.

Nieuwsgierig naar onze organisatie? Hier lees je meer over werken bij de Universiteit van Amsterdam.

Specificaties

  • Lector
  • Gedrag en maatschappij
  • max. 38 uur per week
  • €4332—€4929 per maand
  • Gepromoveerd
  • 12827

Werkgever

Universiteit van Amsterdam (UvA)

Lees meer over deze werkgever

Locatie

Nieuwe Achtergracht 166, 1018WV, Amsterdam

Bekijk op Google Maps

Interesting for you