PhD over de geschiedenis en het erfgoed van queer bars in de Lage Landen

PhD over de geschiedenis en het erfgoed van queer bars in de Lage Landen

Geplaatst Deadline Locatie
12 apr 19 mei Utrecht

Je kunt niet meer op deze vacature solliciteren (deadline was 19 mei 2024).

Bekijk het actuele vacature aanbod of kies een item in de hoofdnavigatie hierboven.

Queerbars zijn aan het verdwijnen. Wil jij onderzoek doen naar de geschiedenis en het erfgoed van queer bars in België en Nederland? Solliciteer nu!

Functieomschrijving

Heb jij interesse in de geschiedenis en het erfgoed van queerbars in de Lage Landen? Als promovendus heb je de mogelijkheid om onderzoek te doen naar de verschillende ervaringen rondom de hedendaagse erfgoedpraktijken.

Wat ga je doen?
Queerbars zijn aan het verdwijnen. Wat ooit een veilige haven was voor queer gemeenschappen, zie je steeds minder als gevolg van gentrificatie, assimilatie en datingapps. Maar die verdwijning gaat niet zomaar: er worden websites opgezet die gesloten bars in herinnering houden, queertours houden halt bij voormalige bars en musea nemen de interieurs van de bars op in hun collecties. In de VS is de befaamde Stonewall Inn zelfs een nationaal monument geworden. Als promovendus in dit project zal je zowel de geschiedenis van queerbars in België en Nederland onderzoeken, als de hedendaagse erfgoedpraktijken daaromheen. De bedoeling is om te achterhalen waarom mensen queerbars tot erfgoed aan het maken zijn.

Drie vragen staan bij dit onderzoek centraal:
 1. Hoe ervaren mensen vandaag het redden, bewaren, herinneren en bezoeken van queerbars als erfgoed? En hoe verhouden die processen van ‘vererfgoeding’ zich tot hun identiteiten?
 2. Hoe ervoeren mensen in het verleden queerbars emotioneel en zintuiglijk, als klanten of als personeel? Hoe verhielden die ervaringen zich tot hun gender, klasse, ras en seksuele identiteiten?
 3. Hoe verhouden de zintuiglijke en emotionele ervaringen en de identiteiten verbonden met queerbars als erfgoed zich tot de ervaringen van die bars in het verleden, voor ze erfgoed werden? Welke continuïteiten en veranderingen zien we zich voltrekken in het proces van vererfgoeding?

Om deze vragen te beantwoorden zal je interviews afnemen, veldwerk uitvoeren, LHBTI+-archieven raadplegen en historische politierapporten bestuderen. Je analyses zullen in dialoog gaan met recent onderzoek naar emotioneel erfgoed en de geschiedenis van ervaringen. Zo zal je een alternatief bieden voor de bestaande analyses van het verloren gaan van de queerbar, die vooral op de VS focussen.

Dit onderzoek zal resulteren in een doctoraatsproefschrift, maar ook in een tentoonstelling in samenwerking met relevante maatschappelijke partners. Je zal daarnaast onderwijs verzorgen in de bachelor Geschiedenis (20% van je opdracht).

Specificaties

Universiteit Utrecht

Functie-eisen

Wij zijn op zoek naar een collega met interesse in onderzoek naar LHBTI+-geschiedenis, die in het bezit is van een relevant masterdiploma (bv. geschiedenis, erfgoedstudies, genderstudies, queer studies of een gerelateerde discipline), of verwacht dat diploma binnenkort te behalen.

Verder vragen we dat je:
 • vlot kan lezen, schrijven en spreken in zowel het Nederlands als het Engels;
 • ervaring met of interesse in archiefonderzoek hebt;
 • ervaring met of interesse in mondelinge geschiedenis en veldwerk hebt;
 • affiniteit met of interesse in het voeren van academisch onderzoek in samenspraak met de betrokken gemeenschap hebt. Zowel wetenschappelijk schrijven als communiceren naar een breder publiek spreekt je aan;
 • zelfstandig kan werken als deel van een interdisciplinaire onderzoeksgroep;
 • goed je tijd kan beheren en om kan gaan met feedback;
 • interesse hebt in doceren op universitair niveau en je verder wil ontwikkelen als docent.

Arbeidsvoorwaarden

Wij bieden:
 • een functie voor een periode van vijf jaar;
 • een werkweek van 38 uur met een bruto maandsalaris van minimaal € 2.770,- tot maximaal € 3.539,- bij een fulltime dienstverband (schaal P van de cao Nederlandse Universiteiten);
 • 8% vakantiegeld en een eindejaarsuitkering van 8,3%;
 • een pensioenregeling, gedeeltelijk doorbetaald ouderschapsverlof en flexibele arbeidsvoorwaarden op basis van de cao Nederlandse Universiteiten.

Naast de arbeidsvoorwaarden die zijn vastgelegd in de cao Nederlandse Universiteiten kent de Universiteit Utrecht een aantal eigen regelingen. Zo zijn er afspraken over professionele ontwikkeling, verlofregelingen, regelingen op het gebied van sport en cultuur en krijg je korting op software en andere IT-producten. Ook geven we je de ruimte om je arbeidsvoorwaarden uit te breiden via het Keuzemodel Arbeidsvoorwaarden. Zo stimuleren we je graag om te blijven groeien. Kijk voor meer informatie op werken bij de Universiteit Utrecht.

Werkgever

Universiteit Utrecht

Een betere toekomst voor iedereen. Die ambitie motiveert onze wetenschappers bij hun toponderzoek en het geven van inspirerend onderwijs. Bij de Universiteit Utrecht werken diverse disciplines intensief samen aan maatschappelijk belangrijke thema's. Onze focus ligt op Dynamics of Youth, Institutions for Open Societies, Life Sciences en Pathways to Sustainability. Sharing science, shaping tomorrow.

Aan de faculteit Geesteswetenschappen zijn ongeveer 1.100 medewerkers en 7.000 studenten verbonden. De faculteit omvat vier kennisdomeinen: filosofie en religiewetenschap, geschiedenis en kunstgeschiedenis, media- en cultuurwetenschappen en talen, literatuur en communicatie. Met het onderwijs en onderzoek op deze gebieden wil de faculteit bijdragen aan een beter begrip van Nederland en Europa in een sterk veranderende maatschappelijke en culturele context. De enthousiaste en betrokken collega's en de uitstekende voorzieningen in de historische binnenstad van Utrecht, waar de faculteit is gehuisvest, zorgen voor een inspirerend werkklimaat.

De faculteit streeft naar diversiteit onder haar medewerkers en studenten en zet zich in om een veilige en inclusieve omgeving te creëren voor iedereen, zoals te lezen is in het Equality, Diversity and Inclusion-beleid van de Universiteit Utrecht.

De kernwaarden van de faculteit Geesteswetenschappen zijn professionaliteit, transparantie, verantwoordelijkheid, verbondenheid en veiligheid. Deze waarden gelden voor iedereen en we houden ze hoog, in ons werk en in onze communicatie met elkaar en naar anderen.

Als promovendus zal je deel uitmaken van de afdeling Cultuurgeschiedenis in het Departement Geschiedenis en Kunstgeschiedenis. Je zal worden begeleid door Elwin Hofman (projectleider), Julie Deschepper, Marijke Huisman en Willemijn Ruberg.

Specificaties

 • PhD
 • Gedrag en maatschappij
 • 36—40 uur per week
 • €2770—€3539 per maand
 • Universitair
 • 3823

Werkgever

Universiteit Utrecht

Lees meer over deze werkgever

Locatie

Drift 6, 3512BS, Utrecht

Bekijk op Google Maps

Interesting for you